• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.11.2015

20:08

BEZ GREŠNIH MISLI! Počinje Božićni post, uzdržite se od mrsne hrane i zlih dela

Vesti

BEZ GREŠNIH MISLI! Počinje Božićni post, uzdržite se od mrsne hrane i zlih dela

Podeli vest

Šestonedeljni Božićni post počinje 28. novembra i traje do pričešća na božićnoj liturgiji 7. januara... Osim nejedenja mrsne hrane, post podrazumeva i molitvu i uzdržavanje od zlih dela i misli

Šestonedeljni Božićni post za pravoslavne vernike počinje u subotu 28. novembra i traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji 7. januara. Mala četrdesetnica, kako se ovaj post još naziva, osim izbegavanja mrsne hrane podrazumeva i molitve i uzdržavanje od zlih misli i dela.

Riba i vino samo vikendom i za praznik

* Tokom Božićnog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima osim srede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi
* Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 4. decembra, Svetog Nikole 19. decembra i Svetog Ignjatija Bogonosca 2. januara, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
* Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Tokom ovog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom možete jesti ribu. Poslednje sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Prema verovanju, priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vernik u toku šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Važne i molitve

Glavni sekretar Sinoda Srpske pravoslavne crkve protojerej-stavrofor Sava B. Jović kaže za Informer da pravi hrišćanski post ne podrazumeva samo uzdržavanje od mrsne hrane, već i od rđavih misli, želja i dela, kao i umnožavanje ljubavi, molitve i dobročinstva.

- Samo nejedenje hrane životinjskog porekla bez molitve i svega rečenog nije ništa drugo do dijeta tela. Što se nedozvoljene hrane tiče, to je nešto lakše nabrojati - meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi. Riba je dozvoljena, ali opet ne za vreme svih postova i ne u sve dane. Naš narod zna koju hranu i kada može, a koju ne može jesti. Kod nas se uobičajilo da se prva i poslednja sedmica poste na vodi, ali nam ništa ne znači ako bismo samo jeli suv hleb i pili vodu, a braću ogovarali, ljutili se, nikom ne praštali, ne voleli, psovali - objašnjava otac Sava B. Jović.

Endokrinolog prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković kaže da je hrišćanski post potpuno u skladu sa savremenim naučnim saznanjima o zdravoj ishrani.

Šta se nikako ne sme jesti tokom posta

* meso
* jaja
* mleko
* mlečni proizvodi

- Pored duhovnog pročišćenja koje donosi post, pročistićete i organizam. Post iz jelovnika isključuje namirnice životinjskog porekla, koje su izvor belančevina i zasićenih masnoća koje utiču na povišen nivo holesterola i razvoj ateroskleroze. Ispitivanja su pokazala da su upravo ljudi koji su jeli najviše namirnica životinjskog porekla imali najviše hroničnih bolesti, dok su oni koji su jeli više biljnih namirnica bili zdraviji - ističe prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, koja je koautor knjige "Post put u život - hrišćanski post u prevenciji i lečenju dijabetesa, ateroskleroze i kancera."

Hrana kao lek

Naša sagovornica kaže da hrišćanski post ima većinu korisnih karakteristika vegetarijanske i mediteranske ishrane koje doprinose sprečavanju i lečenju hroničnih bolesti kao što su gojaznost, hipertenzija, povišene masnoće u krvi, dijabetes, ateroskleroza, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija, kancer...

- Posna ishrana, ako se malo potrudite, može da bude raznovrsna, ukusna i veoma zdrava. Najvažnije je da hrana koju jedete bude izbalansirana i da u organizam unesete sve neophodne nutritivne vrednosti - savetuje prof. dr Dimitrijević Srećković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Пост,него шта!Значи сланиницу да пржим на уљу.Ако је тако онда шта да се ради.Ако треба нема потребе!Да сам петао знао бих шта да једем а овако ди ,бре,мен' сељаку да причаш о посту?Куј се тога предржава?Ајд да будемо искрени?Мис'им поштени!

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set