• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

28.11.2015

11:24

KRALJ MU BODE OČI Čanku smeta naziv Petrovgrad na tablama!

Vesti

KRALJ MU BODE OČI Čanku smeta naziv Petrovgrad na tablama!

Podeli vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), čiji je lider Nenad Čanak, uputila je danas zahtev za poništavanje po njima nezakonitog naziva grada na tablama na ulasku u Zrenjanin, na kojoj je dopisan i naziv Petrovgrad

 

Gradski odbor LSV iz Zrenjanina je zahtev poslao na adrese Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Republičkom geodetskom zavodu, uz ocenu da je dopisivanje imena Petrovgrad "neozbiljan i nezakonit potez aktuelne gradske vlasti u Zrenjaninu".

- S obzirom na činjenicu da od gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, nismo dobili odgovor na pitanje na osnovu kog pravnog propisa je doneo odluku da se pored zvaničnog imena grada i naziva na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u grad nađe i jedan od starih naziva - Petrovgrad, i nakon nereagovanja na naše apele upućene čelnicima zrenjaninske gradske vlasti da se uozbilje i počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom, umesto što samoinicijativno dopisuju imena grada, odlučili smo da uputimo zvanične zahteve institucijama nadležnim za ovo pitanje - navode iz Čankove stranke.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić (SNS) izjavio je da je naziv Petrovgrad dopisan nakon molbi i zahteva više desetina udruženja i pojedinaca.

- Zrenjanin je grad bogate istorije i tradicije, u kojem su u službenoj upotrebi četiri jezika - srpski, mađarski, rumunski i slovački. I mi to koristimo sa punim pravom i ponosom. Takođe koristimo i sve tradicionalne nazive i ulica i grada i stavili smo na tablu i naziv Petrovgrad pored naziva Zrenjanina ispisanog i na latinici i ćirilici i na svim jezicima manjina - objasnio je Janjić.

Veliki Bečkerek je septembra 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan u Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu. Ove se godine, dakle, navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grada, a ta godišnjica povod je da se na novim tablama, uz dosada korišćena imena, nađe i   Petrovgrad, obrazložile su  gradske vlasti Zrenjanina, koji je sadašnji naziv dobio posle Drugog svetskog rata u spomen na partizanskog heroja Žarka Zrenjanina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kuki

pre 8 godina

On je truleks vec dugi niz godina,treba mu neki rijaliti da se sete ljudi da je on jos medju ovim napacenim narodom...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set