• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2015

07:03

REHABILITACIJA MILANA NEDIĆA! Danas počinje postupak

Vesti

REHABILITACIJA MILANA NEDIĆA! Danas počinje postupak

Podeli vest

Pred Višim sudom u Beogradu, nakon višegodišnjih pokušaja, danas bi trebalo da počne postupak po zahtevu za rehabilitaciju predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Prema rečima Aleksandra Nedića, praunuka Milana Nedića proces pred Višim sudom će doprineti da se otkrije "prava istina" o njegovom pretku. Porodica Nedić je zahtev za rehabilitaciju podnela još 2007, ali se zbog pravnih nedoumica odlagalo sa početkom postupka.

Naime, sud je dugo odbijao da započne proces rehabilitacije argumentujući to tvrdnjom da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije bio osuđen. Stoga će podnosioci zahteva pred sudom pokušati da ospore uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen za ratnog zločinca. 

Anketa

Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bi bila pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine. Porodica Nedić je pre Drugog svetskog rata, između ostalog, posedovala plac na Slaviji na kojem se danas nalazi zgrada Narodne banke Srbije, kao i polovinu Zemunskog parka. 

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije suđeno, zbog toga što je, pod kontroverznim okolnostima, 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hercegov Grad

pre 8 godina

Srbija je svojatanjem fasizma i zlocinaca iz tih redova, vec odavno pocela da klizi u fasizam! Ona se iz tog vremena i nema pohvaliti drukcijom istorijom nego onom koja velica fasizam, izdajnike i zlocince iz svojih redova! \n

bob liberty

pre 8 godina

Kada Hitler i Mengele dolaze na red za rehabilitaciju?!\n

Ulemek Davor

pre 8 godina

Moja pitanja za preostale žive partizane i njihove potomke; Zašto je tito poklonio hrvatskoj Istru? Hrvatska je bila na strani agresora, Zašto je najviše ubijao Četnika kada su se oni borili za Jugoslaviju samo kraljevinu a Ustaše nije, Zašto je čekao do zadnjeg momenta da oslobodi Jasenovac? Zašto je samo SRBIJI dao autonomne pokrajine? Zašto je na Kosovo dozvolio masovno doseljavanje Albanaca? Zašto je dao zeleno svetlo za Savezničko bombardovanje Beograda? E moji komunisti radili ste godinama u titovim fabrikama udisali Bog zna šta sad vas polovina boluje od one najgore bolesti samo pogledajte čitulje sve mladi ljudi zbog bolesti.

Realan

pre 8 godina

Nemojte se sprdati sa ovim narodom. Koga vise vi rehabilitujete. Ima li iko u ovoj zemlji normalan, i da radi svoj posao. Tracite dragoceno vreme. Boli narod za istoriju. Dosta je toga, bolidi. Sta je sa buducnoscu? Droga,alkohol, delikvent do delikventa. Pola Srbije se smesti u Beograd, nema narod sta da radi pa ide da krade i prosi. A zemlja propada i zarasta. A pola Evrope da hranimo. Da se useremo od novca. A vi jednog po jednog, oslobadjate. Ma zabole nas za to. Pravimo hranu i oruzije i necemo znati sta cemo sa novcem.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set