• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.01.2016

14:11

(FOTO) ZAVEJANA SRBIJA! Mećava nema nameru da stane, u Beogradu narandžasti meto-alarm zbog vetra!

Vesti

(FOTO) ZAVEJANA SRBIJA! Mećava nema nameru da stane, u Beogradu narandžasti meto-alarm zbog vetra!

Podeli vest

Slab do umeren sneg pada u gotovo celoj Srbiji, a u toku dana se može očekivati još ponegde i kiša koja se može lediti pri tlu i tako stvarati dodatni problem vozačima, uglavnom u jugozapadnim krajevima Srbije, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS). Sneg u Srbiji pada od sinoć i nastaviće da pada celog dana, praćen je veoma niskom temperaturom i jakim vetrom, pa su uslovi za vožnju loši

Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama povremeno sa olujnim udarima pa se očekuje i stvaranje snežnih nanosa, kao i formiranje snežnog pokrivača u visini od 10 do 20 cm.

Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Tanjug

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš apelovao je da zbog narandžastog meteo alarma, koji je na snazi zbog jakog udara vetra, građani uklone svoja motorna vozila sa tramvajskih šina i uzbrdica, osiguraju predmete na terasama, a na učesnike u saobraćaju da koriste zimsku opremu i da brzinu prilagode zimskim uslovima na putevima.

Tanjug

Narandžasti meteo alarm koji podrazumeva jake udare vetra od preko 80 kilometara na sat. 

Glavaš je podsetio vlasnike objekata i skupštine stanara na obavezu uklanjanja snega i leda ispred objekata i zgrada, kao i na obavezu uklanjanja ledenica sa isturenih delova fasada i krovova iz bezbednosnih razloga, navedeno je u saopstenju Službe za informisanje grada.

"Ekipe javnih komunalnih preduzeća danonoćno su angažovane i u sklopu svojih nadležnosti vode računa o gradskim ulicama i trotoarima", istakao je Glavaš.

Tanjug

S obzirom na to da je u Beogradu na snazi narandžasti meteo alarm, Glavaš je pozvao građane da osiguraju predmete na terasama i preduzmu sve mere kako ne bi došlo do povređivanja prolaznika.

U šabačkom kraju sneg pada više od 12 sati, a zbog niske temperature posuta so ne reaguje pa su kolovozi klizavi. Ekipe za raščišćavanje snega su na terenu, u gradu je posuto oko 20 tona soli. Niska temperatura -7 i jak vetar otežavaju raščišćavanje puteva a visina snežnog pokriva je oko 15 centimetara.

Tanjug

Kako su naveli u gradskoj Direkciji za puteve, ekipe će na terenu intenzivno radi tokom noći, iako se prestanak padavina očekuje u večernjim satima. U hitnoj pomoći kažu da sa zakašnjenjem stižu do pacijenata jer su kolovozi klizavi, a najčešće ih pozivaju hronični bolesnici.

U Šapcu je za sada uredno snabdevanje električnom i toplotnom energijom, a otežano funkcioniše putnički saobraćaj.

Saniteti se kroz sneg teško probijali u više zone Užica

Sneg koji pada od subote uveče na produženom praznovanju zatekao je užičke komunalne službe zadužene za čišćenje ulica. U Hitnoj pomoći nezvanično kažu da su ekipe u noći između subote i nedelje imale velikih problema da se probiju do pacijenata na Pori, Sarića Osoju, Tatincu, Zabučju, Vujića brdu i ostalim delovima Užica u višim zonama. Na isti problem se žale i taksisti. Iz Gradske uprave Užica priznaju da je bilo problema sa neočišćenim ulicama, ali to pravdaju jakim padavinama kojim nije mogao da odgovori vozni park nadležnih službi.

Tanjug

U nedelju ujutro na Zlatiboru je bilo i do 20 centimetara snega, a već u prepodnevim satima komunalne ekipe su dva puta kamionima - čistačima prošle kroz centar turističkog naselja. Svi putevi prema zlatiborskim selima bili su prihodni.

Mada su sve ekipe smederevskog Javnog preduzeća „Čistoća" bile na terenu čim se zabelelo, saobraćaj se u ovom kraju odvijao usporeno i uz dosta problema, pogotovo u brdskim delovima gradskog atara i selima.

Tanjug

- Vetar otežava čišćenje, pogotovo bacanje soli - objašnjava Hajdana Bogdanović iz smederevske Direkcije za urbanizam.

Košava, koja u Smederevu dostizala brzinu od 10-12 metara u sekundi, razvejavala bi so pre no što bi stigla do asfalta, pa je tako autobusima u jutarnjim časovima bilo nemoguće da stignu do Badljevice ili da se popnu i siđu niz brda u naselju Kovačićevo.

AP PHOTO

Na svu muku, podela nadležnosti između republičkih i gradskih službi donela je dodatne probleme. Petrijevski put, jedna od žila kucavica smederevskog saobraćaja, po toj podeli pripada republičkom Preduzeću za puteve, ali pošto se kod njih vodi kao put drugog reda, tako se prema njemu i odnose. Na intervenciju Gradskog štaba i ovaj putni pravac je na koncu očišćen tako da se saobraćaj od i ka nekoliko mnogoljudnih smederevskih sela u tom kraju pokrenu

Sneg slabog intenziteta koji već osam časova pada na Kopaoniku i čija trenutna debljina iznosi 15 centimetara, obradovao je više hiljada ljubitelja zimskih čarolija na ovoj planini.

Prema rečima Dejana Dubovca, dežurnog u Meteorološkoj stanici, ovde je noćas bilo veoma hladno a živa u termometru se spustila na minus 15 stepeni Celzijusove skale. Od jutros duva i jak južni vetar brzinom od 7 do 11 metara u sekundi.

Tanjug

Svima koji kreću put Kopaonika iz AMSS savetuju opreznu vožnju, zbog snega i poledice na kolovozu, kao i obaveznu upotrebu zimske opreme ilanaca.

Inače, na putnim pravcima Brzeće - Kopaonik, kao i Jošanička banja - Kopaonik važi zabrana kretanja za kamione i kamione sa prikolicom.

Snežna mećava koja od prošle noći duva u Kraljevu, parališesaobraćaj u strogom centru grada, jer sneg sa krovova konstantno pada na ulice i trotoare, i zatrpava sve ono što putari očiste.

Miloš Goljić, direktor JKP „Putevi" kaže da njihove službe rade punom parom sa dva kamiona i traktorom, ali da koliko god da oni očiste, za sat ili dva se stvori pononovi sloj snega.

- Vejavica nam stvara ogromne probleme u gradu. Ulice prvog i drugog prioriteta se konstantno čiste, ali u ostalim ulicama probleme pravi vetar koji konstantno nanosi sneg, ali i parkirana vozila. U okolini Kraljeva ima manje snega, a čiste se putevi prema okolnim selima. Da nije smetova, mi bi smo za dva sata očistili ceo grad - kaže Goljić.

Tanjug

Saobraćaj na putu ka Goču se teško odvija, ali kako saznajemo, za danas je planiran dolazak dva autobusa sa decom i silazak jednog autobusa.

- Putevi iz Novog Pazara zajedno sa Odeljenjem za vanredne situacije koordiniraju, i napravili smo plan da jedan kamion za čišćenje snega sačeka autobuse koji dolaze iz Vojvodine na izlasku iz Kraljeva, i da ide sve vreme ispred njih dok se ne popenju na Goč - kaže Radioca Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Prema njegovim rečima nema zavejanih domaćinstava u okolini Kraljeva, a put Kraljevo - Raška se takođe konstatno čisti.

Na području Braničevskog okruga jaka košava, sneg i niske temperature usporavaju drumski saobraćaj. Zahvaljujući angažovsnju radnia i mehanizacije preduzećs za puteve u Požarevcu sve saobrsćajnice su prohodne i kolovozi se redovno čiste. Zoran Jevtić dežurni u preduzeću za puteve u Požarevcu kaže da se zbog niskih tempratura od minus 9 stepeni ne baca soveć se kolovoz posipa rizlom. Najteža situacija je na usponima gde se stvaraju smetovi kakav je i put Požarevac Kličevac. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set