• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.01.2016

23:21

(VIDEO) VITEZOVI I PRINC PLIVAJU ZA KRST: Prvi put kod Kule Nebojša i prvi put na Krstovdan!

Vesti

(VIDEO) VITEZOVI I PRINC PLIVAJU ZA KRST: Prvi put kod Kule Nebojša i prvi put na Krstovdan!

Podeli vest

Sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja Kraljevski Red Vitezova će na Krstovdan 18.januara 2016. godine ispod Beogradske tvrđave organizovati „Viteško plivanje za Bogojavljenski krst“.

Posle liturgije i osveštavanja vode u crkvi „Ružici“, biće priređen prigodan kulturno-umetnički i viteški (sportski) program. Plivanje za krst će se po prvi put održati na Krstovdan i po prvi put kod Kule Nebojša, na Ušću Save u Dunav, a pored vitezova plivaće i Nj.K.V. Princ Đorđe Karađorđević.

Za ovaj događaj obezbeđena je podrška Grada Beograda, JP „Beogradska tvrđava“ i Vojske Srbije.

Prijavljivanje zainteresovanih plivača je na imejl: posta@kraljevskiredvitezova.org i na tel. 064 1389991.

Public

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Zbog toga ona neće imati takmičarski karakter, već će svi plivači zajedno sa princom Đorđem izneti krst iz vode.

Plivanje za krst organizuje se u znak sećanja na krštenje Isusovo na reci Jordan, koje označava i početak Njegove misije Hrišćanske propovedi, prvo objavljivanje Tajne Svete Trojice – Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Public

Članovi Kraljevskog Reda Vitezova su obnovili tradiciju plivanja za Bogojavljenski krst 1999. godine u Beogradskom jezeru. Posle decenije i po iskustva i pokroviteljstva događaja u glavnom gradu i Srbiji, kroz saradnju sa eparhijama i opštinama, Kraljevski Red Vitezova nastavlja zadatak daljeg širenja slavjanskog hrišćanskog viteštva.

Kraljevski Red Vitezova je nevladina organizacija čiji su osnivači Nj.K.V.Kneginja Linda, prinčevi Mihajlo i Đorđe Karađorđević. Kraljevski Red Vitezova deluje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja i razvija viteštvo u kulturi, umetnosti, sportu i radu sa decom.

Public

Članovi Kraljevskog Reda Vitezova su najugledniji umetnici, akademici, sportisti, javne ličnosti. Kraljevski Red Vitezova tesno sarađuje sa domaćim i stranim kulturnim i umetničkim organizacijama, državnim institucijama, kraljevskim porodicama širom sveta, uglednim internacionalnim fondacijama.

Public

Redovne aktivnosti Kraljevskog Reda Vitezova su viteško mačevanje i borenje, TV i filmska produkcija, srednjevekovna tekstilna umetnost i zanatstvo, muzičko i književno izdavaštvo. Etika i estetika su ključni ciljevi kojima teži pokrovitelj Kraljevskog Reda Vitezova, Kneginja Linda Karađorđević i svi njeni birani saradnici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazar Lazarevic

pre 8 godina

Ne znam samo sta ce srpski Patrijarh na ovom smesnom cirkuskom skupu... Kakvi bre vitezovi i princevi... smesni Karadjordjevici i ,,narode moj,, ...

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set