• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.01.2016

09:54

JAKA MEĆAVA BESNI VEĆ 48 SATI! Sneg bukvalno zatrpao više od pola Srbije!

Vesti

JAKA MEĆAVA BESNI VEĆ 48 SATI! Sneg bukvalno zatrpao više od pola Srbije!

Podeli vest

U Ivanjici, Novoj Varoši i Sjenici smetovi od pola metra! U Nišu mećava ruši drveće, oko Svrljiga zavejana sela, teško prohodan put prema Bugarskoj! Sneg će u ovim krajevima padati još dva dana

 

 

Sneg koji bez prestanka pada već dva dana zatrpao je puteve i sela na području centralne, istočne i jugoistočne Srbije! Smetovi u Ivanjici, Novoj Varoši i Sjenici veći su od pola metra, u Nišu mećava ruši drveće, dok su sela oko Svrljiga zavejana i odsečena od sveta.

ČUDO NEVIĐENO
Čini se da 20 godina nismo videli da sneg ovako jako i ovako dugo pada
Putari u ivanjičkom kraju

Nevreme besni i u Vranju, Pirotu i Leskovcu, dok je put od Niša prema Sofiji teško prohodan. Meteorolozi strahuju da bi sneg u ovim krajevima mogao da pada još dva dana.

Pešter: Besni mećava

Najteža situacija je na jugozapadu zemlje, na potezu od Ivanjice do Sjenice. Član Štaba za vanredne situacije u Sjenici Mića Kaličanin kaže za Informer da je zbog neprohodnih puteva nekoliko sela na Pešterskoj visoravni odsečeno od sveta.

Informer

- Do ovih sela mogu da se probiju samo terenska vozila! Radnici su non-stop na terenu i očekujemo da će uskoro biti prohodni svi putni pravci na Pešteri - ističe Kaličanin.

Informer

Rukovodilac meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović tvrdi da je visina snežnog pokrivača u ovom gradu juče bila oko 20 centimetara, dok je na Pešterskoj visoravni već napadalo više od pola metra snega.

- Problem je što duva jak vetar, koji stvara velike snežne nanose! S obzirom na to da će kod nas sneg padati i narednih 48 sati, očekujemo da će snežni nanosi biti još veći - priča Mahmutović.

Informer

Već treći dan bez prestanka mećava besni na području ivanjičke opštine, gde su smetovi viši od pola metra. Kretanje automobila juče je bilo otežano jer je na kolovozima bilo utabanog snega i do 10 centimetara. Ogromnim naporom službe održavanja preduzeća "Putevi" uspevale su da magistralne i regionalne pravce održe prohodnim.

Informer

- Sva mehanizacija i ljudstvo su na terenu, čistimo bez predaha, ali sneg ne prestaje da pada! Ovako intenzivno i bez prestanka čini nam se da sneg nije padao poslednjih dvadeset godina. Ne stignemo da pročistimo deonicu do kraja, a on je već napadao na tom delu puta - kažu u službi održavanja.

Drveće puca pod težinom snega

Drvo se obrušilo u nedelju ujutru na jedan od parkiranih automobila u centru Leskovca.

- Koren drveta je, najverovatnije pod težinom snega, popustio i drvo je palo na automobile. Odmah po prijavi smo reagovali i uklonili stablo - kaže direktor JKP "Komunalac" Vladimir Sinadinović.

U aleksandrovačkim selima Jelakci, Rokci, Ploča, Rogavcina i Strmenica neki putevi u zaseocima su potpuno neprohodni jer je vetar napravio smetove i do dva metara visine.

- Ne sećamo se kada je ovoliko padalo! Ne stižemo ni da očistimo prilaze do kuće, a već su zatrpani - žale se meštani sela Ploča.

Niš: Pada drveće

U Nišu je juče ujutru visina snežnog pokrivača bila oko 25 centimetra, ali snega nije bilo na kolovozu. Međutim, vetar, koji je duvao brzinom od pet do sedam metara u sekundi, pravio je nanose i otežavao saobraćaj. Kako saopštavaju dežurne službe, u gradu su sve deonice prohodne jer je bačeno 50 tona soli, ali je situacija znatno teža u okolnim selima, gde je visina snežnog prekrivača duplo veća. Pod težinom snega na granama u Nišu su pala tri drveta tokom vikenda.

Informer

Otežan je i saobraćaj na međunarodnom putu E 80 prema graničnom prelazu Gradina, pošto je sneg oko Dimitrovgrada već dostigao visinu od 35 centimetara. Od nedelje uveče na Gradini je formirana kolona teretnih vozila, koja se proteže kilometrima od graničnog prelaza.

METEOROLOZI: Beograd zasad pošteđen

Sneg koji je zavejao centralnu i južnu Srbiju u znatno manjoj meri padao je u severnim delovima zemlje, pre svega u Beogradu i Vojvodini. U ovim krajevima jače padavine će prestati već danas.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović navodi da će početak nedelje ipak biti leden.

- Očekuje se izuzetno hladno vreme. Ledene dane očekujemo danas i sutra. Danas će najviše dnevne temperature biti između - 1 i - 2 stepena, dok će još hladnije biti u utorak, kada će jutarnja temperatura biti od - 7 do - 15 stepeni, a dnevna od - 1 do - 4. U sredu se već očekuje malo toplije vreme, temperature će najviše biti od - 1 do tri stepena - kaže Todorović.

Kako dodaje, u četvrtak će padati kiša i slab sneg, ali se neće zadržavati.

- I za vikend će biti slično vreme, sa temperaturama oko nule. Malo veći porast temperature možemo da očekujemo posle 25. januara i početkom februara, a novi sneg posle 10. februara - zaključuje Todorović.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set