• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.02.2016

16:23

SVEČANI ULAZ U NAJBOLJE GODINE: Obeležen 268. rođendan Novog Sada!

Vesti

SVEČANI ULAZ U NAJBOLJE GODINE: Obeležen 268. rođendan Novog Sada!

Podeli vest

Novi Sad danas slavi svoj 268. rođendan. Divan dan je obeležen prijemom u Gradskoj kući i Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu. U organizaciji prijema učestvovao je gradonačelnik tog grada Miloš Vučević

Među gradovima koji su imali svoje delegacije na proslavi Dana grada Novog Sada bili su Norič, Nižnji Novgorod, Temišvar, Pečuj, Gomelj, Budimpešta, Beč, Ulm, Lublin,Rijeka, Zagreb, Osijek, Budva, Tivat, Ohrid, Murska sobota, Kumanovo, Banja Luka, Bijeljina, Beograd, Gračanica, Nova Varoš, Ub, Zrenjanin, Sombor, Kikinda. Vrbas, Sremska Mitrovica, Bač, Bačka Palanka, Beočin...

Obraćajući se prisutnima Vučević je rekao da stara izreka kaže da si bogat onoliko koliko prijatelja imaš, i da se danas vidi da je Novi Sad izuzetno bogat.

- Ovaj veliki datum iz istorije našeg grada obeležavamo u prisutvu naših prijatelja, predstavnika gradova ne samo iz Srbije i regiona, već iz svih delova sveta. Ovako veliki broj gradova pobratima i gradova prijatelja rezultat je činjenice da Novi Sad održava i podstiče prijateljske odnose sa drugim gradovima. Takođe je odraz i ličnih odnosa - rekao je Vučević.

Novosađanima je rođendan njihovog grada čestitao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je u šali rekao da puneći 268 godina Novi Sad ulazi u najbolje godine.

- Odnosi Beograda i Novog Sada su izuzetno dobri. Često smo u kontaktu. Razmenjujemo iskustva oko raznih pitanja. Za celu Srbiju je dobro da veliki gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš ili Subotica međusobno dobro sarađuju - rekao je Mali.

VUČEVIĆ: Skupština će potvrditi podršku Vučiću!

Potpredsednik vlade u Prištini i jedan od čelnika Srba na Kosovu i Metohiji Branimir Stojanović rekao je da je Novi Sad uvek bio uz Srbe na Kosovu i to u trenucima kada im je to bilo najbitnije.

Beta
Braanimir Stojanović, potpredsednik  Prištine

- Želim da Novosađani znaju da svi Srbi na Kosovu i Metohiji danas zajedno sa njima slave i zahvaljuju Novom Sadu na velikoj pomoći koju su taj grad i njegovi stanovnici dali Srbima na Kosovu - rekao je Stojanović, dodajući da se u Novom Sadu oseća kao kod kuće.

Na Svečanoj akademiji održanoj u Srpskom narodnom pozorištu bivšem gradonačelniku Novog Sada Jovanu Dejanoviću, koji je na toj funkciji bio od 1974. do 1982. godine, i za koga mnogi kažu da je najuspešniji posleratni gradonačelnik Novog Sada, uručeno je najveće gradsko priznanje - Februarska nagrada Grada Novog Sada.

Dejanović je rekao da mu nije prvi put da dobija neko priznanje ili nagradu, ali da je ovo ipak posebna situacija jer nagrada stiže od njegovog grada.

- Svaka nagrada je dobra stvar, ali ova je meni posebno značajna jer je došla od mog Novog Sada - rekao je Dejanović.

On je istakao da novčani deo nagrade u iznosu od 130.000 dinara poklanja Skoli za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", za kupovinu osam tablet-računara sa softverom za komunikaciju za decu koja nemaju moć govora.

Za vreme mandata Jovana Dejanovića na funkciji novosadskog gradonačelnika u Novom Sadu su sagrađeni Most slobode, Srpsko narodno pozorište, SPENS, pet novih škola i šest obdaništa, a saobraćaj je izmešten iz centra grada i na radost Novosađana centar je pretvoren u pešačku zonu.

Dan Grada Novog Sada 1. februar obeležava se u znak sećanja na taj datum 1748. godine, kada je carica Marija Terezija potpisala ukaz i Novi Sad proglasila slobodnim kraljevskim gradom.

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set