• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

12.03.2016

15:23

CRNE PROGNOZE! STIŽE NAM NOVI POTOP: Kiša preti u noći između nedelje i ponedeljka!

Vesti

CRNE PROGNOZE! STIŽE NAM NOVI POTOP: Kiša preti u noći između nedelje i ponedeljka!

Podeli vest

Ciklon koji donosi obilne padavine zahvatiće celu južnu polovinu Srbije. Najviše ugrožena područja u slivu Južne i Zapadne Morave. Pašće u proseku 50 litara kiše po kvadratnom metru

Srbiji u noći između nedelje i ponedeljka preti najžešći kišni talas ove godine, koji bi mogao da izazove nove ozbiljne poplave, tvrde meteorolozi!

Kišno nevreme trajaće sve do srede, a onda nas 17. marta očekuje i sneg
Đorđe Đurić
"Weather2Umbrella"

Prema njihovim prognozama, na udaru će se naći kompletna južna polovina Srbije, a najviše će biti ugrožena područja u slivu Južne i Zapadne Morave.

Očekuje se da od nedelje po podne, pa sve do ponedeljka ujutru prosečno padne oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, što bi, s obzirom na već dobro natopljenu zemlju i povećane vodostaje reka, moglo da dovede do poplava većih razmera.

SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE: Samo Morava i Lugomor rastu, na Ravanici pecaroši

Opasnost iz Italije

Na ovu mogućnost ukazao je u četvrtak uveče i Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkom zavoda (RHMZ). Kako saznajemo, on je na sednici Vlade Srbije na kojoj je proglašena vanredna situacija u celoj zemlji upozorio da će veoma ozbiljan kišni ciklon krajem vikenda zahvatiti našu zemlju i da bi mogao da izazove mnogo gore poplave od onih koje su zahvatile Srbiju prošle nedelje.

Veoma slične prognoze dala je i većina srpskih meteorologa. Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella" upozorava da novi potop, koji će obuhvati veći deo zemlje, stiže već u nedelju!

- Novi, obilniji ciklon koji dolazi sa juga Italije u Srbiju stiže u noći između nedelje i ponedeljka. Obuhvatiće centralni, istočni i južni deo naše zemlje, a poplavnog talasa jedino će biti izuzeta Vojvodina, Beograd i severni deo Centralne Srbije. Ove padavine biće veoma opasne i kobne, bukvalno kao kap koja će preliti punu čašu! Prognozira se da će pasti od 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno u proseku i po 50 litara! To će biti veliki problem jer je zemlja natopljena vodom, pa će teško prihvatati nove količine - ističe Đurić.

Informer

Prema njegovim rečima, epizoda naizmeničnih potopa trebalo bi da se završi u drugoj polovini sledeće
sedmice.

NA OPREZU ZBOG KIŠE Nikolić: Preventivno pojačane snage na jugu Srbije

- Iako ćemo se kišnih dana i obilnih padavina rešiti, već 17. marta stižu nove vremenske nepogode. Ovog puta u vidu snega. Na planinama će snežni pokrivač napadati oko 20 centimetara, dok će u ostalim mestima biti slabijeg intenziteta - otkriva naš sagovornik.

Ove prognoze potvrdila je i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Sanja Dimoska.

- Oblačni ciklon će nad našom zemljom biti sve do srede. Za vikend će količine padavina varirati, da bi u noći tokom nedelje i ponedeljka opet stiglo 40 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. Period stagnacije, bar što se kiše tiče, predviđa se do 17. marta, kada ćemo se suočiti sa snežnim padavinama i temperaturom do devet stepeni Celzijusa - prognozira Dimoska.

PAJTIĆ OPET BEZOČNO LAŽE! Predsednik DS zloupotrebio poplavu u političke svrhe!

Izlivanje reka

I hidrolog RHMZ Dejan Vladiković takođe upozorava na najavljene obilne padavine i moguća izlivanja manjih reka!

- Najnovije prognoze jasno pokazuju da se tokom noći u nedelju na ponedeljak očekuju obilnije padavine i od toga ne možemo pobeći! U većini mesta pašće od 10 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a u istočnim, centralnim, južnim i jugozapadnim krajevima lokalno i oko 40 do 50 litara! Kritične tačke i porasti vodostaja očekuju se na Južnoj i Zapadnoj Moravi, Savi, Mlavi, Peku, Timoku, Kolubari sa pritokama. Zbog prethodnih kišnih dana i najavljenih padavina očekuju se izlivanje bujičnih vodotokova i veći problemi, ali scenario od 2014. se neće ponoviti - smatra Vladiković.
 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusko

pre 7 godina

Шта треба да се ради , дајте упутства

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set