• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2016

19:01

KATASTROFALNE POSLEDICE NEVREMENA U SRBIJI: Šteta od poplava 20.000.000 EVRA!

Vesti

KATASTROFALNE POSLEDICE NEVREMENA U SRBIJI: Šteta od poplava 20.000.000 EVRA!

Podeli vest

Oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta pretrpelo najveću štetu... Oštećeno 710 kuća, oko 100 preduzeća, nekoliko mostova i više lokalnih puteva

Poplave koje su u poslednjih nedelju dana pogodile Srbiju napravile su štetu od barem 20 miliona evra, pokazuju preliminarni rezultati! Najviše je stradalo poljoprivredno zemljište jer je procena ukupne štete na njemu oko 10 miliona evra, ali je velika šteta i na privatnim kućama i firmama.

Vodena bujica uništila je i nekoliko mostova i više lokalnih puteva, a prve procene ukazuju da je šteta na saobraćajnoj infrastrukturi najmanje šest miliona evra.

Stradalo 710 kuća

Prema rečima direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojevića, u poplavama je oštećeno 710 kuća, oko 100 privrednih objekata, kao i 6.000 hektara obradivog zemljišta.

VUČIĆ U OBRENOVCU: Ukidamo vanrednu situaciju, državna pomoć ugroženima već sledeće sedmice!

- Ovo su preliminarni rezultati jer detaljna procena štete ne može da se uradi dok je na snazi vanredna situacija. Do kraja ove nedelje biće poznat tačan broj stambenih objekata koji su oštećeni u poplavama, a komisije će potom na terenu utvrđivati i preostalu štetu - kaže za Informer Blagojević.

Tanjug

Da šteta nije mala za naše novine potvrđuje i potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić. On ističe da bi za sanaciju oštećenja na oko 710 kuća moglo da bude potrebno oko tri miliona evra i iznosi računicu koja to jasno pokazuje.

SINIŠA MALI: Beograd nije u opasnosti od poplava, ALI SPREMNI SMO DA REAGUJEMO AKO ZATREBA!

- Za sanaciju oštećenih kuća, dakle onih koje nisu za rušenje, biće potrebno od 2.000 do 5.000 evra po svakom objektu. Ako uzmemo prosečnu cifru, od 3.500 evra, nije teško izračunati da je ukupna šteta okvirno oko 2,5, možda i tri miliona evra. Naravno, sve zavisi od stepena oštećenja. Ovogodišnje poplave nisu bile tako velike kao 2014, pa je i šteta mnogo manja - naglašava Rodić.

Tanjug

Inače, on ne veruje da će sada biti mnogo objekata za rušenje, već da je uglavnom potrebna popravka podova, sređivanje elektro i hidro izolacije i promena stolarije. Rodić dodaje i da je procena štete od poplava koju su pretrpeli privredni objekti 850.000 evra, ali da taj iznos može biti i mnogo veći ako su uništene proizvodne mašine.

Za sanaciju oštećenih kuća, dakle onih koje nisu za rušenje, biće potrebno od 2.000 do 5.000 evra po objektu
Goran Rodić, Građevinska komora Srbije

- Preduzeća su pretrpela štetu koja po objektu otprilike iznosi 7.000 do 10.000 evra. U proseku to je oko 8.500 evra po firmi, a kada uzmemo da je u poplavama stradalo oko 100 kompanija, dobijamo cifru od oko 850.000 evra - ističe Rodić.

Najgore za malinjake

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran kaže da su poplave najviše uništile poljoprivredno zemljište, a kolika će biti šteta, zavisi od toga koje su kulture stradale.

DRAMA U KOSOVSKOM POMORAVLJU! Binačka Morava poplavila više od 20 kuća!

- Ako je u pitanju pšenica, šteta se procenjuje na oko 1.000 evra po hektaru, dok se hektar uništenog malinjaka ili plastenika procenjuje daleko više, negde i do čak 20.000 evra. S obzirom da su u poplavama najgore prošli Čačak, Arilje, Lučani, Ivanjica i Kraljevo, koji su poznati po malinama, kupinama, ribizlama i plastenicima, tamo se može računati da je šteta sigurno oko 20.000 evra po jednom hektaru - smatra Prostran.

Zoran Šaponjić

O velikom broju uništenih malinjaka juče je govorila i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

- Oko 80 odsto poplavljenih površina u Arilju bili su malinjaci, a stručnjaci će proceniti koliko su oni oštećeni. U Lučanima su štete na njivama uglavnom bile od bujičnih tokova koji su naneli pesak, šljunak i kamen. Ali pošto nema hemijskih materija, zemljište će moći da se sanira i ponovo prilagodi za gajenje kultura - navela je ministarka.

Kako je dodala, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji oko 40 odsto poplavljenih površina bilo je pod pšenicom, 10 odsto je činilo krmno bilje, a 50 odsto zemljišta bilo je pripremljeno za setvu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tadija

pre 8 godina

Shvatam da vladi nije lako da se, posle samo dve godine, ponovo suocava sa ovakvim poplavama. Ali, sta su lokalne vrasti radile za ove dve godine. Zasto nisu pokusale nesto da urade? Zasto nisu dale sve od sebe da bar nesto urade kako se katastrofa ne bi ponovila u tolikim razmerama? Mislili su nece se ponoviti. Premijer je obecao da ce se napraviti brane bar na najkriticnijim mestima. Videcemo da li ce to uraditi. Mislim da treba da ima vecu kontrolu nad lokalnim vlastima i da ih natera da rade svoj posao. Ako ne rade dobro, neka ih smenjuje. A i sami gradjani. Zasto se oni nisu vise angazovali da bar zastite svoje kuce. Ako lokalna vlast ne radi nista na zastiti, zasto se oni nisu organizovali pa sami dovlacili kamenje, cigle, pesak i zemlju i sami pokusali da naprave brane bar na najkriticnijim mestima? Mnogi od njih imaju kamione i traktore sa prikolicama za dovlacenje materijala. Pa njihove su kuce u pitanju. Zasto sve cekaju da im neko drugi uradi? I nemojte reci da je to nemoguce. Moguce je. Tamo gde se ljudi sami organizuju i imaju dobru volju, mogu svasta da urade. U svetu ima mnogo takvih primera.

jovan

pre 8 godina

Gde je 162 miliona€ koji su dobijeni pre dve godine da se spreci ovo sto se sad desava.Voleo bih da nam nas veliki Premijer kaze gde su te pare?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set