• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

28.03.2016

14:19

VULIN U KRUŠEVCU: Ove godine 400 miliona dinara za najugroženije!

Vesti

VULIN U KRUŠEVCU: Ove godine 400 miliona dinara za najugroženije!

Podeli vest

Ministar za rad Aleksandar Vulin posetio je danas Gerontološki centar u Kruševcu i tom prilikom rekao da je ove godine izdvojeno 400 miliona dinara za 122 opštine kako bi se podržali projekti socijalne zaštite u zajednici kojima je obuhvaćeno oko 40.000 korisnika

Kruševac je dobio najviše novca, srazmerno izdvajanjima lokalne samouprave, 14.095.000 dinara, a zahvaljujući tom novcu obezbeđena je i održivost dvadesetak postojećih usluga i stvorena mogućnost za uvođenje novih.

 - Sa ovih 400 miliona dinara koji smo odvojili za 122 opštine mi smo obezbedili nesmetan nastavak života i funkcionisanje u svojoj zajednici za više od 40.000 korisnika. Oni će moći i ove godine da računaju na usluge u zajednici - rekao je Vulin nakon obilaska Gerontološkog centra.

Korisnici centra nisu krili oduševljenje što je ministar došao u posetu, hvalili su osoblje, hranu, lekare, a od ministra Vulina tražili da im pozdravi kolege političare u Beogradu - Vučića, Dačića... i da im kaže da i oni dođu da ih posete.

Otkrili su ministru da se u domu lepo druže, da se tu javljaju i velike ljubavi poput Dragane Jovanović i Spomenka Gligorijevića koji su postali i cimeri u sobi, a ima i onih koji, kako kažu, neće javno da otkriju ljubav, uglavnom zbog dece.

Ministar Vulin kaže da svaki korisnik socijalne zaštite mora da ima maksimalno kvalitetne usluge, bez obzira gde živ i da je ministarstvo donelo odluku i pronašlo sredstva u budžetu kojim se lokalnim samoupravama pomaže da održe već postojeći nivo usluga u zajednici ali da ih i povećaju. 

 

R. B.

 - Ove godine ministarstvo je odvojilo 400 miliona dinara, a ranijih godina je to bilo na nivou od 50 miliona dinara. Iduće godine imaćemo ista i veća sredstva, što znači da smo na putu da svaku uslugu koju imamo u zajednici učinimo održivom - naglasio je ministar.

Sa dobijenim sredstvima Kruševac će, kako kaže moći da odži postojeće programe posebno program gerontodomaćica kojih trenutno ima 28 i koje pomažu najugroženijim gradskim ali i seoskim domaćinstvima.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Jasmina Palurović objasnila je da će sredstva koja će biti prebačena tom gradu za usluge koje već rade i za neke nove usluge biti upotrebljena na najbolji mogući način.

 - Mi ćemo se truditi da održimo postojeće usluge i eventualno pronađemo način da ih proširimo -  rekla je Palurović.

Ona je podsetila da se trenutno u ovom gradu sprovode usluge gerontodomaćica, usluge podrške osobama sa invaliditetom, zatim usluge pratioca...

 -  Iz budžeta se finansira dvadesetak usluga i ova pomoć iz ministarstva je bila neophodna da sve te usluge održimo i proširimo - kaže ona.

Direktorka gerontološkog centra Slavica Ðurđević upoznala je goste sa radom ustanove - da je kapacitet centra 220 kreveta da je trenutno smešteno 180 korisnika, od toga 80 zavisnih, 50 poluzavisnih i 50 nezavisnih, o kojima brine 104 zaposlena radnika.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set