• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbinaokup.info

02.05.2016

13:11

OVO JE ISTORIJSKA ISTINA! TURSKI POPIS NA KOSOVU IZ 1455 GODINE: 13.000 srpskih kuća, samo 46 albanskih!

Vesti

OVO JE ISTORIJSKA ISTINA! TURSKI POPIS NA KOSOVU IZ 1455 GODINE: 13.000 srpskih kuća, samo 46 albanskih!

Podeli vest

Svakako, možete reći da nije bitno ono što se dešavalo pre pet stotina godina te da je bitno samo ono što važi danas, i to je tačno. Ali je takođe tačno i da Albanci falsifikuju istoriju jer shvataju da je istorijsko pravo jednako važno kao i faktičko stanje. Stoga, ne može se reći da je sadašnjost bitnija od prošlosti
wikipedia.org

 

Prema poslednjem popisu stanovništa na teritoriji AP Kosovo i Metohija koji je sproveden pocetkom aprila 2011. godine, tamo je živelo 1,7 miliona ljudi. Ovaj broj uglavnom obuhvata Albance, pošto popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a i najveći deo Srba južno od Ibra ga je bojkotovao.

Ova ogromna albanska većina koja je trenutno činjenicno stanje, zajedno sa ilirskom hipotezom o albanskom poreklu, predstavlja temelj prava koje taj narod polaže nad tlom o kome se govori.

Do te većine došlo je, naravno, samo i isključivo terorom, genocidom i progonom koji su u poslednjih pet stotina godina sistematično sprovodili Turci, dok su ovim predelima vladali, i Albanci muslimanske veroispovesti.

Zato je neobično da srpsko istorijsko pravo na Kosovo i Metohiju brani upravo jedan osmanlijski dokument, koji dokazuje ne samo da su Albanci relativno rečeno novopridošlice na tu zemlju, već ujedno dovodi i u pitanje ilirsku hipotezu o kojoj je više reči bilo u zasebnom tekstu.

Wikipedia/Stevan Stevo Todorovic

Naime, otomanski defter (odnosno opšti katastarski poreski popis) iz 1455. godine koji je skupljen u zemlji Brankovića (drugim rečima, otprilike isto što je danas teritorija Kosova i Metohije) zabeležio je neverovatnu stvar: situacija tada je bila obrnuta u odnosu na današnju!

Osmanlijski popisivač je zabeležio da na KiM postoji 480 naseobina u kojima živi 13.696 odraslih muškaraca, 12.985 kuća, i još 14.087 nosioca domaćinstava (pošto je postojalo i 480 udovica). Neki odrasli muškarci nisu imali svoje kuće, pa su tako zabeleženi kao siromasi. Neke kuće su deljene na više domaćinstava.

Pažljivim proučavanjem onoga što je zabeležio osmanlijski popisivac na KiM ustanovljena je frapantna etnička struktura stanovništa.

Sredinom 15. veka postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko.

Od svih imena i prezimena koja se pominju u popisu, 95,88 odsto su bila srpskog porekla, 1,90 odsto romanskog, 1,56 neutvrđenog, 0,26 albanskog, 0,25 grčkog, i tako dalje.

Dakle, pre 500 godina, postojalo je na Kosovu samo 46 albanskih domaćinstava u 23 sela (u proseku dve kucć po selu, nijedno jedino čisto albansko), dok je srpskih bilo skoro 13.000 u svih 480 naseobina. Slovima: trinaest hiljada u četiri stotine i osamdeset mesta, naspram četrdeset i šest u dvadeset i tri! I ne samo to, nego ne postoji zabeležen čak ni jedan jedini toponim albanskog porekla (uostalom, i danas Albanci na KiM uglavnom koriste srpske toponime, počev od imena samoproklamovane države Kosovo koje na albanskom jeziku ne znači ništa, odnosno, imena koje je srpskog porekla, pa sve do naziva prestonice - Priština.

wikipedia.org

U 14. veku etnička struktura je bila još dramatičnija; naime, Dečanska hrisovulja iz 1330. godine sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i današnjoj severnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani, pa tako znamo da su od 89 sela samo tri bila albanska, te da su od 2.166 zemljoradničkih gazdinstava i 2.666 stočarskih samo 44 bila albanska, drugim recima 1,8 odsto.

Nesrpsko stanovništo na teritoriji Kosova i Metohije do kraja tog veka nije prelazilo 2 odsto.

Najpopularnija muška imena na KiM 1455. godine su bila Radislav, Bogdan, Radica, Stepan i Nikola, dok su ženska bila Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vlkosava (odnosno Vukosava, jer je "l" vremenom prešlo u "u"; isto se desilo i sa imenicom "vlk" koja je postala "vuk"). Vek ranije, najpopularnija muška imena na istom tlu su bila Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan.

Inače, zvanični naziv ovog za nas važnog osmanskog dokumenta je bio "Defter za Vukovu oblast". Veličine je 30 x 12 centimetara, uvezan je u kožni povez i predstavlja jednu celinu bez ikakvih interpolacija. Obuhvata 240 folija, odnosno 480 stranica. Pisan je na belom papiru crnim mastilom, i to veoma lepim rukopisom.

Ako želite detaljno da ga proučite, to možete uraditi na ovom linku.

Ako možda čekate dete ovaj popis vam može pomoći da pronađete staro ime koje vam se sviđa i obnovite njegovu upotrebu ako je zaboravljeno.

Naš favorit za tu obnovu je srpsko-slovensko ime Brajan čije je postojanje medu Srbima zabeleženo na dosta mesta u našem srednjem veku. Čak se jedan župan tako i prezivao: u pitanju je bio župan Petar Brajan koji je iza sebe ostavio i zadužbinu, Belu crkvu u selu Karanu u blizini Užica, koja postoji i danas (jedan kuriozitet za kraj: njegova žena se zvala Struja).

Ostaće zapisano da je na svečanom dočeku Nemaca u Drugom svetskom ratu na Kosovu, čuveni premijer Albanije Redžep Mitrovica rekao sledeće:

– Srbi su na Balkan došli silom i silom moraju otići, a na nama Šiptarima je da obavimo taj zadatak.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
englezii

pre 7 godina

bilo je a bit ce opet mozda jos i gore tj jos ociglednije ! Ima boga i u to ce da se uvere zlotvori iz novog sveta koji su genocidno unistili starosedeoce Amerike !

pettar

pre 7 godina

Dobar tekst.... Naši neuki politacari, neuki amateri prosvetari, neuki ljudi na vaznim funkcijama u Drustvu, ne shvataju značaj istorije, znacaj rodoljublja, postovanje istorijskih licnosti i dogadjaja, znacaj nasih običaja i tradicije. Teraju nas na razne nacine da prihvatamo tudje a da zaboravimo nase. Pogledajte kako pametno Hrvati rade, izmislice i jezik i obicaje i granice i drzavu, deca kod njih uce nakaradnu istoriju, sve, samo da je hrvatsko. A kod nas suprotno. Zasto ja nisam u skoli ucio pravu istoriju, zasnovanu na naucnim dokazima nego dnevno politicku istoriju. Osakaceni smo generacijski a proces se nastavlja. SANU mora da nesto radi ali tamo vrvi od fulbrajtovaca i nezamerajućih i malo hrabrih srba...

Pavle

pre 7 godina

E pa ovde ste sve lepo napisali i objasnili. Molim da sve ovo u lepom povezu poklonite i Premijeru, koji nece da nas vodi u "proslost" nego u svetlu buducnost PRIZNAVANJA KOSOVA KAO DRZAVE. Ali, morace doci do pravljenja konacnog bilansa, a i verujem da nece dugo proci. Ovo nije nikakva pretnja, rasizam i ostalo, KOSOVO MORA BITI SRPSKO ili nece biti vise ni Srba!

Dule

pre 7 godina

Ако је на попису из 2011 године регистровано 1.7 милиона Шиптара на Косову и Метохији, то никако не значи да их заиста толико и живи у јужној српској покрајини. Шиптари већ деценијама не уписују своје мртве у матичне књиге умрлих, тако да су сви они "пописани" као да су живи, а налазе се и у бирачким списковима и редовно "гласају". Пријаве боравка на КиМ и у Македонији никад нису вођене уредно, тако да у поменуту бројку улази и неколико стотина хиљада Шиптара из Македоније, и бар још толико из Албаније. Исто важи и у супротном правцу, односно стотине хиљада косметских Шиптара се пописује и у Македонији. Близу милион Шиптара има стално место боравка у земљама западне Европе и Америке и не пада им на памет да се врате, али се без икаквих проблема неко у њихово име уписује приликом пописа становништва или излази на "изборе" које организују шиптарске "власти". Укратко, на Косову и Метохији живи знатно мање од милион Шиптара. То се лако може проценити на основу потрошње електричне енергије, или још боље, преко количине пшенице која се тамо конзумира за годину дана. Наравно, ни Шиптарима ни УНМИКу и окупационој администрацији не пада на памет да такве процене објави јер би то разоткрило њихове лажи у протеклих 16 година.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Три четвртине од њих нису никада имали српско држављанство, и имали су албанско држављанство и политички азил до 1954. Њихови потомци су вештачки уписивани у књиге држављана Србије и Југославије - без икаквог правног основа... Косово је практично окупирано давањем политичког азила без икаквог смисла и правног основа хиљадама Албанаца који су са овцама и породицама населили српске куће после извршеног ГЕНОЦИДА над Србима у периоду 1941-1945 и то је сурова реалност...Фактички признањем Косова као државе признат је ГЕНОЦИД као легитимно политичко средство

biljana

pre 7 godina

Da, sta radi srpska intelektualna elita??? Trebalo bi da pisu ne samo naucne, vec i popularne tekstove i da ih prevode na engleski. Dzaba nama sto samo mi znamo. Cilj je dopreti do svake domacice u svetu. Tek onda je istina istina.

Pamet u glavu

pre 7 godina

Ako Dodje opet do rata, ne smemo da imamo milost gazi sve do kraja i onako pricacev kako smo vrsili genocid

gago m

pre 7 godina

Чуди ме да новинар напише како је тада на КиМ било и "Хрвата"?!Не верујем да их Турци спомињу ...Могло је бити само нешто Дубровачких трговаца (који су пролазили на Блиски Исток и временом населили се ту!) а они све до непомениковог доба нису имали никакве везе са Хрватском!

Drezden

pre 7 godina

Ovo je značajan popis za istoriju Kosova i Metorhije, jer donosi pravu ruznicu imena onog vremena, što je značajno za istraživanje porekla stanovništva i tog kraja, ali i za razumevanje porekla današnjih Srba u Vojvodini i šire, gde su se nakon propasti pridruženja vojnom pohodu Pikolominija 1690. godine povlačili. Bilo je o tom popisu dosta govora na Poreklo.rs, naročito u raspravama koje su se doticale porekla stanovništva KiM, ali i na temama koje zahvataju šire prostore koje naseljava srpsko stanovništvo sa zemlje koja je nekad bila oblast srednjovekovne vlastele Brankovića.

mladen

pre 7 godina

Ceracemo se jos amanet poceo i vec zaziveo iz usta gdj. dr. Raskovic-Ivkovic a slike iz proslih vekova slika i nista vise!

nepredvidivi

pre 7 godina

Ni u jednom turskom defteru se ne pominje nacionalnost,samo vjeroispovjest,mozda je taj defter pisao slijepi guslar

zoran mit

pre 7 godina

Prva Velika seoba Srba se odigrala pod pećkim patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine, tokom Velikog bečkog rata, koji je trajao od 1683. do 1699. godine. Druga Velika seoba Srba se odigrala pod pećkim patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem 1740. godine, nakon Rusko-austro-turskog rata, koji je trajao od 1735. do 1739. godine. Kao sto vidite Srbi su napustili Kosovo jos u 17 veku i naselili vojvodinu i Vojnu Krajinu (Knin u Hrvatskoj) i mali broj je ostao na Kosovu. A kada je Kosovo i Vojvodina pripojeno Jugoslaviji tj. Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca?

miki

pre 7 godina

ovako ste isto nasli nekakv popis iz Bosne i Hercegovine u kojem stoji da su srbi bili vecinski narod u bosni i herecegovini A tad u to doba kad se popis radi Bosnjak nije ni smeo da kaze da je Bosnjak vec se morao da izjasni ili kao srbin ili kao hrvat Pa onda je logicki da je srba bilo naj vise

usaf

pre 7 godina

Prava istina je da su brojke u korist Albanaca,a ne Srba.Prema Turskim dokumentima(a sto se tice papira,bili su uredni),Albanci su vecina na Kosovu sest(6)vekova.Takodje,grad Solun je,prema Turskim papirima,Makedonsko-Turski grad,jer su vecinu stanovnistva(oko 95% sacinjavali Makedonci i Turci,to je izjavio Turski ministar inostranih poslova.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set