• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

16.05.2016

08:18

DRAMATIČNE PROGNOZE METEOROLOŠKE KUĆE "AKUVEDER": Srbiju čeka NAJVRELIJE leto u storiji!

Vesti

DRAMATIČNE PROGNOZE METEOROLOŠKE KUĆE "AKUVEDER": Srbiju čeka NAJVRELIJE leto u storiji!

Podeli vest

Predstojeće leto biće toplo i sušno kao nikad do sada, posebno će vruće biti u avgustu, tvrde u "Akuvederu". Očekuje se i topla jesen, miholjsko leto trajaće sve do kraja oktobra

 

Već deset godina temperature su leti u stalnom porastu. Tako će biti i sada
 

Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Srbiju čeka jedno od najvrelijih i najsušnijih leta do sada, tvrde stručnjaci poznate meteorološke kuće "Akuveder"! Temperature će u proseku biti za 1,5 stepeni iznad rekordnih, a posebno će vrućina biti u avgustu.

Letnje vreme, prema prognozama "Akuvedera", produžiće se i na jesen, pa nas očekuje miholjsko leto sve do kraja oktobra.

Stručnjaci "Akuvedera" progonozirali su da će topao talas zahvatiti praktično ceo Balkan i srednju Evropu, a najviše Srbiju, Rumuniju i Mađarsku.

- Pored ove tri zemlje, vrelo leto trpeće i stanovnici Moldavije, Slovačke, Češke, Italije. Razlog za to je globalni porast temperature, pošto u poslednjih 12 meseci uzastopno beležimo rekorde na mesečnom nivou. Tako će i ovog leta u Evropi temperature u proseku biti 1,5 stepeni iznad dosadašnjih - kažu u "Akuvederu", i dodaju:

- Posebno vrelo biće u drugoj polovini leta, u avgustu. Tada se očekuju i suše, a najugroženiji su Srbija i Rumunija. Toplo vreme produžiće se i na jesen, pa ćemo do kraja oktobra imati letnje temperature na Balkanu i u srednjoj Evropi.

Meteorolog sajta "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da je tačno da su poslednjih godina leta sve toplija, pa ne treba da čudi što ove godine imamo izuzetno visoke temperature.

- Već nekih desetak godina unazad temperature usu  letnjim mesecima izuzetno visoke i iznad proseka. Takav je trend i svakako da će i ovo leto biti izuzetno toplo. Ipak, kolike će temperature biti i da li će biti padavina teško je ovako rano prognozirati - ističe Đurić.

Klimatolog Vladimir Bilak očekuje da u toku leta bude perioda sa izuzetno visokim temperaturama, ali i periodičnih osveženja.

- Sve te dugoročne prognoze u suštini su nepouzdane, ali je bilo i slučajeva da "Akuveder" i te kako pogodi. Tačno je da su poslednjih godina leta sve toplija, pa su možda zato njihove prognoze ovakve. Biće perioda sa veoma visokim temperaturama, verovatno će nekoliko dana zaredom one biti iznad 30 stepeni, a možda dostignu i 40 - ističe Bilak.

informer.rs

mojugao

ČASLAV STANOJEVIĆ

METEOROLOG

Mislim da su ovakva predviđanja malo preterana. Smatram da će, sem možda u Grčkoj, leto na čitavom kontinentu biti sasvim uobičajeno

Sa druge strane, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za predstojeće leto, jun će biti topao i malo suvlji, dok nas u julu očekuju uglavnom vreli dani sa veoma malo padavina. I u avgustu će biti veoma toplo, sa još manjom količinom kiše, daleko ispod proseka za taj mesec. Prema RHMZ, u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće oko 30 stepeni.


Do kraja maja kišovito

Kada je prognoza za narednih nedelju dana u pitanju, meteorolozi kažu da ćemo sve do kraja meseca imati smenu kiše i oblaka.

- Danas će biti oblačno sa kišom, a tokom dana se očekuje razvedravanje. Maksimalna temperatura će biti oko 15 stepeni. U utorak će se vreme malo stabilizovati, ali će zapravo sunčano biti samo u sredu. Temperatura će malo porasti, pa će dnevna biti oko 20 stepeni. U četvrtak i petak opet kreće smenjivanje sunca i oblaka uz povremene pljuskove, ali temperatura neće mnogo pasti. Za vikend će biti nešto toplije vreme, iznad 20 stepeni, ali sve do kraja maja ne treba očekivati stabilizaciju i sunčano vreme. Za sada ništa od leta - navodi Đorđe Đurić.

Reuters

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
moravka

pre 7 godina

Zasto plasite narod,kada tacno vreme moze da se unapred prognozira do cetri dana ostalo je statistika ili velika nagadjanja

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set