• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.05.2016

11:44

PODRŠKA INKLUZIJI Održan sastanak Mreže za romska pitanja

Vesti

PODRŠKA INKLUZIJI Održan sastanak Mreže za romska pitanja

Podeli vest

Učestvujući na drugom sastanku Mreže za romska pitanja, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je navela da je u gradovima i opštinama u Srbiji je angažovano 76 koordinatora za romska pitanja

 Paunović je navela da je Kancelarija, kao vid podrške opštinama i gradovima, uradila ujednačavanje i standardizaciju opisa  poslova koordinatora za inkluziju Roma. Neka od zaduženja koorinatora odnose se na komunicikaciju i posredovanje između romske zajednice i lokalne administracije, pružanje podrške organizacijama civilnog društva koje se bave uključivanjem i unapređivanjem romske zajednice na lokalnom nivou, pospešivanje međusektorke saradnje  pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatorki sa predstavnicima Centra za socijalni rad, filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacijama civilnog društva ali i podrška lokalnoj samoupravi u razvoju i sprovođenju politika i programa inkluzije Roma u skladu sa nacionalnim i lokalnim strateškim okvirom

Kancelarija za ljudska i manjinska prava je podržala rad Asocijacije romskih kooridnatora koja okuplja 44 koordinatora za romska pitanja. Svaki kooridnator prošao je obuke iz različitih oblasti. Paunović je navela da je Kancelarija podržala i rad Mreže za romska pitanja, koju je osnovala SKGO u okviru projekta „Jačanje uloge lokalnog romskog koordinatora u lokalnim samoupravama u Srbiji“ .

Članice ove Mreže su 83 lokalne samouprave, sa 113 članova (koordinator za romska pitanja, koordinator za nacionalne manjine, član veća, načelnik opštinske uprave, načelnik za društvene delatnosti). Mreža koordinatora za romska pitanja će se i dalje razvijati i jačati, uključujući povećanje njihovog broja. 

 
Paunović je podsetila da su novom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja lokalnim samoupravama poverena veća ovlašćenja ali odgovornost za sprovođenje mera koje se odnose na inkluziju Roma. Dobre prakse u inkluziji Roma i Romkinja koje su uspostavljene na lokalnom nivou kroz rada romskih koordinatora, zdravstvenih medijatorki, predagoških asistenata i kroz uvođenje mobilnih timova za inkluziju Roma prenesene su u novu strategiju i očekujemo da će zaživeti širom Srbije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set