• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2016

13:26

(FOTO) ZATVOR SE SELI IZ CENTRA GRADA! Počela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu!

Vesti

(FOTO) ZATVOR SE SELI IZ CENTRA GRADA! Počela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu!

Podeli vest

U Pančevu je danas počela izgradnja novog zatvora, koji će imati kapacitet za smeštaj 500 osoba lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a useljenje je planirano za dve godine



Prvi temelj formalno je položio ministar pravde Nikola Selaković, a obeležavanju početka radova prisustvovali su i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, kao i predstavnici pravosudnih i gradskih institucija.

Novi zatvor biće izgrađen na deset hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu postojećeg pančevačkog Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište, rekao je ministar pravde.

Kazneno-popravni zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite, najavio je Selaković.

 

Tanjug

- Zatvor će biti građen po najsavremenijm standardima i mogu da kažem da će biti najmoderniji zatvor u Srbiji - rekao je Selaković.

Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i više stotina kamera za video nadzor.

Na ulazu će biti neprobojna stakla, KD vrata nove generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za lični pretres.

Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

 

Tanjug

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od cega Centralna evropska banka kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira sa pet miliona evra za opremanje, rekao je ministar.

On je napomenuo da će ga nameštajem opremati "stanari" zatvora u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...)

Kada radovi budu gotovi, postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni, biće iseljen, a ideja je da se ta zgrada koja je u vlasništvu Ministarstva pravde, preda gradskoj upravi i preuredi u muzej.
 

Tanjug

Ta zgrada ima kapacitete za 160 lica, a datira, prema podacima Uprave, iz vremena Marije Terezije, tačnije iz druge polovine 18. veka, i od postanka nije menjala svoju namenu.

Srbija trenutno ima 35 zatvora, od kojih je pet na Kosovu i Metohiji, a pored zatvora u Pančevu do kraja godine, prema rečima ministra, planirano je da počne izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

- Na ovaj način još jednom smo pokazali da ono što smo započeli 2012, a posebno 2014, prateći najsavremenije standarde, odgovornost i prema državi, ali i prema osobama koje su činile krivična dela i koje su se našle u kaznenim zavodima radi korigovanja njihovog ponašanja - rekao je Selaković.
 

Tanjug

On je podsetio da je pre tri godine Srbija bila na prvom mestu po "natrpanosti" zatvora, a da se u međuvremenu pomerila za deset mesta na bolje.

Poslednjih nekoliko godina zatvorski kapaciteti povećani su sa 7.200 na 9.800 osoba koja mogu da budu smeštena u njima, naveo je Selaković.

- Izgradnjom ovog zatvora, zatvora u Kragujevcu, ali i novim paviljonima u Zabeli, Sremskoj Mitrovici i Leskovcu, dobićemo optimalne kapacitete, s obzirom na ukupan broj pritvorenih i osuđenih lica, tako da će biti - jedno lice, jedno mesto, a možda čak i više mesta po čoveku - rekao je Selaković.
 

Tanjug

Stevović je pohvalio saradnju sa gradskom upravom Pančeva, posebno na pretprojektnim radovima.

- Sve prepreke smo uspeli da savladamo i nadam se da ćemo za 18 meseci svi zajedno biti ponosni na novi zatvor i prateće projekte vodovoda i kanalizacije - rekao je Stevović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 7 godina

Raduj se sirotinjo bar ćeš imati krov nad glavom kada dođu izvršioci i sudske Odluke da se pleni sve što se ima zbog neplaćenih računa i dugovanja.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set