• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2016

15:01

MEDIJI U REGIONU PRIZNAJU: Istorijskim letom za Njujork Srbija postala lider u aviosaobraćaju!

Vesti

MEDIJI U REGIONU PRIZNAJU: Istorijskim letom za Njujork Srbija postala lider u aviosaobraćaju!

Podeli vest

Svi elektronski mediji u regionu izvestili su o prvom letu iz Beograda za Njujork nakon 24 godine i citiraju reči premijera Aleksandra Vučića koji je poručio da ovaj događaj pokazuje otvorenost Srbije prema svetu

Agencija Hina navodi da je u avionu "Nikola Tesla", sa istoimenog beogradskog aerodroma jutros ka Njujorku poleteo Arbas A330 srpskog nacionalnog prevoznika Er Srbija sa 254 putnika.

Vučić je, prenosi Hina, poručio da će Srbija, uspe li da očuva regionalnu stabilnost, uspeti i da se regija ubuduće okuplja u Beogradu, kao nekad u bivšoj Jugoslaviji.

- Mislim da će nam ovaj let pomoći, a danas ne postoji bolji i povoljniji za one koji bi iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore heli putovati u Njujork, da ne spominjem one iz Bugarske i Rumunije -rekao je srpski premijer, prenosi hrvatska agencija.

(LIVESTREAM) AVION ZA NJUJORK NADOMAK ODREDIŠTA! Pratite uživo let prvog srpskog aviona za SAD!

Navodi se, takođe, da je obnavljanjem linije za Njujork, Srbija postala jedna od 11 regionalnih zemalja koja će imati direktne letove za Ameriku.

Hrvatski portal 24sata je ovaj tekst preneo pod naslovom "Nakon Zagreba, Srbija strateški uvela let za Njujork".

Banjalučke Nezavisne novine napominju da je avio liniju do Njujorka svečano na Beogradskom aerodromu presekao premijer Vučić koji je putnicima poželeo srećan put i poručio da je Beograd od danas centar u regionu.

- Želim putnicima srećan put i ugodan let. Drago mi je da je Kajl Skot primetio da uvek nađe neku manu, ali kada nam Boing bude dao bolji popust kupićemo Boing, a ne Erbas. Ovaj let je za bolji život i bolje za našu kompaniju. On pokazuje otvorenost naše zemlje. Od izuzetnog značaja je da imamo dobre veze sa SAD. Ovaj let će nas približiti Amerikancima i SAD - prenele su Nezavisne reči premijera Vučića.
Tanjug

Portal ovog lista navodi da je do sada prodato više od 15.000 karata, od kojih 60 odsto u SAD, a 35 u Srbiji. 

Mediji navode da je kartu za Njujork kupio premijer Vučić, koji međutim, danas nije otputovao.

Al džazira Balkan je na svom portalu objavila da je Vučić bio među prvim kupcima karte za današnji let, ali da nije otputovao jer je otkazao posetu SAD. Navode da je premijer ranije rekao da je direktan let iz Beograda za Njujork „mali, ali važan korak za Srbiju, njenu budućnost, za reputaciju naše zemlje, ali i za privlacenje investitora“.

DO AMERIKE UZ PRŠUTU, PREBRANAC I GIBANICU! Evo kako se goste putnici na prvom letu "Er Srbije" za Njujork!

Napominje se i da je avion Erbas A330 u prethodnom periodu bio na probnim letovima u pojedinim gradovima u regionu.

Agencija Federacije BiH Fena je, takođe, prenela vest o prvom letu za Njujork iz Beograda sa napomenom da je srpski nacionalni avioprevoznik Er Srbija jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Fena navodi reči američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota koji je po presecanju vrpce rekao da će obnavljanje avio-saobraćaja za Njujork pojačati veze dveju država.

informer.rs


Skot je, prenosi Fena, čestitao Srbiji na strateškoj odluci ukazujući istovremeno da avion Airbus A330, kojim Er Srbija leti za Njujork ima odličnu opremu za ugodan let, ali da je svojevremeno JAT na toj liniji leteo Boingom.

Par dana uoči obnavljanje aviosaobraćaja za SAD iz Beograda, zagrebački Večernji list je konstatovao da će time Srbija biti jedini avioprevoznik iz zemalja nastalih raspadom SFRJ, pa i šire s interkontinentalnim letovima. Time će Er Srbija i Beogradski aerodrom, navodi, ovaj list, potvrditi liderski status regionu. Na tome, ističu, mogu najviše zahvaliti srpskoj vladi koja je 2013. sklopila ugovor o strateškom partnerstvu s moćnim Etihad ervejzom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za posrnuli JAT.

Er Srbija je u odnosu na bivši JAT ostvarila velik rast broja putnika i prihoda i time, navodi Večernji, pretekla hrvatsku nacionalnu aviokopmaniju Croatiju Airlines koja je do 2013. bila regionalni lider.

(VIDEO) LET ZA ISTORIJU! Pogledajte kako je avion Er Srbije sa aerodroma Nikola Tesla poleteo za Njujork!

Paralelno s rastom Er Srbije rasla je i beogradska vazdušna luka koja je 2013. imala 3,5 miliona putnika. Već sljedeće godine “Nikola Tesla” je opslužio je 4,6 miliona putnika, 1,1 milion više nego godinu pre. 

List konstatuje i da je zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman" prošle godine opslužio je 2,6 miliona putnika. 

- Beogradskih gotovo pet miliona putnika čine se tako za zagrebački aerodrom nedostižnim - navodi Večrnji.

Prvi let iz Beograda za Njujork posle gotovo četvrt veka zabeležili su mediji u Makedoniji i Crnoj Gori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set