• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.08.2016

17:55

JUBILEJ BORBE ZA SLOBODU! Srbija obeležila 140 godine od početka bitke na Javoru!

Vesti

JUBILEJ BORBE ZA SLOBODU! Srbija obeležila 140 godine od početka bitke na Javoru!

Podeli vest

Polaganjem venaca na spomenik majoru Mihailu Iliću i poginulima na Javorskom ratištu i u Kalipoljskoj bici 1876. godine, kao i svečanim programom na mestu na kome je ta bitka počela pre 140 godina, Srbija je obeležila značajan jubilej iz istorije borbi za slobodu i ujedinjenje

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, vence su na kosturnicu i spomenik položili načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković u svojstvu izaslanika glavnog pokrovitelja obeležavanja jubileja, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali i predsednici opština Ivanjice i Nove Varoši.

Vence su položili i predstavnici nekoliko udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine, predstavnici humanitarne organizacije ''Stara Raška'', Ravnogorski pokret Ivanjice, Udruženje ''Srpski domaćin'' i predstavnici osnovne škole ''Major Ilić'' iz Užica.

- Moja je lična i vojnička čast što sam u prilici da na ovom istorijskom mestu, poprištu velike bitke i nesebične žrtve za slobodu, odam poštu junacima čije je delo utkano u tradiciju Vojske Srbije koju čuvamo i kojom se ponosimo - rekao je Diković.

On je preneo poruku predsednika Nikolića koji je istakao da je "Prvi srpsko - turski rat, 1876. godine, bio borba Davida i Golijata, rat male i loše pripremljene Srbije protiv moćne i dobro naoružane Turske."

No, srpska vojska je, piše u poruci predsednika Nikolića, imala arsenal više, protiv koga se katkad teško može: u tom ratu, boj je bilo srce u junaka, pre svega.

- Nije ovo samo mesto sećanja, već i opomene da su naši preci, slavni borci, znali da stiču našu nezavisnost, oslobađaju nas ropstva i ujedinjuju za sva vremena. Naše hodočašće na ovo mesto stradanja i pobede nije namera da živimo u prošlosti već potreba da bolje upoznamo i razumemo sebe - dodaje se u poruci predsenika Srbije.

Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba s Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahotnih represalija turske vojske nad srpskim življem u Bosni zbog Hercegovačkog ustanka.

Ceo sukob, kao i Drugi srpsko - turski rat 1877. i 1878. godine, deo je šireg viševekovnog geopolitičkog problema poznatog kao ''Istočno pitanje''. 

Javorsko ratište je otvoreno 6. jula 1876. godine, na Kalipolju, a srpskom vojskom na tom frontu je komandovao najpre general Franjo Zah. 

Nakon izuzetno velikih gubitaka već prvog dana i ranjavanja samog Zaha, srpska vojska je bila demoralisana, a naleti Turaka su pretili da izazovu slom tog dela fronta.

Smelim manevrima nekoliko oficira i njihovom ličnom inicijativom, pre svega poručnika Mihaila Ilića, sprečena je katastrofa i poraz na tom vojištu koji bi znatno otežao srpske ratne napore na drugim ratištima. 

U spomen na Kalipoljsku bitku i te događaje u narodu ovog kraja poznatije kao Javorski rat, podignut je spomenik Iliću i junacima bitke, navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set