• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

12.08.2016

14:26

VANDALIZAM KOD VLASINSKOG JEZERA Polomljen spomenik tragično nastradalom đaku i učitelju!

Vesti

VANDALIZAM KOD VLASINSKOG JEZERA Polomljen spomenik tragično nastradalom đaku i učitelju!

Podeli vest

Spomenik tragično nastradalom đaku Mladenu Pejčiću i njegovom učitelju Videnu Jovanoviću, koji se nalazi blizu brane na obali Vlasinskog jezera oštećen je, i sa njegovog vrha odlomljen je poveći komad mermera

Novica Stanković, šef Službe PIO “Vlasina” šokiran je ovakvim potezom vandala.

 - Kakav je to "čovek" koji je mogao da uradi ovako nešto? Kuda ide ovaj svet?

Nisam mogao da verujem šta sam video. U tom trenutku, kada sam shvatio da je spomenik polomljen, bio sam sa turistima iz Nemačke i Holandije.

Uspeo sam nekako da ih povedem da ne idu u tom pravcu, i ne vide ovakvu bruku, i to šta pojedini posetioci rade na Vlasini.

Ovakvo divljaštvo me ostavlja bez komentara, slomiti spomenik tragično nastradalom učitelju i đaku,  nema nikakvo opravdanje - kaže Stanković.

Učitelj Jovanović i njegov đak Pejčić iz O.Š.”Branko Miljković” iz Niša  nastradali su u Vlasinskom jezeru krajem devedesetih godina prošlog veka.

Učitelj Jovanović skočio je u jezero da spasi svog učenika, ali su se obojica utopili.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 7 godina

Hvala Informeru i njegovoj redakciji i vlasniku na pravovremenom, tačnom i objektivnom izveštavanju, što su uvek činili i u prethodnom periodu. Vandalizam je prava, a možda čak i nežna reč za ovakvo zločinačko nedelo i divljanje koje je počinio neki pojedinac ili grupa manijaka i vandala-zločinaca-divljaka, koji sigurno nisu imali nikakvog razloga ili povoda za isto. Fotografija jasno pokazuje da je polomljen veliki deo spomenika što sigurno ne može biti nikakva slučajnost ili posledica nekog nenamernog činjenja, naslanjanja na spomenik i slično. Za lomljenje ovolikog komada čistog mermera bila je potrebna velika sila i isto se nije moglo uraditi "golim rukama" već upotrebom nekog jakog i čvrstog predmeta. I, samo da podsetim : moj otac učitelj Viden Jovanović je izgubio život spašavajući svog đaka Mladena Pejčića iz hladnih i nepredvidivih voda Vlasinskog jezera 11.juna 1998.godine. Zbog pokazane hrabrosti i požrtvovanja jedna ulica u Nišu je ponela ime učitelja Videna Jovanovića a od pre tri godine Moravska regata u čast hrabrog učitelja, takođe, nosi njegovo ime, čiji je pokrovitelj niška gradska opština Palilula. Spomen obeležje na Vlasinskom jezeru podigli smo svojim sredstvima majka (sada pokojna), sestra i ja sa svojim porodicama i to po specijalnom odobrenju i dozvolama nadležnih organa i vlasti, kao opomenu svim budućim generacijama đaka i svim narednim ekskurzijama koje budu boravile na ovom predivnom području. Godinama su sve ekskurzije i starijih i mlađih đaka i studenata, udruženja penzionera, razna udruženja građana, strani i domaći turisti, vikendaši, ribari i mnogi drugi porodični ljudi i pojedinci posećivali ovo mesto, polagali cveće, ostavljali metalne novčiće, deca ostavljala svoje brojanice i druge lične predmete, mnogi roštiljali i obedovali odmah pored spomen obeležja i nikome to do sada nije smetalo...to je bilo kao neko "sveto" mesto jer radi se samo o spomen obeležju i o jednoj velikoj realnoj opomeni.... Ovom prilikom javno zahvaljujem svim ljudima dobre volje i dobrih namera koje sam nabrojao i znam da sada zajedno sa mnom dele tugu koju nosim duboko u sebi. Posebno zahvaljujem svim radnicima, ribolovcima, ribočuvarima i svim drugim službama na Vlasinskom jezeru koji su svih proteklih 17 godina posećivali i čuvali ovo mesto. Duboko sam uveren i nadamo se i moja porodica i ja da će vandali, divljaci, monstrumi, zločinci... koji su ovo počinili ubrzo biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer verujemo našem MUP-u. Još jedanput zahvaljujem Informeru i molim sve ljude ukoliko imaju bilo kakva saznanja o ovom divljaštvu i vandalskom činu da me slobodno kontaktiraju na Email goranjovanovicnis@gmail.com ili na broj telefona (060) 753-753-7. S poštovanjem, Goran Jovanović (sin pokojnog učitelja Videna)

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set