• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.08.2016

12:21

PORAŽAVAJUĆI PODACI: U Vojvodini dva abortusa na jedno rođeno dete!

Vesti

PORAŽAVAJUĆI PODACI: U Vojvodini dva abortusa na jedno rođeno dete!

Podeli vest

U Vojvodini na jedno rođeno dete ima bar dva abortusa, mada ne postoji precizna evidencija, izjavio je upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Tihomir Vejnović

Nemamo tačne podatke o broju abortusa, jer ne postoji precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće koji se uradi. Pretpostavljamo da se u Vojvodini na jedno rođeno dete urade dva abortusa -rekao je Vejnović za novosadski Dnevnik.

On je kazao i da se na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za to je neupotreba efikasne i savremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda koje postoje kod nas prema hormonskoj i intrauterinoj (spirala) kontracepciji koje se transgeneracijski prenose.

 - U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivno zdravlje, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji. Nažalost, kod nas se još uvek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspešno sprovodilo Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju u 70-ak srednjih škola - naveo je Vejnović.

On je dodao da rizici prekida trudnoće nisu veliki kada se rade u legalnim i propisanim uslovima, pa je zato od ključne važnosti da abortus bude zakonom dozvoljen, jer zabrana samo dovodi do ilegalnih, odnosno nebezbednih zahvata, koji stostruko povećavaju mogućnost komplikacija, uključuju i moguć smrtni ishod.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mara

pre 7 godina

Kada drzava jako ozbiljno svati da nestajemo kao nacija tada ce valjda i prakticno uraditi da se poboljsa natalitet, Oni koji imaju vise od dvoje dece a samo su kojom srecom obicni zaposlenici, odmah postaju socijala a da drzava nedaje pomoc.Sta se cudite,bolje radite na poboljsanju porodicnih uslova,

danka

pre 7 godina

Drzava je svatila da nestajemo Kao nacija, ali smatra da tako treba bas da nestajemo. Mnogo nas ima, te smo teret za tajkune.

velja

pre 7 godina

Vojvodjani su odgovorni ljudi.Oni su svesni da drzava ne brine o svojim gradjanima .izato nece da im deca umiru od bede..,kao sto se i vecina njih pati u nemastini.Dali to ikoga zanima?Mislim,da....ne.

BR

pre 7 godina

To su abortusi zbog sexanja bez zastite. Desava se...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set