• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2016

14:53

GLAVNI TUŽILAC SUDA ZA OVK: Znam šta me čeka, ali ne plašim se ničega! A kad budem spreman URADIĆU ONO NA ŠTA ME OBAVEZUJE ZAKON!

Vesti

GLAVNI TUŽILAC SUDA ZA OVK: Znam šta me čeka, ali ne plašim se ničega! A kad budem spreman URADIĆU ONO NA ŠTA ME OBAVEZUJE ZAKON!

Podeli vest

Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu Dejvid Švendiman poručio je da će svoj posao obavljati profesionalno

On je istakao i da će istrage protiv odgovornih za zločine voditi "nepristrasno i bez straha".

- Odluke ću donositi na osnovu činjenica koje imamo i koje ćemo nastaviti da prikupljamo. Radiću pravično, energično, bez straha ili pristrasnosti - rekao je on u Hagu, na prvoj konferenciji za novinare od izbora na funkciju specijalnog tužioca tog suda. 

Bivši američki tužilac rekao je i da je "svestan političke osetljivosti" svoga rada, ali je ponovio da će biti vođen činjenicama i zakonom. 

Takođe se osvrnuo na težak put od ideje do uspostavljanja specijalnog suda i zahvalio se na finansijskoj i drugoj podršci Evropske unije, Holandije, SAD i drugih u međunarodnoj zajednici. 

- Niko ne treba da sumnja da je ovo vrlo ozbiljan poduhvat - naglasio je Švendiman. 

On nije želeo da spekuliše o broju optužnica, kao ni o vremenu kad će optužnice biti podignute dodavši da će javnost biti odmah upoznata sa podizanjem optužnice. 

- Čvrsto verujem da žurba nije prijatelj pravde, ali to nije ni nepotrebno odlaganje - rekao je on obećavši da toga neće biti u sferama koje su u njegovoj nadležnosti. 

On je ponovio da je preostalo još posla koji treba da se uradi, te da će ga biti još više pre nego što bude u mogućnosti da donese formalne odluke o optužnicama. 

- Kad budemo spremni uradiću ono na šta me obavezuju dokazi i zakon, nijedan minut pre, nijedan minut posle - naglasio je on. 
 

Public

Takođe je upozorio da ne treba verovati nikakvim informacijama koje dolaze iz neimenovanih izvora, već samo onima koje dolaze od njega lično ili suda. 

Naglasio je da deluje kao nezavisan tužilac i da ne prima naloge ni od koga. 

Njegova profesinalna dužnost je, kako je dodao, da potvrđuje optužnice na osnovu dovoljnih dokaza, a odgovornost da žrtve obavesti u vezi sa napretkom istraga. 

- Ja sam u obavezi da štitim žrtve i da obezbedim da zaštićene informacije ostanu poverljive i sigurne, da svedoci koji nam daju dokaze ne bi bili zastrašeni, povređeni ili da im se preti - rekao je on. 

Švendiman, koji je 30 godina bio tužilac u Americi, a radio je i u Bosni i Hercegovini i Avganistanu, rekao je da iz ličnog iskustva zna koliko bolno može da bude procesuiranje masovnih zločina. 

Prethodno je sekretarka tog suda Fidelma Donlon najavila da bi u prvoj polovini sledeće godine trebalo da bude sve spremno za početak rada Specijalizovanih veća Kosova. 

Kako je rečeno prilikom predstavljanja novog suda, koji bi trebalo da se bavi zločinima na Kosovu, sada je u toku proces izbora sudija. 

Donlon je predstavila i internet stranicu Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove, kao i Specijalizovanog tužilaštva, čime će oni otpočeti komunikaciju s javnošću. 

Sud će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima". 

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano. 

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson koji je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbIN

pre 7 godina

Jos jedna farsa koja sluzi da se aboliraju teroristi, kako moze covek koji dolaiz iz drzave koja je stvorila OVK, naoruzavala, obucavala, ratovala na njihovoj strani sad da "objektivno" sudi tim istim teroristima. Smesno.

asid

pre 7 godina

Ovaj čovek je velika šansa za Železaru Smederovo i Borski basen, jer ordenje koje je on naumio da podeli koljačima srba na Kosovu i Metohiji pokrila bi najmanje jednogodišnju proizvodnju čelika i zlata ove dve naše fabrike!

magda

pre 7 godina

Kad bi se stvarno radilo kako ovaj gospodin tvrdi onda bi najveci mocnici koji drze celu planetu za gusu i dave je nemilosrdno ,trebali prvi da odgovaraju za genocid i za koriscenje tih organa koji su u njihovu korist i vadjeni zivim i zdravim srbima.Svima je poznato kom stogodisnjaku je sedam puta presadjeno srce i nista dalje ne treba da se zna.\n

mato

pre 7 godina

R bas da vidimo i taj pokusaj pravde u hagu! Time ce se vidjeti evropski put srbije i misljenja naroda u srbiji. Ako sudjenje bude pravedno mozda ce politika USA dobiti bolji rejting u srbiji!

branko1

pre 7 godina

To će biti ,kao I obično,kad su SAD u pitanju velika farsa.Naćiće oni i u OVK masu Srba,kojima treba suditi I koji su, prerušeni, klali I ubijali sami sebe(Račak,Merkale.......).Majstori su oni za takve a I sve druge svinjarije

Boogeyman

pre 7 godina

Gospodo ameri... Ako će vam biti lakše... Evo sve smo vam poverovali! Evo sve do poslednje reči! Vi ste se, inače, do sad pokazali kao neko ko stvaaarno ne pribegava manipulacijama, lažima i zamazivanjem očiju, neko ko ne gleda svoj interes, već samo da je zadovoljena pravda. I mi znamo... i čvrsto smo ubeđeni... da ćete vi... bez obzira što Madlen Olbrajt, Vesli Klark, Klintonovi, Vilijam Voker i maltene cela ekipa iz perioda bombardovanja sada na Kosovu, uz pomoć Tačija, Haradinaja i dr. obrće i zarađuje stotine miliona evra i dolara i što će sada firma V. Klarka da dobije dozvolu da eksploatiše sve moguće rude i plemenite metale na Kosovu... mi znamo da to ne utiče na vaš izraženi osećaj za pravdom. Evo mi vam čak verujemo da ćete vi... sa vašim tužiocem... osuditi zločince Tačija i Haradinaja na višemesečne kazne kućnog pritvora (sa mogućnošću slobodnog kretanja) za sva zverstva koja su počinili oni lično ili njihovi potčinjeni... ako se vodimo "vašom" praksom "komandne odgovornosti" kao što je to bio slučaj kod suđenja Srbima! Jel sam u pravu gospodo ameri?

Mito

pre 7 godina

Kadija te tuži, kadia ti sudi. Još jedna međuarodna farsa.

nada

pre 7 godina

Ma svi pricaju o postenju i kako ce biti pravicni dok ne osete miris novca - onda se sve menja. Lova vrti gde burgija nece tako da ce i on pasti pod uticaj siptara i njihove korupcije. Zivi bili pa videli !!!!!!!!!!!!

Milan

pre 7 godina

Kako nezavisan, od koga prima platu ? Ili će se time baviti iz ubeđenja, ne za zaradu nego za slavu, he he :))

Lala iz Banata

pre 7 godina

Дај Боже да је тако како ... -... прича...!? Али...причали су и пре њега... а године пролазе...!? Хоће ли ПРАВДА за Србе бити бржа од њене ... - апсолутне "застарелости"...!?

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set