• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.09.2016

09:29

(FOTO) ZABAVA ZA 100.000 LJUDI! Evo kako je bilo na Kupusijadi u Mrčajevcima!

Vesti

(FOTO) ZABAVA ZA 100.000 LJUDI! Evo kako je bilo na Kupusijadi u Mrčajevcima!

Podeli vest

Četrnaesta privredno-turistička manifestacija "Kupusijada", održana je od 16.-18.septembra 2016.godine u čačanskom selu Mrčajevci

Pored Sabora u Guči, Kupusijada se smatra najznačajnijim srpskim brendom narodne tradicije I očuvanja običaja. Naša ekipa posetila je rodno selo Miroslava Ilića polsednjeg dana manifestacije.

Do centra cela, kolona  vozila bila je duža od sedam kilometara, a odmah nam je zapalo za oko dovitljivost meštana,koji su vešto iskoristili dolazak preko 100.000 ljudi tokom trodnevne manifestacije. Svako dvorište bilo je pretvoreno u parking, a cena simboličnih 200 dinara, za mesto,bez ikakve potvrde za dati novac.

Miki Jevtović

Uputivši se ka centru zbivanja, primetili smo posetioce od 7 do 77 godina. Na svakom koraku bile su priručne tezge, na kojima je bilo sve od igle do lokomotive.

U restoranima se pretežno mogla čuti rok muzika, dok su u šatorima preovladavali narodnjaci.

Miki Jevtović

Oko nas širio se miris svadbarskog kupusa, za koji je bilo potrebno izdvojiti 300 dinara, dok je degustacija sarme bila 350 dinara! Flaša piva prodavana je za čak 250 dinara, dok je mala flaša mineralne vode koštala čak sto dinara.

Razgovarajući sa kuvarima i roštiljčijama, saznali smo da je, tokom trodneve Kupusijade, utrošeno oko 2 tone kiselog kupusa. Nekoliko dana,pre otvaranja fešte, svi meštani sela masovno su kiselili kupus, birali najbolje komade junetine i svinjetine. Kako su nam rekli, da bi kupus bio dobar, mora da se kuva najmanje šest sati u zemljanom loncu,sa puno mesa,dosta masti I svim mogućim začinima.

Miki Jevtović

Pored kupusa,posetioci su degustirali prasetinu, kilogram 1.200 dinara, jagnjetinu po ceni od 1.500 dinara. Iako su svi, prvenstveno, došli zbog kupusa, prodavci pečenja tvrde da je skoro za 30% bila bolja prodaja pečenja,nego kupusa.

Kupusijada ne bi bila toliko posećena da nema i atraktivan estradni program. Poslednjeg dana,u najvećem šatoru, za dobar štimung bio je zadužen Halid Muslimović,u pratnji benda “Šumadinci”.

Miki Jevtović

U neobaveznom ćaskanju, istakao nam je da mu nije bilo teško da pravo iz Linca dođe u rodno selo svog velikog prijatelja, a prisutni su popularnom plavom čuperku prilazili stalno,želeći da ovekoveče susret sa Halidom. Nasmejan,sa nezaobilaznim srebrnim lančićem oko vrata,raskopčam košuljom I “ljubavnim tepihom”, ređao je svoje brojne hitove, a nezaobilazni dekor  bile su  I dve oskudno obučene igračice koje su igrale oko gostiju koji su, pre nego što bi ostavili bakšiš, dobro opipali jedre I napucane devojke.

Na centralnoj bini nastupale su Biljana Jevtić I Gordana Lazarević. Popularna Biki, koja je došla u pratnji sina, jedva je smogla snage da izađe na binu, jer je usled promene vremena kolabirala, dobila visok pritisak,pa je morala da primi terapiju i dobro da odmori,pre nastupa.Čim je otpevala svoj blok, ekspresno je otišla za Beograd.

Miki Jevtović

Za razliku od nje, ”mala žena”,vrcava Gordana Goca Lazarević , iako promukla od svadbe koju je pevala dan pre, sve vreme je svojom pozitivnošću zabavljala svoje prijatelje I našu ekipu, žaleći se samo zbog zaboravljene šminke i čuvenog ženskog pitanja : “Da li ću izgledati kao akrep na fotkama(Smeh).” Pored njih dve, pevali su otac i sin Mićo i Nemanja Kujundžić, a njih četvoro podelili su honorar od 200.000 dinara.

Kupusijada u Mrčajevcima ove godine ušla je u  Ginisovu knjigu rekorda, pošto se se u domaćinstvu Miluna Tošića spremio  svadbarski kupus u loncu od 560 litara iz kojeg se  poslužilo 1.500 porcija,a čast da prisustvuje obaranju rekorda imao je ambassador  Kanade u Srbiji, gospodin Filip Penington.

Miki Jevtović

Najveća zamerka prisutnih, nakon trodnevne manifestacije je što niko od brojnih ugostitelja nije izdavao fiskalne račune, a vlasnici prostora,kafedžiji su nam  u glas rekli da im je manja šteta ako plate kaznu,od strane Poreske inspekcije ,nego da kucaju račune. S obzirom na to da je prošlo oko 100.000 posetilaca, možemo samo da pretpostavimo koliko novca je završilo u sivoj zoni,direktno u ruke ugostitelja,umesto u Budžet Republike Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZZZoca

pre 7 godina

Za psetioce kupusijada, za budzet Srbije KOPRCIJDA. Opaaa sta radi zet Sule-tanovac.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set