• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2016

09:22

AERS: Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na propan butan!

Vesti

AERS: Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na propan butan!

Podeli vest

Najniže troškove grejanja u sezoni 2016/2017. godine imaće domaćinstva koja se greju na drva, a najviše ona koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje, izračunala je Agencija za energetiku Republike Srbije

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni Celzijusovih 16 sati dnevno u celom stanu, tokom 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh, saopšteno je iz AERS-a, uz preciziranje da je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji 150 kWh po metru kvadratnom.

Domaćinstvima koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer za 4.280 dinara po m3, a koja imaju novije peći čija je efikasnost oko 65 odsto, prema cenama iz oktobra 2016, za grejanje tokom zimske sezone potrebno je 35 hiljada dinara, pokazuje računica AERS-a.

Nakon višestrukog smanjivanja cena, povoljno je grejanje i na prirodni gas, koje za stan od 60 metara kvardratnih košta 41 hiljadu dinara, a čija je dodatna prednost i komfor koji pruža.

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, koji se u zavisnosti od vrste uglja kreću između 44.000 do 50 hiljada dinara.

Ovi troškovi mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća.

Više troškove, oko 57 hiljada dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena 5.900 dinara po metru kubnom i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 60 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći grejanje će koštati oko 47 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa električne energije.

Dopunjavanje peći, korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 67 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ta domaćinstva moraju da izdvoje 125 hiljada dinara za struju, 112 hiljada za propan butan gas, odnosno 95 hiljada za lož ulje.

U odnosu na prethodne godine, niže su cene gasa, lož ulja i propan butan gasa, a više cene struje, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Korišćenje lož ulja i propan butan gasa je povoljnije zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Iz AERS-a savetuju građane da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore, da ne greju prostore u kojima ne borave i da, ukoliko kupuju nove peći i kotlove, izaberu one koje su energetski što efikasnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set