• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2016

22:46

SAVA JANJIĆ O HRAMU HRISTOVOG SPASENJA U PRIŠTINI: UNMIK 2003. i 2012. godine potvrdio vlasništvo SPC!

Vesti

SAVA JANJIĆ O HRAMU HRISTOVOG SPASENJA U PRIŠTINI: UNMIK 2003. i 2012. godine potvrdio vlasništvo SPC!

Podeli vest

Arhimandrit Sava Janjić saopštio je večeras da je vlasništvo nad nedovršenim hramom Hrista Spasa i 4,2 hektara u centru Prištine potvrdio UNMIK dva puta 2003 i 2012 godine, a da SPC ima i izvod iz kosovskog katastra gde se vidi da je ova zemlja i dalje vlasništvo SPC

Janjić je zapitao zašto Vlada Kosova toleriše pravno bezakonje opštine Priština čiji predstavnici poručuju da će crkvu pretvoriti u galeriju uz konstataciju da se u kosovskoj štampi nastavlja besomučna hajka protiv Srpske pravoslavne crkve i njenog sabornog hrama u izgradnji u centru Prištine. 

“Pre nekoliko dana gradonačelnik Prištine je bez ikakvog sudskog naloga zaustavio čišćenje više puta oskrnavljene crkve iako pre toga nijednom nije reagovao na njeno skrnavljenje i pretvaranje u javni toalet”, napisao je na svom Fejsbuk profilu Janjić. 

JOŠ JEDNA ŠIPTARSKA PROVOKACIJA: Inspekcija zabranila sveštenicima da očiste oskrnavljeni Hram Hrista Spasitelja!

Crkva se naziva Miloševićevom crkvom, iako je njenu izgradnju odobrio 1990. godine upravo Hamdi Vranići, kosovski Albanac i otac sadašnjeg glasnogovornika partije kojoj pripada gradonačelnik i koja vodi hajku protiv ove crkve, navodi Janjić. 

NAŠA CRKVA ŠIPTARIMA TRN U OKU: Uklonjen pano sa Hrama Hrista Spasa u Prištini

“Odluku Hamdi Vranićija je tek posle odobrila Vlada Srbije. Vlasništvo nad ovom crkvom i 4,2 hektara u centru Prištine potvrdio je UNMIK dva puta 2003. i 2012. godine, a SPC ima i izvod iz kosovskog novog katastra gde se vidi da je ova zemlja i dalje vlasništvo SPC”, ističe Janjić. 

Public

Po kojoj pravnoj osnovi gradonačelnik Prištine koji dopušta da se i srpska grobljanska kapela koristi kao smetlište i toalet, sprečava čišćenje ovog hrama i pravo SPC da ga koristi kao bogoslužbeni objekat u izgradnji, zapitao je Janjić. 

Janjić je na svom FB profilu prikazao i dokumenta koja potvrđuju vlasništvo SPC nad hramom u Prištini i zemljištem.

(FOTO) OVO JE JOŠ JEDNA ŠIPTARSKA SVINJARIJA! Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet!​

Nedovršena crkva Hrista Spasa u Prištini više puta je oskrnavljena u prethodnih 17 godina, a počinioci nisu otkriveni. 

U crkvu su 1999. godine postavljane i eksplozivne naprave, a kasnije je to mesto pretvoreno u javni toilet. 

Nedavno je u crkvi podmetnut požar, a nakon toga je i pokrenuta akcija čišćenja i sređivanja ovog objekta čemu se usprotivio jedan manji broj albanskih studenata Prištinskog univerziteta, ali i opštinske vlasti grada Prištine. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set