• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

07.10.2016

22:19

STRAVIČNO NASILJE NAD ŽENAMA! Muževi iz ljubomore sakatili suprugama polne organe!

Vesti

STRAVIČNO NASILJE NAD ŽENAMA! Muževi iz ljubomore sakatili suprugama polne organe!

Podeli vest

Sakaćenje ženskog polnog organa kao posebno krivično delo po prvi put bi moglo da se uvede u Krivični zakonik Srbije. Naime, ovo delo za koje je predviđena zatvorska kazna do osam godina uvršćeno je u Nacrt zakona o izmenama i dopunama KZ koji će se uskoro naći pred skupštinskim poslanicima

Sakaćenje ženskog polnog organa, kao posebno krivično delo, ima četiri stava.

Prvi kojim se za izvršioca sakaćenja određuje kazna od jedne do osam godina zatvora.

Drugi, koji u slučajevima olakšavajućih okolnosti,  precizira kaznu od tri meseca do tri godine zatvora, dok je stavom tri određena kazna za osobu koja nagovori ili pomogne ženskoj osobi da se podvrgne sakaćenju. 

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) DOKLE BRE VIŠE?! Krvnički pretukao devojku jer je odbila seks sa njim!

Četvrti stav određuje najtežu situaciju, i predviđa kaznu do deset godina zatvora kada u slučaju sakaćenja dođe do smrti.

Tako drastičan slučaj u Srbiji još nije zabeležen, međutim advokat Miro Bojić, član Udruženja tužilaca Srbije, kaže za Blic da je u sudskoj praksi bilo slučajeva kada su ljubomorni muškarci sakatili polne organe žena.

- Ti slučajevi su zabeleženi u delima nasilja u porodici, ali zabeleženi su i slučajevi kada su makroi sakatili polne organe svojih prostitutki, kako bi ih držali pod kontrolom - kaže Bojić.

Većina tih žrtava radile su kao prostitutke na ulici, i u potpuno podređenom su položaju prema gazdi. One su trpele svakodnevne batine i zlostavljanja među kojima je i sakaćenje polnog organa.

FORMIRA SE CENTRALNI REGISTAR PORODIČNIH NASILNIKA, policiji veća ovlašćenja u sprečavanju nasilja!

Sve da bi se držale u što podređenijem položaju. U policijskim evidencijama zabeleženi su i slučajevi kada su makroi sakatili polne organe svojih prostitutki po želji klijenata, koji su upravo tražili žene sa vidljivim ožiljcima.

Bojić dodaje da se ovo delo do sada kažnjavalo kroz odredbe dela nanošenja lakih i teških povreda.

- Cilj uvođenja ovog člana u zakon je zaštita žena, kao i konkretizacija raspona kazni - kaže Bojić.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja kaže za Blic da je kroz njihovu organizaciju zbrinuto na stotine zlostavljenih žena, ali da se nijednom nisu sreli sa slučajem u kojoj je ženi osakaćen polni organ.

- Nije bilo slučajeva sakaćenja, zbog čega mislim da je ovo krivično delo nepotrebno u novom Krivičnom zakoniku - kaže Stanojevićeva.

Interesantno je da Nacrtom novih odredaba nije predviđeno krivično delo sakaćenja muškog polnog organa, iako je praksa potvrdila da su muškarci češće žrtve žena, nego žene muškaraca.

BRUTALNO IŽIVLJAVANJE UZ PREĆUTNU SAGLASNOST DRŽAVE! Žrtvu grupnog silovanja ponovo silovali isti muškarci!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set