• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

05.11.2016

20:21

UŽIČANI HOĆE DA ZADRŽE SVOJE STUDENTE: Uvodi se nov način stipendiranja!

Vesti

UŽIČANI HOĆE DA ZADRŽE SVOJE STUDENTE: Uvodi se nov način stipendiranja!

Podeli vest

Konkurs za novi način stipendiranja studenata i učenika na državnim fakultetima i školama, koje stipendira grad Užice sa užičkim preduzećima, trebalo bi da bude objavljen u drugoj polovini novembra. Prema rečima Nemanje Nešića, zamenika gradonačelnika, glavni razlog za novi način stipendiranja je u cilju da se mladi posle završenih studija vrate u Užice, ali i privreda da obezbedi kadar

- Osnovna novina je da će se u stipendiranje studenata uključiti i privredna društva i zdravstvene ustanove, kao i firme iz oblasti uslužnih delatnosti - rekao je Nešić i potom pojasnio:

- Prilikom zajedničkog, partnerskog odnosa stipendiranja, jasno su definisane i obaveze ugovornih strana, grada Užica, studenata i privrednih subjekata. Predlog za zajedničko stipendiranje upućen je na skoro 200 adresa privrednih subjekata, a konkurs bi trebalo očekivati u drugoj polovini novembra. Firmama smo dali rok do 13. novembra da se odluče da li žele i koji kadar žele da zajedno stipendiramo. Posle toga, potrebno je još desetak dana za pripremu kompletnog pravilnika, tako da bi konkurs raspisali krajem novembra. Studentima ćemo ostaviti rok od dve nedelje za prijavljivanje - rekao je Nešić.

Za ove stipendije mogu konkurisati i studenti koji nisu na budžetu, a posle završenog fakulteta, uslov je da rade u firmi koja je učestvovala u stipendiranju najmanje dvostruki vremenski period od perioda stipendiranja.

Nešić je podsetio da je do sada Grad za stipendiranje studenata izdvajao oko 14,5, a za učenike srednjih škola oko 2,5 miliona dinara, ali većina tih studenata se nije vratila u Užice. 

- Stipendije za najbolje studente i učenike će ostati i dalje. Posle sagledavanja situacije da svake godine veliki broj kvalitetnih kadrova odlazi iz Užica, odlučili smo da tome stanemo na put i da negativne posledice svega toga makar smanjimo - objasnio je zamenik gradonačelnika.

Očigledno je da je užičkim firmama potreban stučni kadar.

- Grad je voljan da stipendira zajedno sa privredom one kadrove koji su joj potrebni. Na taj način će se visokoobrazovani kadar vratiti u Užice gde će raditi određeni broj godina, zasnovati porodicu. S druge strane opet, privreda bez svežih ljudi i nove energije ne može postići veću efikasnost, a kada to ima, onda će i grad od privrede imati veće prihode. Ti mladi, stručni kadrovi su, zapravo, potencijalni motori grada, novi pogon u celoj ovoj priči - istakao je Momir Petrović, član Gradskog veća zadužen za privredu, i užićki preduzetnik.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set