• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

14.11.2016

22:16

PORAŽAVAJUĆI PODACI BATUTA: Jedna žena UMRE SVAKOG DANA od raka grlića materice!

Vesti

PORAŽAVAJUĆI PODACI BATUTA: Jedna žena UMRE SVAKOG DANA od raka grlića materice!

Podeli vest

Za godinu dana više od 400 žena izgubi bitku s ovom bolešću. Redovni ginekološki pregledi, vakcinacija i zaštićen seksualni odnos najbolja su preventiva, kažu lekari

U Srbiji od karcinoma grlića materice svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"!

Od ovog opakog kancera godišnje oboli oko 630 pacijentkinja, dok bitku sa bolešću izgubi više od 400. Situacija je alarmantna jer simptomi bolesti ne postoje i žene odlaze na pregled već u poodmaklom stadijumu bolesti, upozoravaju stručnjaci.

VASOVIĆ: U Srbiji od raka jajnika godišnje umre oko 420 žena!

630
žena
u Srbiji
oboli godišnje
od raka
grlića materice

Jedini način da se crna statistika promeni jesu redovni ginekološki pregledi, ali i uvođenje obavezne vakcinacije. Vakcinu protiv HPV virusa mogu da prime žene svih godišta, a najbolje je da se vakcinišu devojčice već od 12 godina, naglašavaju lekari. Ukoliko se na vreme otkrije, šanse za izlečenje ovog karcinoma su 90 odsto!

Podmukla bolest

Epidemiolog u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije dr Ana Jovićević ističe da je rak grlića materice četvrti uzrok smrti od kancera kod žena.

Preventivne mere:
*    redovni ginekološki pregledi
* vakcina protiv HPV virusa
*    korišćenje kondoma

- Karcinom grlića materice je podmukla bolest koja dugo nema simptome, sve do poodmakle faze, kad se javljaju krvarenje, bolovi, neredovni ciklusi, problemi pri seksualnim odnosima. Zato je neophodno da sve žene idu redovno kod ginekologa na pregled i obavezno urade i Papanikolau test, koji precizno pokazuje postojanje ovog virusa - naglašava dr Jovićević.

Ona ističe da je, pored pregleda, najbolje rešenje za prevenciju vakcinacija protiv virusa koji izazva ovaj karcinom.

Uzročnici raka grlića:
*    genetska predispozicija
*    kondilomi
*    polne bolesti
*    virusi

- Ove vakcine još nisu stavljene u obavezni kalendar imunizacije kod dece, ali se preporučuju devojčicama već od dvanaeste godine. Odavno se koriste u Evropi, a preporučene su od svih zdravstvenih organizacija. U Srbiji one još nisu pokrivene troškovima zdravstvenog fonda, a s obzirom na to da jedna doza košta oko 100 evra, nisu svi u mogućnosti da je kupe. Ona je spas za ovu vrstu kancera i lekari savetuju roditelje da svojim ćerkama dve doze daju već posle 12. godine - objašnjava Jovićevićeva.

ODUSTALI! Prekinuto istraživanje muške kontracepcije zbog nuspojava!

Pregledi i zaštita

Glavni uzrok ovog "ženskog" kancera, pored genetskih predispozicija, jeste humani papiloma virus (HPV), poznatiji kao kondilomi, koji se dobija isključivo putem seksualnih odnosa, kaže za Informer direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić.

Shutterstock

- Ovaj virus je čest i prenosi se seksualnim putem. Redovnim pregledima, barem jednom u šest meseci, važno je da se uoči i odmah leči - priča Rakićeva.

Šta je HPV virus

HPV virus je uzročnik najčešće polno prenosive bolesti! Prenosi se polnim odnosom, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Najveće i uobičajeno zaraženo područje je genitalno područje. Ovaj virus može da bude u većini slučajeva bezazlen po naše zdravlje ukoliko se odmah leči. Ali ukoliko se ne otkrije na vreme i žene ne odlaze na redovne skininge, uzročnik je raka grlića materice.

Prema njenim rečima, ovaj malignitet javlja se u svim životnim dobima, ali se najviše javlja kod žena posle četrdesete godine.

- Žene kojima se bolest otkrije u ranom stadijumu imaju 90 odsto šansi da se izleče. Karcinom grlića je takav da u organizmu može da stagnira i po deset godina i da je dovoljan samo jedan jači pad imuniteta ili ginekološka infekcija da se razvije. Zato najviše i "napada" žene posle četrdesete godine - tvrdi dr Rakić.

I ginekolog Rastko Maglić apeluje na sve žene, posebno devojke, da prilikom seksualnog odnosa uvek koriste zaštitu i redovno idu na preglede.

- HPV virus je glavni uzročnik i njega skoro svaka devojka pokupi već nakon prvog ili drugog odnosa. Zato je ključ rešenja ovog kancera korišćenje prezervativa prilikom svakog odnosa i redovni ginekološki pregledi, na kojima se sve promene ili infekcije odmah otkriju - tvrdi dr Maglić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goca

pre 7 godina

Zene odrzavajte higijenu a I vi muskarci nemojte da ste lenji. Kako se Ono kaze Higijena je pola zdravlja.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set