• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.11.2016

22:02

ALARMANTNO! SRPKINJE NEĆE DA RAĐAJU, ČEKAJU IDEALNOG! Žene se sve teže odlučuju za stvaranje porodice!

Vesti

ALARMANTNO! SRPKINJE NEĆE DA RAĐAJU, ČEKAJU IDEALNOG! Žene se sve teže odlučuju za stvaranje porodice!

Podeli vest

Oko 1.000 beba manje je rođeno za osam meseci 2016. nego u istom periodu prošle godine. Nesigurnost u partnera i jurnjava za karijerom odvlači žene od rađanja

Žene u Srbiji sve teže se odlučuju da rode dete zato što traže idealnog partnera, jure karijeru i ne žele da se odreknu svoje slobode, kažu lekari i psiholozi za Informer.

Buduće majke se boje da kada rode neće imati vremena za sebe i da će ih partner ostaviti
Zoran Milivojević, psihoterapeut

Zbog ovakvih odluka žena, naša zemlja godišnje ostane bez jednog manjeg grada, upozorila je juče i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za prevenciju sociopatskih aktivnosti i populacionu politiku. Ona je najavila da država sprema konkretne mere da pomogne ženama da se ipak odluče za potomstvo, kao i da se olakša život majkama koje imaju jedno dete (pogledajte okvir).

Jure karijeru

Statistika novorođenih beba u Srbiji je poražavajuća. Za osam meseci ove godine rođeno je oko 1.000 beba manje nego lani, pokazali su najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prošle godine se rađalo oko 5.193 bebe mesečno, dok se ove godine rodi u proseku 117 dece manje.

Stručnjaci kažu da žene beže od rađanja dece jer nemaju partnera koji im uliva poverenje za porodični život, a istovremeno jure karijeru kako bi se dokazale. Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe za Informer da je trend "nerađanja" vodeći problem ne samo kod nas već i u čitavoj Evropi.

28
godina je prosečna dob kada žene rađaju prvo dete u Srbiji

- U Srbiji je prosečna starost stanovništva oko 43 godine i kada bismo nastavili u tom pravcu, godišnje bi nestajao po jedan manji grad. Žene se često odriču materinstva jer psihološki nisu spremne za ulogu majke. Majčinstvo je jako velika žrtva koju današnje žene ne mogu da prihvate, jer boluju od sindroma "savršene majke"! One veruju da će, kad dobiju dete, 24 sata biti podređene njegovim potrebama, da neće imati vremena za sebe i da im partner neće biti podrška u odgoju deteta nego će ih na kraju i ostaviti - navodi Milivojević.

Psihijatar Aleksandra Janković dodaje da u Srbiji vlada narcistička kultura odnosno idealizuju se uspeh, bogatstvo, karijera, samostalnost i zato žene nemaju nameru da rađaju decu.

ŠTA SADA OD DRŽAVE DOBIJAJU PORODILJE:

* 13 meseci porodiljskog bolovanja
* 100% plate za vreme bolovanja
* 38.046 dinara roditeljski dodatak za prvo dete
* 148.774 dinara roditeljski dodatak za dete
* 267.782 dinara roditeljski dodatak za treće dete

- Žene ne žele da budu žrtve, da se odreknu onog što su stekle u poslu ili da ugroze svoju slobodu, koja je samo privid. Dugo traže idealnog muškarca sa kojim će imati dete. Ljudi su postali egocentrični, a hedonizam i uživanje u životu je postao jedini cilj. Kad "otkuca sat" ukoliko se žene odluče da postanu majke, one tada nisu u stanju da prave kompromise sa muškarcima, već uglavnom same odgajaju decu. To, naravno, nije lako, pa i tu nailaze na mnoge teške, životne lomove - objašnjava Jankovićeva.

CRNA PROGNOZA UJEDINJENIH NACIJA! Do 2100. nestaće 3,5 miliona Srba - LJUDI, HITNO PRAVITE DECU!

Ginekolog Rastko Maglić kaže da je 28 godina prosečno doba kada se žene u Srbiji po prvi put ostvaruju kao majke, u skladu sa svetskim tendencijama.

Slavica Đukić Dejanović: Olakšice za majke, ali i očeve

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da će država formirati Demografski savet na čijem čelu će biti premijer Aleksandar Vučić.
- Savet će davati smernice i predlagati mere u cilju podrške porodici, podsticanju rađanja, ali i u drugim oblastima koje čine populacionu politiku. Neke od mere o kojima razmišljamo jesu prilagođavanje radnog vremena za majke, ali i za ustanove za čuvanje dece, pokretanje "Halo baka servisa", na primer gde bi država podržala bake i deke koje su spremne da pomognu u čuvanju dece, a ne žive blizu. Takođe, i partnerstvo je jako važno, pa će se mere odnositi i na očeve, ali i na porodicu - ističe Đukić Dejanović.

- Najveći problem su one žene koje se sve kasnije odlučuju za majčinstvo, pa kada prvo dete rode u 35. godini, pitanje je da li će se odlučivati za još dece i da li će uopšte moći još da rađuju. Zato, što ranije rodite dete, imate samim tim i više vremena da širite svoje potomstvo - objašnjava dr Maglić.

Otuđenost partnera

Psihoterapeut Marko Braković iz savetovališta Entera kaže da je za slab natalitet u Srbiji zaslužna i slaba ekonomska situacija.

- Sve podsticajne mere do sada nisu dale željeni rezultat. Razloga je mnogo. Nedostatak perspektive koji je više nego očigledan, finansijska nesigurnost kao i ono što je možda najbitnije, a to je sve veća otuđenost i nespremnost na bilo kakav kompromis sa partnerom - naglašava Braković.
DIVNA VEST! Majkama za treće dete stižu prve naknade već na leto?

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojsa

pre 7 godina

Ko je probirac na kraju dobije otirac. Kada cekaju princa na belom konju obicno docekaju samo konja. A sponzorskom udajom zaboravljaju da im deca nece liciti na mercedes i audi nego na konja kojeg su izabrale. I tako onda traze frajere da bi u braku ocekivali sonjavke a to nije moguce. Svima su skoro majke napunile glavu da su princeze iako im praziluk viri iz dupeta a obrazovanje i vaspitanje im je misaona imenica. Brak se pretvorio u sponzorski ugovor uglavnom i izgubile su se tradicionalne i moralne vrednosti.\n

Sremac

pre 7 godina

Dakle ovo više nema smisla.Kako vas bre nije sramota?Zaobiđite ovu temu ili napišite šta je stvarno uzrok.Nepoverenje u partnera i karijera?Hahahahaha.Duhovito.

Peca

pre 7 godina

To je problem i u Nocom Zekandu pa momci počeli da žene Kineskinje i Tajladjanke imaju po 4-5 dece i ove pametne i dalje biraju i ostaše baba-devojke . Mladost je prolazna i posle 30-35 se teško imaju deca koja su zdrava . Pa vi devojke vidite sta ćete ?

vojska_spasa

pre 7 godina

Prvo ove tabele veze nemaju sa zivotom, jer u Austriji, Nemackoj i Švedskoj je moguće porodiljsko bolovanje do 3 godine i za to vreme se dobijaju dobre pare, pritom porodilje ne jedu za dorucak krisku hleba i najodvratniju salamu onu zidarsku kao što se u našim porodilištima servira za doručak porodiljama. Oni su nekoliko svetlosnih godina ispred nas i netačno je da je 15 meseci porodiljsko već je 11 meseci. A čekajte jel po vama finansijski momenat nije važan budućim roditeljima, a tako kažite, pa dragi moji jel vi i ja živimo u istoj Srbiji ili vi možda živite u nekoj boljoj? Prvi i jedini i osnovni razlog je gde, kako i koliko. Dakle GDE će se živeti, drugo KAKO će se živeti i treće KOLIKO ćemo imati novca, to su prava pitanja koja muče buduće roditelje, kakvi bre gospodin savršeni i ostali bakrači. Znaju žene da savršeni muškarac postoji samo u bajci kao što i mi muškarci znamo to za žene, i prestanite da pljujete po narodu da neće da radja, već pljujte po politici zadnjih 30 godina, tu lezi problem, jer nema uslova a političari su ti koji trebaju to da stvore.

XXL

pre 7 godina

Toliko texta i misaonih analiza stručnjaka, a sve stane u jednu NE rečenicu već reč - BEDA.

Vladica

pre 7 godina

Evo ja cu cuvati trece dete samo ako me neko spasi kirije. Podstanar sam,kupio plac nekako ali fali mi 15 hiljada eura(makar zajma jer banka ne da kad ti je plata na minimalcu) vratio bih za 6-7 godina jer dajem godisnje 2500 na kiriju i ne mogu da izdrzim jos i da ustedim. Da smo pod ssvojim krovom,platim racune i uvek ce biti mozda i za jos dece...ovako nema sanse

ZN

pre 7 godina

Osnovni razlog što devojke i malde žene ne rađaju decu je što većina njih radi pod ugovorenim uslovima koji im ne garantuju zaštitu u slučaju trudnoće - već garantovano dobijaju otkaz, bez šanse da ponovo budu angažovane koliko god da su bile dobre u poslovima koje su obavljale. Ima ih koje godinama rade po "ugovorima o delu". Malo se time pozabavite. Zašto svi o tome ćute, nego se bave "dubokoumnim" psihoanalizama? Lupetanja o "traženju idealnih partnera" i "jurenju karijere". Ma molim vas.... Ko da rađa decu kada zna da će ostati bez posla i bez primanja? Naše devojke su - prave devojke, sa svi prirodnim željama i snovima. Nemojte ih potcenjivati i etiketirati ovakvim glupostima, već pišite malo o poslodavcima i važećim zakonima.

Dijasporac

pre 7 godina

Na zalost je kod Srpkinja hedonizam i egoizam veoma istaknut. Zahvaljujuci tome izgubijo sam ukupno 9 godina svoga zivota i brdo para sa dve Srpkinje. Prvu sam doveo iz Srbije na zapad, a druga je ovde rodjena. Obadve su umesto dece forsirale tasnuce, bundice, silikone itd.... Prva je se vratila za Srbiju i ima vanbracno dete sa muskarcem iz Srbije, druga je se ponovo udala za Crnogorca koji je takodje razveden i umesto svoje cuva i podize njegovo dvoje dece.... A ja sam ozenijo Albanku katolkinju, rodjenu na zapadu, koja je presla u nasu veru i naucila nas jezik. Trenutno ocekujemo trece dete. Poenta moje price braco Srbi je, da zelim da vam kazem da su brak i porodica iskljucivo stvari odluke, a deca najvece bogatstvo, koje covek moze da ima! Nadjite sebi zenu koja je zaista porodicna, i odlucna u tome. A strokondje zaobilatite! Ako nece Srpkinje, ima i drugih!!!

papi

pre 7 godina

Izgubio si t knjigu iz gramatike, jer da nisi znao bi da se piše izgubio, a ne izubiJo.

tori

pre 7 godina

Dajte posao mladima pa ce biti dece.Sve se plasim da vrh to ne zna! Njihova deca su dobro zaposlena i imaju dece.Koja ce da se udaje ZA NEZAPOSLENOG? OD CEGA DA ZIVE ,PA NISU ZIVOTINJE DA NA TO NE MISLE....STRASNO KAKOse zagljupljuje omladina.

Zoran

pre 7 godina

Nije tacno da nece da radjaju nego ne smeju..ako ostane u drugom stanju cim prodje bolovanje sledi otkaz ..to je praksa u SRBIJI..

Martin

pre 5 godina

Traze idelanog prvo da je finansijski jak pa sve ostalo.Ja zivim preko 50 god. imam masa zena me startuje za mene je to nenormalno .Sednem sa prijateljima pricamo na tu temu svi mi kazu gledaju da ih odvedes udaju se za tebe i penzija danas sutra mene to nezanima niti hocu svojo deci da pravim zvrcke one se jedno vreme nadaju tome kada vide da od toga nema nista nalaze leve odgovore kako bi svako otisao na svoju stranu.

Mladen

pre 4 godine

Najveci problem su potencijalni muzevi. Vecina su primitivni kreteni. Crne kronike prepune "muzeva" sto mlate i maltretiraju supruge to reflektiraju.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set