• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernje novosti/informer.rs

09.12.2016

08:11

POGUŠIĆEMO SE! Centar Beograda NAJZAGAĐENIJI, u "crvenoj zoni" i Obrenovac i Pančevo!

Vesti

POGUŠIĆEMO SE! Centar Beograda NAJZAGAĐENIJI, u "crvenoj zoni" i Obrenovac i Pančevo!

Podeli vest

Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu

 

Ti rezultati objavljeni su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice.

Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad. navodi list. 

Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane "Nikola Tesla A i B", koje rade punom parom ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti. 

Tanjug

Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu jer se tamo "teže" diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sreduje dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013. 

Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku. 

- Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece - kaže Šoštarić. 

Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sredu je bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju. 

U ovom periodu godine, zbog grejne sezone kada se upale toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice. 

Tanjug

Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je "čistila" zgusnuti smog, ali do sredenije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance. 

Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, doktori savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri. 

Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena. 

Tanjug

Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Uzice

pre 7 godina

Ajmo srbijanci svi se okrenite prema beogradu i prite da se crnogorci u krugu dvojci ne podave

1289

pre 7 godina

Има и загађенијих, измерити Борчу и измерити троугао Омладинских бригада , Милутина Миланковића и Аутопута

Marcco

pre 7 godina

Bio smog ili ne, šta ja da radim kada u kućicama u dvorištu zgrade gde živim, lože na ugalj a dimnjak im je dva metara ispod prozora mog stana?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set