• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.01.2017

10:47

PATRIJARH IRINEJ: Nezamislivo je da Pećka patrijaršija bude u stranoj državi I TO SAM REKAO STRANIM AMBASADORIMA!

Vesti

PATRIJARH IRINEJ: Nezamislivo je da Pećka patrijaršija bude u stranoj državi I TO SAM REKAO STRANIM AMBASADORIMA!

Podeli vest

Patrijarh srpski Irinej kaže da ne može ni da zamisli da Pećaka patrijaršija, istorijska rezidencija srpskog patrijarha, bude u stranoj državi i ističe da je to rekao stranim ambasadorima

 

- Srbija je učinila mnogo da sačuva naše svetinje na Kosovu kao srpske. Naša je stalna obaveza da to činimo u svakoj prilici. Moramo i svet da o tome upoznamo - rekao je patrijarh za Novosti.

Dodaje da je razgovarao sa mnogima koji dolaze iz država koje su priznale Kosovo, čime su pristali da srpske svetinje postanu albanske.

- U privatnom razgovoru, oni uglavnom priznaju da dobro vide stanje i situaciju u pokrajini. Oni koji su tamo bili u različitim ulogama sa jednim mišljenjem su došli, asadrugim se vratili. Videli su i shvatili stvarnost - kaže patrijarh.

ŽENE SU STVORENE DA BUDU MAJKE

Govoreći o abortusu, patrijarh kaže da je svaka žena stvorena da bude majka i da je najveći greh i zločin ubiti nevino biće.
- Niko nema taj dar koji žena ima. Čovek može da stvori fabriku, da bude genije kao Nikola Tesla, ali život može da podari samo majka i to je najveći Božiji dar - kaže patrijarh.

Dodaje da se njihovi glasovi ne čuju, mada su pojedini vrlo glasni i jasno govore ono što misle.

Patrijarh kaže da se mora učiniti sve da Kosovo opstane, da nam okolnosti nisu nimalo naklonjene, ali da da živimo u nadi.

- Nagoveštaji nekih promena u najnovijim događajima daju zrno nade da ćesestanje u svetu promeniti i da će Evropa i Amerikapočeti da cine ono što su u prošlosti činile - daseju kulturui, duhovnost, da zbližavaju narode, a ne da stvaraju ratove, revolucije, tragedije, migracije - kaže on.

Poglavar SPC ponavlja da je Kosovo "naša sveta zermlja, naš Jerusalim, ali nažalost i naša golgota".

Govoreći o odnosu rimokatoličke crkve sa pravoslavljem, Irinej kaže da je papa Franja čovek koji je sagledao vreme, prirodu i misiju crkve u svetu.

Naš odnos sa Rimom, pojašnjava on, umnogome kvare komšije događajima koje pamtimo i koji predstavljaju tragediju za hrvatski i srpski narod.

- Sadašnji papa to dobro uviđa i zato je formirao komisiju koja razgovara sa našom. Neposredan povod za formiranje tela bio je pitanje Alojzija Stepinca i rasvetljavanje njegove uloge u vremenu u kome je živeo i delovao - kaže poglavar SPC.

Kako kaže želja je da se iznesu istorijski dokazi koji govore za i protiv onoga što Vatikan želi da učini sa Stepincem.

O Saboru na Kritu kaže da je vrlo važno što je održan, ali je dodao da možda nije ispunio sve želje i nade svih crkava.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
koll

pre 7 godina

Pecka Patrijarsija u stranoj Drzavi ? Pa zar niste valjda vi nasa svetinja priznala juznu srpsku pokrajinu ka nezavisnu ! Ako vam je stalo do Kosovo pa idite da ga branite. U Beogradu se ne brani Kosovo.\n

Rodoljub

pre 7 godina

Какви су ови архијереји,ове садашње тзв.СПЦ,није чудо што су и Пећка Патријаршија и Грачаница и Високи Дечани итд...у некој тзв држави,јер су сви они који воде "жалосну" светоСавску цркву декларисани екуменисти.Шта ту може бити добро и благодатно? Све је то само сабласт и душепогубство за нас врене православце и светоСавце.Од њих се треба оградити.

Hrvoje

pre 7 godina

Bogu hvala spc nije kriva za nista. Nikada nije huskala narod protiv drzava u kojima zive i nikada se nije bavila politikom iskljucivo se bavi duhovnoscu. Malo morgen

Srb

pre 7 godina

Хрвоје мани се ти СПЦ гледај ти у свог папу, ни ми вас не дирамо на Бадњи дан и Божић, а Пећка Патријаршија је вековно седиште СПЦ и тако ће и остати, живели су Срби и под Турцима па су сачували своје бисере на КиМ.

Kabo

pre 7 godina

Pa sta ces ti u Beogradu, ako ti je rezidencija u Peci?

Zoran

pre 7 godina

Najvažnija pravoslavna arhiepiskopija - Carigradska, vaseljenski patrijarh, je već 650 godina u Turskoj pa šta?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set