• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.01.2017

00:01

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ Želimo vam SREĆAN BOŽIĆ, najradosniji hrišćanski praznik!

Vesti

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ Želimo vam SREĆAN BOŽIĆ, najradosniji hrišćanski praznik!

Podeli vest

Danas slavimo rođenje Isusa Hrista. Božić je praznik cele porodice i najradosniji hrišćanski praznik. Redakcija Informera vam želi srećan Božić tradicionalnim pozdravom - MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!!!

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

OBIČAJI:

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a Badnjak, odnosno božićno drvo predstavlja sreću, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

Obavezno je i unošenje slame, jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda koji zapravo predstavlja prinošenje žrtve duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Na Božić se okuplja cela porodica. Tada se česnica okreće u smeru kretanja Sunca. Kao žrtva se najčešće prinosi prase, koje predstavlja nagradu ukućanima za četrdesetodnevni post.

ČESNICA

Shutterstock

Kada domaćin dođe iz crkve, pozdravi sve u kući božićnim pozdravom, ljubeći se međusobno i čestitajući jedni drugima praznik.

U kuću dolazi posebni gost "Položajnik", koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik. Položajnik pozdravi sve Božićnim pozdravom, i odlazi kod šporeta. On otvori vrata na šporetu ili peći, i džara vatru govoreći zdravicu:

"Koliko varnica, toliko srećica,
Koliko varnica toliko parica (novca)
oliko varnica toliko u toru ovaca,
Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca,
Koliko varnica, toliko gusaka i piladi,
a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj."

Domaćica takođe rano ujutru peče pogaču, koja se zove česnica. U nju se stavlja novčić – zlatni, srebrni ili obični, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak.

Domaćin iseče deo pečenja za Božićni ručak (obično levu plećku, glavu i deo od rebara). Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, kadionicu preda nekom mlađem koji kadi celu kuću.

Ako niko ne zna da otpeva božićni tropar onda se naglas pročita "Oče naš“. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima članova porodice i jedno parče za slučajnog gosta.

Slave i Rusi, Gruzini, Makedonci, Kopti…

Reuters

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i pravoslavni Kopti.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Semjel

pre 7 godina

VAISTINU SE RODI. SRECNE BOZICNE PRAZNIKE SRBI MOJI !\n

Nenad

pre 7 godina

Пробила се ћирилица и на овај сајт. Треба укинути све новине које пису латиницом.

nada

pre 7 godina

Svim pravoslavcima sirom sveta a ima ih svuda SRECNI BOZICNI PRAZNICIi da nas prati ljubav,zdravlje ,sreca i blagostanje !!!!!!!!!!!!!!! VAISTINU SE RODI !

XXL

pre 7 godina

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! СВИМ ЧИТАТЕЉИМА, ПРИЈАТЕЉИМА КОМЕНТАТОРИМА, УРЕДНИЦИМА ИНФОРМЕРА КАО И НОВИНАРИМА ЧЕСТИТАМ БОЖИЋ са ХРИСТОС СЕ РОДИ.

Levcanin

pre 7 godina

Vlasniku, Urednistvu, Novinarima i svim citaocima sve najbolje u novoj godini. Neka Vas Bogomladenac vodi putem spasenja. HRISTOS SE RODÏ !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set