• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

12.01.2017

08:47

NIJE GOTOVO! Stao kijamet, ali NAJGORE TEK SLEDI: Noćas počinje LEDENA KIŠA!

Vesti

NIJE GOTOVO! Stao kijamet, ali NAJGORE TEK SLEDI: Noćas počinje LEDENA KIŠA!

Podeli vest

Posle šest dana ledenog doba i velikog minusa koji je potpuno paralisao Srbiju, danas nam stiže blago otopljenje i prestanak padavina! U lepšem vremenu kratko ćemo uživati jer nas već u četvrtak tokom noći očekuje ledena kiša

Prema rečima meteorologa, posle kijameta i veoma niskih temperatura, danas će u većem delu Srbije, izuzev planina, temperatura biti u plusu.

OPREZ Zbog poledice stradaju zglobovi i kukovi

Loši vremenski uslovi, neočišćene ulice i trotoari i led koji se nalazi ispod snega uzroci su zbog kojih je veliki broja građana ovih dana završio u gipsu! Gotovo polovina povređenih "zaradila" je ortopedske povrede, lomove ruke, noge, skočnog zgloba, kuka... Najčešći prelomi bili su butne kosti, potkolenica, a bilo je i težih povreda, kao što su prelom ramene kosti i kolena.
Pomoćnik direktora Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" dr Predrag Todorović kaže za Informer da je za nekoliko dana ovog ledenog talasa koji je pogodio Srbiju skoro 100 odsto povećan broj pacijenata koji dolazi sa različitim prelomima.
- Redovnim danima imamo između 120 i 150 pacijenata, a sada je ta brojka prešla i 200. Samo u ponedeljak smo imali sedam velikih operacija kuka, a na bolničkom lečenju zadržano je 38 pacijenata. Uglavnom su to stariji ljudi, ali bilo je i mlađih. Uglavnom stradaju kukovi, ruke, potkolenice, ručni zglobovi.... Zato savetujemo svim građanima da budu obazrivi, lagano hodaju ulicom i nikako ne trče za prevozom - ističe dr Todorović.

Jutra će i narednih dana biti veoma hladna, ali će dnevna temperatura biti iznad nule, do četiri stepena. Kako meteorolozi upozoravaju, novo pogoršanje vremena očekuje nas već u noći između četvrtka i petka, kada će padati ledena kiša.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da se danas serija "debelog minusa" završava, ali da će u Srbiji ponovo padati sneg.

- Hladnoća i temperature do minus 18 stepeni zadržaće se samo još danas pre podne. Tokom dana prestaće padavine, dolazi do blagog otopljenja, pa će se živa popeti i do četvrtog podeljka. Međutim, velika oblačnost iznad naše zemlje usloviće u petak pojavu kiše koja će se lediti pri tlu. Na sreću, to će kratko trajati, pa će zbog hladne vazdušne mase ledena kiša već u subotu preći u sneg - kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, prestanak padavina očekuje se samo u nedelju, a zatim će od ponedeljka vejati sneg.

- U nedelju će biti suvo i malo toplije vreme nego prethodnih dana. Jutra će biti hladna i okovana mrazom, a preko dana će biti sunčano sa temperaturama od nula do četiri stepena. Od naredne nedelje opet nam stižu padavine i nove količine snega koje će premašiti 15 centimetara - dodaje naš sagovornik.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) upozoravaju na kišu koja će noćas početi da pada i koja će se zbog niske temperature lediti pri tlu.

- Posebno upozorenje izdajemo za noć između četvrtka i petka, kada se očekuje ledena kiša, koja će padati i tokom petka. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a u južnom Banatu i donjem Podunavlju povremeno i olujni - kažu u RHMZ.

Bolja prohodnost puteva

Tanjug

Prema prognozi meterologa ovog jutra očekuje nas jak do umeren mraz, što će sigurno predstavljati veliku opasnost u vožnji posle ovih snežni dana i sa obilnim snežnim padavinama u pojedinim krajevima Srbije. Prohodnost puteva je bolja u odnosu na predhodne dane ali uglavnom u nižim prdelima, međutim podsećamo vozače da bačena so pri ovako niskim temperaturama nema pravi i puni efekat pa je na putevima, a posebno onim koji vode u planinske predele moguće formiranje leda što predstavlja veliku opasnost u vožnji. 
Sumaglice i slabe magle ima na području zapadne, centralne i jugoistočne Srbije koja za sada ne smanjuje vidljivost u toj meri da je bezbednost u vožnji ugrožena, međutim ukoliko u pojedinim krajevima ona pređe u gustu maglu napravite veće odstojanje i smanjite brzinu. 
Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 15-20 minuta.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 7 godina

Kijamet turska rec? Zar smo se zato borili da koristimo turske reci? Ebo vas kijamet.\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set