• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K. - M. M. D.

13.01.2017

08:15

NE RADUJTE SE PRERANO! MEĆAVA SE NE PREDAJE, oko Svetog Jovana NOVI KIJAMET!

Vesti

NE RADUJTE SE PRERANO! MEĆAVA SE NE PREDAJE, oko Svetog Jovana NOVI KIJAMET!

Podeli vest

U narednih desetak dana smenjivaće se ledena kiša i sneg, a novi ledeni talas kulminiraće oko Svetog Jovana. Tada nas očekuje nova mećava, praćena jakim vetrom i "debelim" minusom

Posebno hladno biće u Banatu, Timočkom i Negotinskom okrugu, gde će duvati izuzetno jak vetar
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella"

Srbiji oko Svetog Jovana preti novi snežni kijamet, najavljuju meteorolozi! Ledeni talas, koji je juče samo nakratko popustio, vraća se već danas i za vikend, kada nas očekuje ledena kiša, koja će u ponedeljak preći u sneg!

Krajem nedelje, oko 20. januara i slave Sveti Jovan, novi period hladnog vremena će kulminirati, jer nas tada očekuje snežna mećava praćena izuzetno jakim vetrom i "debelim" temperaturnim minusom. Prosečna temperatura tih dana u Srbiji biće oko minus devet stepeni!

Meteorolog Branko Bjelić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže za Informer da nas sledeće nedelje očekuju nove snežne padavine, a u pojedinim delovima zemlje i snežni nanosi.

Informer

Drobnjak: Svi putevi su očišćeni

Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije", kaže da su putari u pripravnosti i da spremni čekaju ledenu kišu.
- Svi putevi u Srbiji su očišćeni, a na lageru imamo još 60.000 tona soli za naredni period. Pošto je najavljena ledena kiša, upozoravam vozače da voze oprezno i da ne prelaze brzinu od 40 kilometara na sat kako ne bi došlo do nesreća - kaže Drobnjak.

- Od 16. do 23. januara preti novi ledeni talas i tada maksimalne dnevne temperature neće prelaziti nula stepeni. Cele te nedelje očekuje nas jak sneg, negde i sa snažnijom vejavicom, naročito oko Svetog Jovana. Prosečna minimalna temperatura sledećeg petka biće oko minus 9, a maksimalna dnevna oko minus 2 - objašnjava Bjelić.

Prema njegovim rečima, tokom celog tog perioda padaće sneg, osim 18. i 19. januara, kada će mećava nakratko popustiti.

- Cela sledeća nedelja biće izuzetno hladna i sa puno snega, a kulminacija se najavljuje pred vikend, dakle, oko Svetog Jovana - rekao je Bjelić.

RHMZ upozorava: Ledena kiša za vikend!

U RHMZ posebno upozoravaju na ledenu kišu koja će padati danas i za vikend.
- Ledena kiša padaće danas od ranih jutarnjih sati na severu i jugozapadu zemlje, a uveče na istoku. To će izazvati ozbiljnu poledicu u tim krajevima, a na udaru je i Beograd. U Banatu i donjem Podunavlju preti i olujni jugoistočni vetar - saopštili su iz RHMZ.

Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella", kaže za Informer da će zbog izuzetno jake košave u narednom periodu najhladnije biti na istoku i severoistoku Srbije.

- Ovog vikenda najgore će biti na severu Vojvodine, a zatim u Banatu, i u Timočkom i Negotinskom okrugu, gde će, pored jakog vetra, probleme praviti i velika količina kiše koja će se pri tlu smrzavati i stvarati led. Poledica će praviti haos i u Beogradu. Temperatura u Srbiji će biti nešto viša nego prethodnih dana, ali će i dalje biti izuzetno hladno. Od ponedeljka će non-stop padati sneg, sve do narednog vikenda, kada se očekuje najhladniji period sa pravom mećavom - kaže Đurić.

Jovica Mitić iz AMSS apeluje na sve vozače da zbog najavljene ledene kiše pažljivije voze uz obavezno korišćenje zimske opreme.

- Kiša koja se ledi pri tlu veoma je opasna jer pod takvim uslovima vozači ne mogu naglo da zakoče, a i veoma su česta proklizavanja. Zbog svega toga vozačima savetujemo dodatnu opreznost i obavezno stavljanje lanaca barem na pogonskim točkovima vozila. Takođe, važno je da napomenemo da svi oni koji u tom periodu budu vozili putevima drugog i trećeg prioriteta naročito budu oprezni dok službe ne očiste te puteve - kaže Mitić.

Informer

Zimski uslovi vožnje očekuju vozače na putevima oko Nove Varoši, Priboja, Valjeva, Užica, Ivanjice, Sjenice, Kuršumlije, Novog Pazara, Pirota, Dimitrovgrada, kao i na svim putevima Timočke i Negotinske Krajine.

Marić: Najteže u Vranju i na Pešteru

Informer

Šef sektora za vanredne situacije Predrag Marić objašnjava da je zbog snega i niskih temperatura situacija trenutno najteža u Vranju i na Pešterskoj visoravni.
- Od 6. januara evakuisano je 146 osoba i 73 vozila. Snabdevanje strujom ugroženim domaćinstvima na jugu Srbije polako se stabilizuje. Savetujem građane da poslušaju nadležne i na put ne kreću bez preke potrebe - rekao je Marić.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aca

pre 7 godina

ovde se neko grdno zeza sa nama u toku ove nedelje ovo je sesta prognoza. ljudi uozbiljite se malo ovo kao da pise dete iz drugog razreda.

peđa

pre 7 godina

To je njegov problem, nek nevremena nebude oko mene iako svetac nisam...\n

vox

pre 7 godina

Kijamet? Je li ovo Turska ili BiH? Valjda se kaže nevreme!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set