• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krv/informer

13.01.2017

22:47

KRALJEVSKI RED VITEZOVA: Krstovdansko plivanje bez takmičenja, plivaće SRPSKI PRINC I IRSKA PRINCEZA!

Vesti

KRALJEVSKI RED VITEZOVA: Krstovdansko plivanje bez takmičenja, plivaće SRPSKI PRINC I IRSKA PRINCEZA!

Podeli vest

Drugo Krstovdansko plivanje za časni krst biće organizovano kod kule Nebojša na Krstovdan 18. januara u 12 časova, a zainteresovani se mogu prijaviti do dva dana pre samog događaja i imati priliku da plivaju zajedno sa princem Đorđem Karađorđevićem i njegovom suprugom, irskom princezom Felon, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Skupštini Grada Beograda

Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog Reda Vitezova, udruženja koje organizuje ovo plivanje, objasnio je da je u pitanju isti praznik kao i Bogojavljenje, jer se tada takođe osveštava voda, te da je zato moguće plivanje za krst i na Krstovdan.

krv

- Plivaće princ Đorđe, kome će ovo biti treći ili četvrti put. A ovoga puta će mu se pridružiti njegova supruga Felon, Irkinja pravoslavne vere. Takođe, učestovaće pripadnici vojske i policije. Izaslanik patrijarha Irineja će spustiti krst u vodu i na pucanj iz topa će 33 učesnika plivati 33 metra, što simbolično predstavlja 33 Hristove godine. Neće biti takmičenja već su svi pobednici i svi će svi zajedno izneti krst iz vode - najavio je Mrđenović.

krv

Predstavnik Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ Olivera Vučković izjavila je da je saradnja sa Kraljevskim Redom Vitezova veliko zadovoljstvo.

- To se najbolje vidi u organizaciji Vitez Festa koje se održava u aprilu mesecu. A od prošle godine smo plivanje za krst doveli ispod Beogradske tvrđave – istakla je ona, najavivši tim povodom i izložbu na kojoj će biti besplatan ulaz za sve posetioce.

krv

Mrđenović je konstatovao da se Bogojavljensko plivanje sa godinama proširilo na sve gradove u Srbiji i šire, ali da je poprimilo takmičarski karakter.

- Nažalost, plivanje se kasnije uvek pretvaralo u takmičenje, pa je u toj borbi za prvo mesto bilo i nesportskih i neviteških postupaka. Zato smo dobili blagoslov patrijarha da organizujemo plivanje dan ranije, na Krstovdan, bez takmičenja. Svi plivači će zajedno izneti krst iz vode i primiti nagradu za ovaj viteški čin - objasnio je Mrđenović.

krv

Predsednik Kraljevskog Reda Vitezova je podsetio i kako je sve počelo pre 18 godina.

- Nas jedanaestoro je 19. januara 1999. godine po prvi put nakon Drugog svetskog rata obnovilo Bogojavljenjsko plivanje za krst na Savskom jezeru. Pred nekolicinom gledalaca, to je bilo prvo naše iskustvo sa ledenom vodom i jedno pravo krštenje, jer nismo ni znali kako će telo reagovati na takvu hladnoću. Kasnije smo videli da se za sve ove godine niko nije prehladio nakon plivanja za krst - kazao je Mrđenović.

krv

Konferansije Miša Ćirić je istakao da se manifestacija održava sa blagoslovom patrijarha Irineja, i pokroviteljstvom Kneginje Linde Karađorđević, a u saradnji sa Skupštinom grada, Beokoma servisa, JP „Beogradska tvrđava“, Ministarstvom odbrane, Vojskom Srbije, MUP-om, Žandarmerijom i drugim institucijama.

- Zainteresovani se mogu prijaviti na imejl kraljevskiredvitezova@eunet.rs, a detaljnije informacije mogu dobiti na telefon 063-357- 501. Uslov je da su postili Božićni post, i da pristupe plivanju viteški, a ne takmičarski - rekao je on.

krv

Konferencija je imala i kulturno umetnički deo. Operska diva Tanja Andrijić, profesorka etno odseka muzičke škole „Mokranjac“, izvela je numeru „U vekove vekova“ iz kantate „Krst svetog cara Konstantina“, maestralno delo Miroljuba Aranđelovića Rasinskog. Vokalni solista Anastasija Mrđenović, umetnički rukovodilac ženskog vokalnog ansambla „Rosa“ otpevala je rusku narodnu Božićnu pesmu „Eta noć svetaja“, pesmu koja govori o rođenju Spasitelja sveta.

krv

PRVO NA LITURGIJU, PLIVANJE TAČNO U PODNE

Program plivanja počinje liturgijom u crkvi Ružici na Kalemegdanu u 9:30 časova, a potom se oko 11:00 časova litija spušta do kule Nebojša. U 11:30 časova će naši umetnici izvesti kulturno umetnički program, a u 12:00 časova će izaslanik Patrijarha Irineja dati znak za početak plivanja.

krv

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 7 godina

Какав принц, који принц....Докле више са том подвалом ? Да би неко био принц, потребно је да његов отац буде краљ, зар не ? Србија НЕМА КРАЉА, и то је чињеница....

Lala iz Banata

pre 7 godina

Свака част храбри српски младићи... Није вам ни... - прићи ....!! Ја сам тако једном, давно додуше, на Св.Саву....Запливао у наш *ладан Бегеј... Добио силан аплауз народа ! ... Цело вече сам после тражио оног, што ме ... - гурно...!?

Izbori 2024

Vesti

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!
Politika

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!

Veliki deo javnosti su iznenadili objavljeni dubrovački istupi Dinka Gruhonjića, vanrednog profesora novosadskog univerziteta, koji su odisali neskrivenom mržnjom prema državi u kojoj se, došavši iz druge sredine, našao i nalazi svoje uhljebljenije, kao i patološkom mržnjom prema većinskom narodu u toj državi, i prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Možda toga iznenađenja ne bi bilo, da je naša javnost, na neke ranije izjave istog kreatora (ili zvučnika?), reagovala oštrije i kazala: dosta je sada, prešao si meru, ako ti ne valja ovde – put pod noge, tamo odakle si došao ili bilo gde drugde!

19.03.2024

09:45

TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set