• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

28.01.2017

22:51

EMIR KUSTURICA U BORBI ZA MOKRU GORU: Dok sam je živ ovde niko neće kopati OTROVNI NIKL!

Vesti

EMIR KUSTURICA U BORBI ZA MOKRU GORU: Dok sam je živ ovde niko neće kopati OTROVNI NIKL!

Podeli vest

Beogradsko preduzeće ”Global Mining Internacional” (Globalno internacionalno rudarstvo) d.o.o. podnelo zahtev za geološka istraživanja u Mokroj Gori. Njihov zahtev izazvao je burnu reakciju slavnog reditelja Emira KUstirice koji sumnja u njihove (poštene) namere

”Globalni rudari” obratili su se Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije, sa zahtevom  ”za izdavanjem uslova zaštite prirode za izvođenje geoloških istraživanja oolitskog gvožđa i pratećih metala u mokrogorsko-rzavskoj obasti”. Zahtev je podnet 28.decembra 2016.godine, uz navođenje devet lokacija na kojima bi bila vršena geološka ispitivanja.

- Ne ispituju ti tragači rudu gvožđa, nego traže nikl i basnoslovne milijarde -  tvrdi je Emir Kusturica, predsednik Skupštine parka prirode ”Mokra Gora”

 Zavod za zaštitu prirode RS doneo je rešenje kojim se ovaj zahtev za geološka istraživanja odbija:

- Na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode ”Šargan – Mokra Gora” nalazi se 85 odsto lokacija predviđenih za istraživanje. – navodi se u obrazloženju rešenja ZZP. Istražni prostor je u reonima sa režimima zaštite I, II  i III stepena. U zonama  I i II stepena zaštite zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja, a na čitavoj teritoriji zaštićenog prirodnog dobra zabranjena je eksploatacija.

Tanjug

Logike da su bespredmetna geološka istraživanja ako nije dozvoljena eksploatacija – ”globalni rudari” očigledno se ne drže, a iz obrazloženja njihovog zahteva za izdavanje ”uslova za zaštitu prirode” vidi se i zašto:    

- Utvrđivala bi se, odnosno ispitivala, oolitska ruda gvožđa sa ekonomski interesantnim sadržajima nikla i kobalta, kao i provera mogućnosti valorizacije drugih komponenti kao što su hrom, platinska grupa elemenata, retke zemlje i skandijum”.

 -  Zavod za zaštitu prirode RS odbio je ove tragače za milijardama, zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja – kaže Kusturica.

– Mokra Gora generiše kulturu, a ne kopanje nikla!  Ponavlja se pokušaj da se osvoji jedan prostor. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali dok sam živ, toga neće biti!  Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba! Ali, ako bi bilo potrebno da se latimo i oružja i da branimo zemlju od uništenja, onda…

tanjuug

Branićemo se od tog, kako oni kažu – ”bezbednog kopanja nikla u kojem niko ne bi bio oštećen”. Kako bi to izgledalo? Nismo u stanju ni da  vodu za piće u Užicu održimo bezbednom i zdravom, a da nam bude bezbedna eksploatacija nikla?!

Srećom, osim savesnog i opreznog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ovih dana se dogodilo još nešto lepo: nova vlast u Višegradu odmah je suspendovala odluku prethodne vlasti kojom je istraživanje i eksploatacija rude nikla na teritoriji opštine Višegrad bila dozvoljena!

 – I neko se nada da će proći ”fora” sa navodnim ”istraživanjem rude gvožđa  - jer Smederevo radi pa treba više rudse gvožđa”, a u stvari traži nikl? Dok sam ja živ, toga neće biti! - poručuje Emir Kusturica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srb

pre 7 godina

Подршка за Кусту! У рат против глобалиста и пљачкаша, чувај Мокру гору, национално благо Србије.

vlada

pre 7 godina

Ako bude trebalo i "peticijom" od najmanje milion potpisa dobićeš podršku! Živ bio!

zabac

pre 7 godina

ma sta peticija ako treba ginuti eto trebinjaca u pomoc g.kusturica.smo reci leticemo kao meci.

milann

pre 7 godina

Bravo Kusto, bravo i za odbijanje zahteva od strane Srbije. Zajedno smo jaci.

Peca

pre 7 godina

Kusto posavetuj se sa Seseljem pa jedan zakon ili odredba ustava da se uredi tako da nikome ne padne na pamet da uništava prirodu u Srbiji.

Neša

pre 7 godina

Dok "Srbin" Kusturica brani lik i delo "Srbina" Andrića nema zime.

Vladimir

pre 7 godina

Ma strašan si dasa... u javnosti avangardni filozof i "mislilac", a privatno milioner koji troši budžetske pare, ulažući u narodnu imovinu koju pretvara u svoju... taj budžet se puni, izmedju ostalog, i eksploatisanjem rude, a ovih "generatora kulture" ne vidosmo ni para, ni kulture...

21vek

pre 7 godina

Hvala vama gospodine Kusturica i svim ostalima slicnim vama koi se bore da ovaj svet ostane koliko toliko jos lep.

milan

pre 7 godina

Kusto , brate , nedaj tom gladnom zapadnom olosu da ti TVOJE ZIVOTNO DELO porusi. Mnogo te cenimo i volimo - da znas . Ziveo ti nama jos 100 godina.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set