• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aleksandar Ćirić

30.01.2017

10:08

(FOTO) BUGARI "OTKINULI" NA SRPSKU VIJAGRU: Imamo i mi sličnu kobasicu, ali ova pirotska je neuporedivo bolja!

Vesti

(FOTO) BUGARI "OTKINULI" NA SRPSKU VIJAGRU: Imamo i mi sličnu kobasicu, ali ova pirotska je neuporedivo bolja!

Podeli vest

Najbolju "peglanu" napravio je Žarko Petrović (14), koji je sa sedam godina počeo da pravi ovaj nadaleko čuveni specijalitet

Pobednik petog Sajma pirotske peglane kobasice, koji je održan proteklog vikenda u pirotskoj hali "Kej", jeste Žarko Petrović (14), koji ovaj nadaleko poznati lokalni specijalitet pravi sa ocem od malih nogu.

- Uglavnom zimski raspust, za razliku od mojih vršnjaka, provedem praveći pirotsku peglanu kobasicu. Nije mi teško jer zaista volim to da radim i uživam u tome - kaže Žarko.

AleksandarĆirić/PINA/Inforemer

On je ujedno i najmlađi pobednik otkada se takmičenje održava, a za njegovo umeće i uspeh zaslužan je i otac Predrag, poznati pirotski ugostitelj.

VIJAGRU ZBOG STIDA KUPUJU NA CRNO! Srbi masovno traže lekove za potenciju, ali ne u apoteci!

Drugo mesto osvojila je ekipa "Oh peglana" MiljanaTošića, a treće Miroslav Stojadinović.

Peglana kobasica je zbog svojih afrodizijačkih svojstava, zahvaljujući tajnim začinima, poznata i kao pirotska vijagra. Zato je veoma tražen specijalitet i omiljen kod turista.

I ove godine najviše je bilo turista iz Bugarske, koji po tradiciji tih dana "okupiraju" Pirot.

AleksandarĆirić/PINA/Inforemer

- U Bugarskoj imamo sličnu kobasicu, ali ova pirotska je neuporedivo bolja i kvalitetnija. Svake godine porodično dolazimo u Pirot na Sajam peglane kobasice, to je za nas pravi praznik jer uživamo u izuzetnoj hrani, ali i piću - kaže Ivajlo Genčev iz Sofije.

Peglaju je flašom

Pirotska peglana kobasica pravi se tokom zime, od najkvalitetnijih vrsta mesa, kozjeg, junećeg, ovčijeg uz obilje začina poput belog luka i začinskog bilja sa Stare planine.
Reč je o visokokvalitetnom proizvodu, proizvedenom bez ikakvih aditiva, konzervansa, bez termičke obrade, a interesantno je da se peglana kobasica pravi tokom zimskih meseci tako što se kobasice čuvaju na tavanu na hladnoći i mestu gde ima promaje, uz obavezno svakodnevno peglanje vinskom flašom, odakle je ovaj specijalitet i dobio naziv.

SRPSKA VIJAGRA Evo kako da vašim damama vratite osmeh na lice

Oduševljeni su bili i promoteri sajma, svojevrsne atrakcije Prljavi inspektor Blaža i Zoran Kesić.

- Pirotska vijagra i te kako ima efekta, samo još da nađem partnerku - u svom stilu se obratio ogromnom broju posetilaca Blaža.

Kesić je otkrio da stereotip o Piroćancima kao škrticama - nema veze sa istinom.

- Gostoljubivost je odlika Piroćanaca, nigde traga škrtičarenju. Ne da Piroćanci nisu škrti već mi ne daju da odem dok se ne najedem, napijem i prestanem da dolazim, ne znam da li zbog magičnih svojstava peglane ili, pre bih rekao, magičnih prijateljstava koje sam stekao ovde u Pirotu - kazao je Kesić.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 7 godina

Čudi da slovenci već nisu počeli da je proizvode uz to još i da je zaštite i patentiraju kao svoj proizvod brend sa geografskim poreklom.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set