• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.02.2017

18:13

BIZARNO, PSEĆA MAFIJA HARA SRBIJOM: Lažirali ujede pasa lutalica, pa opljačkali državu za 8.000.000 evra!

Vesti

BIZARNO, PSEĆA MAFIJA HARA SRBIJOM: Lažirali ujede pasa lutalica, pa opljačkali državu za 8.000.000 evra!

Podeli vest

Kriminalne grupe širom Srbije na osnovu lažnih lekarskih izveštaja o ujedima pasa lutalica ojadile državu na ime odštete za oko MILIJARDU DINARA... U prevaru uvučeni lekari i advokati... Najveće pljačke u Srbobranu, Odžacima, Valjevu, ali i Beogradu i Novom Sadu

Organizovane kriminalne grupe širom Srbije lažiraju lekarske izveštaje o ujedima pasa lutalica, a zatim pljačkaju državu tražeći od nje da im plati odštetu za to!

U ovaj ozbiljan kriminal uvučeni su i lekari, koji izdaju lažne potvrde o ujedima pasa, kao i advokati, koji na osnovu tih potvrda tuže državu za izmišljenu štetu.

Kako funkcioniše prevara

1. "Žrtva" specijalnim kleštima ili vilicom mrtvog psa nanese sebi povredu koja liči na ujed
2. Lekar bez ikakvih provera izda potvrdu da je konstatovan ujed psa lutalice
3. Na osnovu te potvrde, advokat tuži lokalnu samoupravu i traži odštetu
4. Od odštete se naplate "žrtva", lekar i advokat

Prema rečima Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu lokalne samouprave, opštinske kase su u poslednjih godinu dana na ovaj način ojađene za čak MILIJARDU DINARA (oko osam miliona evra).

Najveće pljačke izvedene su u opštinama Srbobran, Odžaci, Valjevo, Sombor, ali je ova prevara uzela maha i u Beogradu i Novom Sadu.

Povrede kleštima

Sekretar u Ministarstvu lokalne samouprave Ivan Bošnjak kaže da ima slučajeva u kojima su se "žrtve" samopovređivale metalnim kleštima, makazama ili čeljustima mrtvog psa kako bi naplatile odštetu! Neki ne prezaju čak ni od toga da izazovu lutalice da ih napadnu.

- Tokom 2016. nekoliko najvećih gradova isplatilo je oko milijardu dinara (8 miliona evra, p. a.) odštete zbog ujeda pasa lutalica, a pretpostavlja se da je na nivou cele države isplaćeno bar još toliko. Osnovano se sumnja da je polovina novca otišla na lažne prijave. Imamo slučajeve da su svi članovi jedne porodice u rasponu od nekoliko meseci bili žrtve ili da je jednog čoveka više puta ugrizao pas lutalica - navodi Bošnjak i objašnjava da država planira da zbog sve češćih zloupotreba menja i zakone.

On kaže da je evidentno da je pojedinim lekarima, advokatima i pojedincima lažiranje ujeda pasa postalo lep "izvor prihoda".

print

- Pojedinim advokatima je zastupanje ovakvih klijenata jedini posao. S druge strane, neki lekari bez provera u svoje izveštaje unose da je čoveka ujeo pas lutalica i to je sudu dovoljno da presudi u korist "oštećenog". Zalagaćemo se da ubuduće isključivo izveštaji hirurga na sudu budu validni, da se prilažu i fotografije povreda, brisevi rane, kao i za uvođenje registra oštećenih - kaže on.

Najviše problema sa sumnjivim prijavama imaju u Valjevu, Srbobranu, Odžacima, Somboru, Beogradu i Novom Sadu. Policija je polovinom decembra prošle godine uhvatila muškarca iz okoline Odžaka koji je pojedincima pomagao da naplate odštetu tako što im je modifikovanim metalnim klještima i makazama nanosio povrede nalik na ujede pasa.

print

Tako su 73 osobe od opštine Odžaci naplatile milionsku odštetu, a zanimljivo je da su "oštećeni" uglavnom dolazili iz istih porodica.

Specijalista za ujede
Policija u Odžacima uhvatila muškarca koji se specijalizovao da kleštima nanosi povrede koje liče na ujed psa

- U pitanju je šteta od oko pet do šest miliona dinara koju je opštinskom budžetu ta osoba nanela u dogovoru sa 73 saučesnika - izjavio je Robert Svilar, opštinski pravobranilac u Odžacima.

Sud sve veruje

Novosadsko JKP "Zoohigijena" je za prošlu godinu već isplatilo oko 30 miliona dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica, a direktor Aleksandar Bursać kaže da će suma biti veća za još nekoliko desetina miliona dinara kada sve presude stignu na naplatu.

- Problem je što sudovi bespogovorno veruju oštećenima, iako je očigledno da se radi o čistoj prevari - kaže Bursać.

U Valjevu kažu da često imaju problem sa prevarantima, ali da su nemoćni da to i dokažu. Jedan Valjevac je, primera radi, svake godine lažirao ujed psa, pa je sudskim presudama naplatio 377.000 dinara, dok su u nekim porodicama za samo mesec dana zahtev za odštetu podnosili i roditelji i deca!
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
u magnovenju

pre 7 godina

Pa i treba da plaćaju kad ne umeju da reše problem.

Radomir

pre 7 godina

Pa kad su odstete 180.000 dinara svako bi pokusao da pretrpi nameran ujed da bi se domogao tolikog novca.\n

vet med

pre 7 godina

Komentarisao sam bar 5 puta i izneo istinu. Plasticnim \"zubima\" se povredjuju da se rane ne inficiraju.\n

Sava Savanovic

pre 7 godina

To je normalno za pravnu EU-drzavu. Otima ti drzava, otimaj i ti njoj. A politicari koji prave takvu drzavu neka smisle kako ce da plate.

Rajko

pre 7 godina

Већ годинама пишем и молим на све стране о мафији која се кроз службе за заштиту животиња баве шпијунажом и мафијашким пословима . Стотинама пута сам звао више тих организација .На позиве или се нико не јави или вам дају несувисле одговоре . Да дођу у насеље одакле их зовете траже преко 100 еура .

srex

pre 7 godina

Ja da se pitam za ostetu bi dao i do milion. Svi vide kada se odsteta naplati a nevide nerad institucija koje sto puta vise naplacuju od drzave i strane donacije i razni programi a psi kolo vode u svakom gradu u srb.\n

Goran

pre 7 godina

Kod " Studenjaka", ispod SC11 April, ujeo je pas pre dva meseca mog maloletnog sina, pregledan, dobio terapiju I potvrde, tuzili drzavu. Ono sto mi je bilo zapanjujuce je da sam dva puta zvao sintere, po preporuci doktora iz Instituta za tropske bolesti I oni mi posle cekanja od nekoliko minuta rekli, da nemaju ekipe na terenu. U medjuvremenu, jos troje, cetvoro je, na istom mestu, ujedeno od istog psa. Mislim, ako je i od sintera, mnogo je.

Nevena

pre 7 godina

I treba da plaćaju. Da su taj novac dali da reše problem bilo bi drugačije. Sada će da jure prevarante umesto da rešavaju problem. Mi kao građani treba da smo zahvalni ovim lopovima jer će oni ako nismo moglii mi da izmolimo državu da reši problem.

Dule

pre 7 godina

Нека наплате од невладиних шпијунских организација које настоје да нас "европеизирају" тако што не дозвољавају шинтерима да раде свој посао, па пси луталице насрћу на сваког ко се усуди да пешице изађе на улицу, поготову ако има бебу у колицима. НВО активисти се возе џиповима добијеним од Сороша а децу и онако немају, па им пси луталице не сметају.

Slavica Mazak Bešlić

pre 7 godina

Kada izvršna vlast krši zakone, umesto da ih primenjuje i nadzire primenjivanje, onda se posledično na te prevarante koji sede u izvršnoj vlasti nadovezuju prevaranti raznih tipova: zoohigijenske firme, NVO, pojedinci.Nikog od prevaranata , od onih koji sede u Ministarstvu,preko onih u NVO i pojedinaca ,nije briga za opšti i javni interes, a pogotovo ne za prava ni ljudi ni životinja , a svi se busaju u prsa da jeste, dok im je stalo isključivo do slivanja novca u njihove džepove.

nislija

pre 7 godina

Da se odsteta naplacuje od Drustva za zastitu zivotinja-problem bi bio resen.Gde su pare koje dobijaju?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set