• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: web-tribune.com

13.02.2017

16:56

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK BOMBARDOVANJA NOVOG SADA: Ovako su saveznici u Drugom sv. ratu zasuli bombama srpsku Atinu!

Vesti

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK BOMBARDOVANJA NOVOG SADA: Ovako su saveznici u Drugom sv. ratu zasuli bombama srpsku Atinu!

Podeli vest

Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je na svom Jutjub kanalu do sada neviđen snimak bombardovanja Novog Sada iz 1944. godine

Snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV i prikazan tokom izložbe o 70 godina od oslobođenja Novog Sada, a sada je postavljen na interenet kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi.

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada.

Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

Otkrivanje ovog snimka će pomoći novosadskim istoričarima da više istraže šta se dešavalo tokom avgusta i septembra 1944. godine u Novom Sadu, jer se do sada ova tema slabo istraživala.

wikipedia.org

Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima savezničke avijacije.

Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

Samo anglo-američko bombardovanje je bilo precizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu.

wikipedia.org

Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i do 1.000 poginulih.

Novi Sad je tokom Drugog svetskog rata bombardovan i aprila 1941. kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu.

Neki hroničari beleže, ali nije potvrđeno, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada bombardujući nemačke i mađarske kolone u povlačenju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
cccc

pre 7 godina

Која багра....а Загреб остао нетакнут!

BEBAN

pre 7 godina

NEKA NEKA MOJ DEDA JE GOVORIO "KAKO SEJES TAKO CES ZNJETI" .... ZIVEO MOJ NOVI SAD

nada

pre 7 godina

Mnogo puta smo se vracali iz pepela a oni ce nestati sa zemlje !!!!!!!!!!!! Sve se vraca , sve se placa !!!!!!!!!!!

Dara

pre 7 godina

Nemci su bombardovali Srpske gradove najtezim bombama od 250kg, a "saveznici" bombama od 500kg.

lavica

pre 7 godina

Sta vredi kad Srbi ni do dan danas ne znaju voditi politiku,koliko vidim Srbijom mora da vlada stranac da bi ona bila mirna,cim dodje Srbin na celo drzave narod ga izda ili isporuci neprijatelju.Zato nam jeste ovako sto najmanje verujemo sebi.

penzioner

pre 7 godina

Bas kao i danas uvek smo bili na meti zlotvora! A posebno "saveznika"!

petrovgrad

pre 7 godina

Савезници су бомбардовали градове по Србији, како би олакшали улазак партизамана у њима. До тада су партизани били по шумама и народ их није хтео у градове. Градове су држали углавном снаге одане Краљевини (Недећевци, Љотићевци, Четници, Горске Страже,..) Савезници су бомбардовали на захтев Комуниста односно главног штаба НОБ-а (Тито, Кардељ, Ранковић, Бакарић, Пиојаде, Стамболић,..)

steva

pre 7 godina

u kom gradu u Srbiji , 1944 -5 , su bili cetnici ? da li su 1944-5 u Hvatskim gradovima bile ustase i zasto komunisti (partizani) nisu od sveznika trazlli da se bombaduju ti gradovi (da bi oni lakse usli u njih) ?

Nikola

pre 7 godina

Ljudskoj gluposti kraja nema!!!Šta ti ispriča čoveče, ti veze s vezom nemaš.

SERGIJE

pre 7 godina

Jesu to ovi nasi prijatelji sa zapada pomalo fasisti

Mikica

pre 7 godina

A magarci veruju da su nam oni bili i da su nam saveznici. Bravo za magarce.

Mikica

pre 7 godina

Sergej bravo a srbi tita vole oni su magarci.

sergej

pre 7 godina

Srbski istaknuti komunisti i Broz su naručivali bombardovanje na svaku Srbsku slavu. Zašto se neće da prikaže svedočenje generala Lera u potpunosti. Kako je bombardovano naselje Lisičiji jarak? Zapadna banda se uvek svetila Srbima, koliko god Srbi lojalni bili njima uvek će biti žrtve i ne mogu da shvatim opet idemo njima u zagrljaj da bi nas izgurali kao živi zid za njihove potrebe.

Nina

pre 7 godina

Ko je narucivao bombardovanje gradova Srbije I zasto? Zasto su oni bombardovali svoje jedine saveznike???? Ili je to nastavak genocida nad Srbima da se sto vise pobije. Posle se Broz pobrinuo pa stvarao nove nacije kao Muslimani, Makedonci, Crnogorci, deca u Sloveniji morala da menjaju imena samo da ne zvuce Srpski, u Makedoniji morali da dodaju u prezime "ska" ili "ski" kao sto je slicno radila I Austro-Ugarska kada su Srbi morali da izbace "ic" iz svog prezimena.

DxD

pre 7 godina

A,sto je najgore,Jugoslavija je platila svaki litar benzina koji su potrosili ti saveznicki avioni,svaki metak i svaku bombu koje su ispalili po nasim gradovima i odbili od nasih zlatnih rezervi koje je kralj Petar II prenio u Britaniju a Britanija prenijela to nase zlato u SAD kao garant za placanje dobijenih roba iz SAD.I kad su naplatili svoje troskove vratili su ostatak zlata u Jugu.Ne sjecam se tacnog iznosa zlata ali ima na GOOGLE. A,za americke pilote koje su spasavali cetnici i partizani,zbrinjavali ih i hranili i vracali nazad u saveznicke baze SAD i Britanija Jugi nisu platili ni centa. Dakle,to su nam bili "pravi saveznici",nema sta..

Sale

pre 7 godina

Tukli su sve sto je Srpsko! Stradali su pored Novog Sada i Beograd, Podgorica, Zadar i ..... A mi o tome i danas cutimo i dizemo spomenike zahvalnosti. Koji je nas grad tako bezobzirno tuklo vazduhoplovstvo Crvene armije? Stvarali Saveznici prostor za povlacenje svojih "pravih saveznika" u Vatikan pa onda dalje u SAD, Argentinu i....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set