• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

18.02.2017

18:15

STRUČNI SIMPOZIJUM U SKUPŠTINI VOJVODINE: Bunjevci nisu Hrvati, imaju pravo na svoj identitet!

Vesti

STRUČNI SIMPOZIJUM U SKUPŠTINI VOJVODINE: Bunjevci nisu Hrvati, imaju pravo na svoj identitet!

Podeli vest

Na stručnom simpozijumu pod nazivom "Kultura i identitet Bunjevaca", održanom danas u Skupštini Vojvodine, zaključeno je da je nepravedno i nedopustivo osporavanje prava Bunjevaca na lično izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti, kao i osporovanje njihovih kolektivnih prava koja su u skladu sa relevantnim zakonima Republike Srbije

- Istrajna borba Bunjevaca za svoj identitet traje svih 330 godina, koliko je prošlo od njihovog dolaska na ove prostore i to zaslužuje kako poštovanje, tako i podršku. Kao što je očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta primarno strateško opredeljenje Pokrajinske vlade, tako ćemo se boriti da se očuvaju i identiteti drugih naroda koji žive u Vojvodini, uključujući, svakako, i Bunjevce - istakao je Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U zaključcima Simpozijuma istaknuto je da je administrativno negiranje Bunjevaca i Šokaca, kao  i njihovo prisilno tretiranje kao Hrvata posle Drugog svetskog rata, bilo i u funkciju razgraničenja između tadašnjih jugoslovenskih federalnih jedinica Hrvatske i Srbije.

Zahvaljujući tome, u korist Hrvata je praktično nasilno promenjena etnička slika pre svega Baranje, što je bio jedan od glavnih elemenata da ona uđe u sastav Hrvatske.

Informer

- Najveći udar na nacionalni identitet, kao i na svoja nacionalna i ljudska prava, Bunjevci su doživeli od kroato-komunističke vlasti socijalističke Jugoslavije, predvođene Josipom Brozom Titom,  koja je preko vojvođanske policije, odnosno Odeljenja za unutrašnje poslove Glavnog narodno-oslobodilačkog odbora Vojvodine zabranila slobodno nacionalno izjašnjavanje Bunjevaca (kao i Šokaca) i naredila da se od 14. maja 1945. godine svi Bunjevci (kao i Šokci) moraju smatrati Hrvatima. Ovaj akt je asimilatorski pravni akt i suštinski je protivustavan, pa ga treba poništiti - navodi se u zaključcima Simpozijuma.

Skup je, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, organizovao Muzej Vojvodine, a svoja viđenja istorijske sudbine i nacionalnog i kulturnog identiteta Bunjevaca predočilo je više od 30 eminetnih istoričara i drugih naučnih radnika.

Učesnike skupa je pozdravila i Suzana Kujundzić-Ostojić,  predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 7 godina

Ajmo sve posleratne odluke i zakone staviti van snage pa da vidimo nasta cemo liciti.Valja i tu napraviti restituciju, ali to ide jako traljavo.

Milan Jankovic

pre 7 godina

To je bio uslov Hrvatske da nam deblokira put za preostala poglavlja za pristup EU . To niko ne kaze ali to je tako ...Cuveni Dacic je rekao da necemo dozvoliti da nas Hrvatska ucenjuje ali popustili smo i prihvatili ucenu ,,,,

banat1952

pre 7 godina

Procitaj malo bolje tekst pa onda postavi komentar. Danas u Srbiji svako moze da se izjasni da pripada kojoj hoce naciji, naprimer "cuveni" analiticar Vukadinovic je iznenada postao Vlah.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set