• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2017

19:01

PRIRODNA KATASTROFA KOD SMEDEREVA: Masovno trovanje ptica grabljivica i šakala!

Vesti

PRIRODNA KATASTROFA KOD SMEDEREVA: Masovno trovanje ptica grabljivica i šakala!

Podeli vest

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je danas na namerno masovno trovanje ptica grabljivica i šakala nadomak sela Osipaonica kod Smedereva, i navelo da je šteta naneta Srbiji trovanjem strogo zaštićene i zaštićene divlje vrste oko 2,2 miliona dinara

Društvo navodi da se taj slučaj svrstava u najgore zabeležene u Srbiji u poslednih 20 godina, te da je prijavljen nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine koja će po službenoj dužnosti obavestiti policiju i tužilaštvo. 

Ukupno je stradalo 14 mišara, a kazna za ubijanje jednog primerka iznosi 160.000 dinara. 

U saopštenju se navodi da su u subotu 18. februara na plodnim poljima nadomak sela Osipaonica, na manje od 500 metara od prvih kuća nađeni leševi ukupno 12 mišara (Buteo buteo), strogo zaštićenih ptica grabljivica, kao i četiri šakala (Canis aureus), dva psa i jedne čavke (Corvus monedula). 

Nekoliko dana ranije, Slaviša Šošić iz tog mesta nadležnom inspektoru za zaštitu životne sredine prijavio je da je našao dva mrtva mišara koji su odneti na analizu u veterinarski institut. 

- Pretragom terena ustanovili smo da je u pitanju masovno trovanje", kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da su mrtve ptice i sisari ležali na svega nekoliko metara od dva leša ovaca koja su sadržala otrovni "furadan", a koji je izvor trovanja i ove, kako navodi, nezapamćene ekološke katastrofe.

Milan Ružić iz Društva kaže da je potrebno hitno neškodljivo uklanjanje zatrovanih leševa ovaca kako bi se sprečila dalja ekološka katastrofa. 
 

- Uvereni smo da je neko od meštana koristio zabranjeni preparat Furadan kako bi otrovao šakale koji su se nastanili u blizini sela. Sumnjamo na namerno trovanje jer su sa ovaca skinute ušne markice kako bi se sakrili tragovi o poreklu životinja- rekao je Ružcić. 

Mišari i šakali tokom cele godine pretežno se hrane glodarima kao što su voluharice, miševi i pacovi koji se ubrajaju u glavne neprijatelje poljoprivrede, a jedu i ostatke uginulih i mrtvih životinja i time sprečavaju širenje zaraza u prirodi. 

Aktivna toksična supstanca u "furadanu" je karbofuran proizveden u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov, a izaziva brzu smrt. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zimzelen

pre 7 godina

Jos dase odnese u sela I planine gde ima vukova pa I njih potrovat da narod slobodno drzi stoku I da djeca slobodno idu u skolu,hvala mu koje to uradijo

zimzelen

pre 7 godina

Casticu onoga ko ubije vuka da seljaci slobodno drze stoku I da djeca slobodno pjesace u skolu,prece je jedno dijete nego hiljadu vukova I sakala

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set