• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

22.02.2017

22:33

(FOTO) ČUVAJMO NAŠU ISTORIJU! Kusturica želi da spasi oronulu užičku tvrđavu!

Vesti

(FOTO) ČUVAJMO NAŠU ISTORIJU! Kusturica želi da spasi oronulu užičku tvrđavu!

Podeli vest

Oronulu srednjovekovnu tvrđavu prepuštenu nemaru i zubu vremena Grad Užice želi da obnavi. Možda već od ove godine, verovatno uz pomoć počasnog sugrađanina, Emira Kusturice

U rekonstrukciji Starog grada nad levom obalom Đetinje užička vlast traži pomoć Emira Kusturice, a on je voljan da se angažuje da kameno utvrđenje iz 14. veka zasija u novom svetlu. Do kraja sedmice možda se i načini prvi veći korak u zajedničkom poduhvatu.

Godinama Užice pokušava da ojača onemoćale bedeme sa kojih se neretko obrušavaju kamene gromade, ali se pita Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Kusturica uverava: "Činim sve da bih pomogao u rekonstrukciji"

- Siguran sam da će akademik arhitekta Branislav Mitrović, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture uradi svoje, napraviti od tvrđave vizuelnu senzaciju i time privući poglede svih putnika namernika na ovo značajno zdanje. Sastaću se u petak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem i iskoristiću priliku da porazgovaramo o ovom poduhvatu - kaže za Kusturica.

- Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture trebalo bi da krene sa prvom fazom konzervatorskih radova, što je preduslov za svaku dalju razvojnu priču o užičkoj tvrđavi. Nadam da ćemo s Emirom Kusturicom krenuti u izradu idejnog rešenja, planske osnove i prateće projektne dokumentacije za obnovu Starog grada, ali i celog okruženja - kaže gradonačelnik Tihomir Petković.

Kusturica je čelnicima Užica, sa kojima se sastajao par puta na ovu temu, izneo svoju viziju kako oživeti utvrđenje: trebalo bi izgraditi i hotel, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice, a na brdu pored, gde je predviđena crkva, podići "novi stari grad". Impresivna je činjenica, kazao je reditelj, što se ispod Starog grada, na suprotnoj obali Đetinje, nalazi druga hidrocentrala u svetu koja je počela da proizvodi po Teslinim principima polifaznih struja.

Prvi pouzdani izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka kada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366. do 1373. pripadala je Nikoli Altomanoviću. Zbog sukoba sa knezom Lazarom, bosanskim kraljem Tvrtkom Kotromanićem i drugim vladarima srpskih zemalja, Altomanović je oslepljen na svojoj tvrđavi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran Užice

pre 7 godina

Ovo je pricao i pre pola godine pa nista.Ko ce to da plati kad nema novca u kasi.To će sacekati naka bolja vremenan

Sudija

pre 7 godina

Bravo Kusto. Ako ti to uzmes u svoje ruke to ce konacno da se realizuje.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set