• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2017

13:56

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC U SREMSKOJ MITROVICI! Dačić: Biće izgrađeno 40 stanova!

Vesti

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC U SREMSKOJ MITROVICI! Dačić: Biće izgrađeno 40 stanova!

Podeli vest

U Sremskoj Mitrovici je danas postavljen kamen-temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u okviru drugog projekta Regionalnog stanbenog projekta (RSP) Srbije, a potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao da je cilj realizacije tog projekta da u Srbiji više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz 90-tih godina

Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP podprojekta, a gradiće se ukupno 200 stanova u Kruševcu, Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

Drugi RSP podprojekat vredan više od 13 miliona evra, a u okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stanbenih rešenja kroz četiri modela - kupovina seoskih kuća 250, izgradnja stanova 200, izgradnja montažnih kuća 120 i dodela paketa građevinskog materijala 250 iz RSP fonda i 80 iz konstribucije Srbije.

Dačić je rekao da je primena ovog programa u punom zamahu - do sada je izabrano preko 2.200 izbegličkih porodica, dok će za preostala stambena rešenja izbor korisnika biti završen u martu ove godine.

Dodeljeno je, kazao je, preko 700 stambenih rešenja, a 117 jedinica lokalne samouprave realizuje Program. 

Dačić je podsetio da je Srbija 90-tih godina prošlog veka primila preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i preko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Pomažući onima koji su trenutno bez doma, koji dolaze iz oblasti pogođenih sukobima, terorizmom i ekstremizmom, rekao je Dačić i imamo još veću obavezu i ne smemo da zaboravimo ljude u dugotrajnom raseljenju koji su iz svojih domova bili proterani pre više od dve decenije i koji još uvek čekaju održiva rešenja. 

 - Značaj Programa i Sarajevskog procesa prevazilazi državne granice i pokazuje da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći rešenja za potrebe izbeglih. A te potrebe su velike. Prosečno tri izbegličke porodice apliciraju za dostupno stambeno rešenje, dok je kod dodele stanova taj procenat 5:1 - rekao je Dačić.

Činjenica je, kazao je, da danas u Srbiji boravi oko 29.000 lica koja su još uvek u statusu izbeglice (20.334 iz Republike Hrvatske i 9.080 iz Bosne i Hercegovine) a da ih se samo oko 150.000 vratilo u države porekla. 

Velika većina ovih lica odlučila se za trajnu integraciju u Republici Srbiji jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava, ukl?učujući i stečena prava, u državama porekla, rekao je Dačić.

Zato je, istakao je, puna primena Sarajevskog procesa, čiji je Regionalni program stambenog zbrinjavanja važan deo, od posebnog značaja. 


Izrazio je nadu da ćemo zajedničkim radom i posvećenošću učiniti da se ludima koji su pre više od dve decenije napustili svoje domove i našli utočište u Srbiji ulije vera u sigurniju budućnost i da im se pokaže da nisu zaboravljeni. 

 - I zato smo danas ovde, da postavimo kamen-temeljac koji će označiti početak gradnje stanova u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. U okviru ovog potprojekta biće izgrađeno ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave. Ipak, dozvolite mi da istaknem poseban značaj koji za nas danas ima izgradnja stanova u Sremskoj Mitrovici -  kazao je.

Izbeći iz sopstvenog doma je vrlo teško, bolno, istakao je Dačih i dodao da živeti u nekada jako teškim i gotovo nehumanim uslovima izbeglištva, toliko dugo godina, zahteva posebnu pažnju i pomoć društva. 

 - Ovi stanovi su namenjeni socijalnom stanovanju najugroženijih kategorija izbeglica, starih lica, jednoroditeljskih porodica i onih sa bolesnim članom i nadam se da će svojim korisnicima uliti osećaj sigurnosti i zaštićenosti i potvrditi da država brine za njih, da nisu ostavljeni po strani i da im je obezbeđen dom -  kazao je.

Dačić je rekao da je Vlada Srbije uspostavila sve potrebne strukture neophodne za uspešno sprovođenje Programa, te da će uz aktivno učešće domaće mreže institucija na centralnom i lokalnom nivou koje svakodnevno koordinira Komesarijat za izbeglice i migracije, realizacija Programa u Srbiji kao najvećem korisniku, predstavlja svojevrstan poduhvat, na koji ćemo moći da budemo ponosni.

 -  Verujem da ćemo i dalje imati razumevanje donatora i međunarodnih partnera za dinamiku realizacije Programa, posebno imajući u vidu da su za Republiku Srbiju, kao najvećeg korisnika, obim i izazovi implementacije Programa najsloženiji -  rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set