• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

29.03.2017

10:24

PRAVI SLIKE OD SLAME: Poljanski predstavio svoju čuvenu tehniku!

Vesti

PRAVI SLIKE OD SLAME: Poljanski predstavio svoju čuvenu tehniku!

Podeli vest

Slikar Sava Nikolić - Poljanski predstavio je u Medija centru Kulturnog centra Kruševac polaznicima likovnog studija "Maja Olić" tehniku izrade slika od slame

Poljanski, koji i dalje živi i radi u svom selu Raklja kod Aleksaandrovca Župskog, za svoj stvaralački rad oduvek je koristio žitnu slamu od koje su nastajala jedinstvena umetnička dela. Ovu svojevrsnu radionicu izrade slika pohađa dvadesetak učenika osnovnih škola sa svojim nastavnicima likovnog obrazovanja.   

Sava kaže da je tajna izrade njegovih slika u tehnici obrade slame koja prelazi dug put od njive do slike, koja u proseku na jednom kvadratnom centimetru ima oko 100 elemenata od slame. To je više od 20 hiljada "slamki" utkanih u svaku sliku.  

- Najpre mora da se nađe kvalitetan materijal, a onda da se pređe na koloritno rešenje što je možda i najteži deo u procesu izrade slike, jer to zahteva malo više vremena - kaže Poljanski.

On naglašava da slami i poljanama duguje čitavu karijeru, pa je otuda i prozvan Poljanski. 

Radojica Barjaktarević

Sava Nikolić Poljanski je tokom 40 godina rada izlagao i u Srbiji i više zemalja sveta a za originalnost i inovativnost mnogo puta je nagrađivan. 

Između ostalih, dobitnik je zlatne i srebrne medalje "Mihajlo Pupin" priznanja "Nikola Tesla" u Novom Sadu, "Arhimed" u Moskvi i na 56. Sajmu tehnike "Ekspoinvest 2012". 

Za četiri decenije rada Sava Nikolić Poljanski upriličio je više od 50 samostalnih izložbi, a njegova dela i danas krase mnoge domove u ovom kraju. 

Autor, inače, svoju tehniku naziva "mikroprizmatični mozaik".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set