• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

09.04.2017

17:00

SUBVENCIJE onima koji zaposle žene žrtve nasilja!

Vesti

SUBVENCIJE onima koji zaposle žene žrtve nasilja!

Podeli vest

Za žrtve nasilja u porodici važno je da dobiju podršku institucija države, policije, tužilaštva, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i celokupnog društva

Od ove godine Ministarstvo rada i Nacionalna služba za zapošljavanje podstiču poslodavce koji zapošljavaju kategorije teže zapošljivih lica:

  • - Mladi do 30 godina
  • - Stariji od 50 godina
  • - Nezaposlene osobe koje su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe po osnovu viška pripadnici romske nacionalnosti
  • - Osobe sa invaliditetom
  • - Korisnici novčane socijalne pomoći
  • - Žene žrtve nasilja

Ali važan faktor je i njihova ekonomska samostalnost. Od ove godine država, kroz postojeći program kojim se privrednici podstiču da angažuju teže zapošljive kategorije, uključila je subvencije poslodavcima koji zaposle žene žrtve nasilja.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Beogradu, u 2016. godini zabeleženo je više od 6.000 prijava za nasilje u porodici, od kojih se 3.000 odnosi na decu, a 1.800 na nasilje nad ženama. 

- Nasilje je krivično delo i obaveza svakog građanina je pre svega da prijavi nasilje, a obaveza profesionalaca je da prepoznaju bilo koj vid nasilja, jer žrtve najčešće nerado pričaju ili govore o tome da su izložene nasilju, razlozi za to su brojni. Jedan od razloga može biti ekonomska nezavisnost, takođe može biti strah od nasilnika - kaže Mikaina Stevanović iz Gradskog centar za socijalni rad. 

Još jedan važan razlog je osećanje krivice, odnosno nisko samopoštovanje. A čak 75 odsto štićenica sigurne kuće je nezaposleno. 

- Za sve žrtve je izuzetno važno da na vreme dobiju odgovarajuću podršku, pre svega od svih institucija sistema ili od organizacija civilnog društva, da se negde osnaže, a vrlo važan faktor je ta neka ekonomska samostalnost, jer svaka žrtva koja odluči da izađe iz tog nasilnog obrasca, pre svega mora da ima obezbeđen smeštaj i da ima materijalnu podršku za zadovoljavanje nekih egzistencijalnih potreba - objašnjava Stevanović. 

Jednokratne subvenicije odobravaju prvenstveno malim i srednjim preduzećima, a visina subvencije iznosi od 150.000.00 – 300.000 RSD po svakom zaposlenom kog poslodavac angažuje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set