• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

21.04.2017

19:23

VOĆARI NA TEŠKIM MUKAMA: Sneg i mraz uništili malinjake!

Vesti

VOĆARI NA TEŠKIM MUKAMA: Sneg i mraz uništili malinjake!

Podeli vest

Sneg koji je padao prethodne tri noći i niske temperature znatno su oštetile zasada voća, a u zlatiborskom kraju ponajviše malinu. Po otopljavanju snega, početkom naredne sedmice, opštinske komisije će izaći na terene i popisati uništeno s namerom da se pronađe način za pomoć poljoprivrednicima

U mnogim zasadima maline nanete su velike štete, a ponegde su i do 100 posto. Tako je Dragoman Sekulić iz Sirgojna na Zlatiboru, čiji je malinjak bio reprezent za mnoge malinjake u ovom kraju, ostao bez išta.

- Pre desetak godina među prvima sam postavio protivgradnu mrežu, održavao sam malinjak besprekorno, a sada sve je uništeno. Prošle godine sam sa 15 ari predao oko 38 tovara maline.

Očekivao sam da ovogodišnji rod bude još bolji, ali, kada se priroda poigra, čovek je taj koji uvek izgubi bitku. Kleti seljak, samo mu ostaje da pati i da se muči celog života… Ništa on drugo ne zna - kaže Dragoman Sekulić.

Zvezdana Gligorijević

Kaže da je probao da brani malinjak sa mrežom, ali kada je ujutru ustao, dočekalo ga je jako razočarenje.

- To je toliko bilo snega, da bih pre armaturu osmicu istegao, nego ove žabice da razdvojim. Ode sve do vraga - kaže Dragoman i dodaje da mu je jedina nada da će mu lokalna samouprava pomoći.

Božidar Lazić iz Užica kaže da je u njegovom malinjaku izlomljeno više od polovine lastara.

- Već sada znam da će i prinos biti umanjen najmanje za polovinu od očekivanog. Jedina nada je da će za ono što od maline ostane, otkupna cena biti pristojna - kazao je Lazić.

Zvezdana Gligorijević

Nebojša Brzaković iz Poljoprivredne službe u Užicu kaže da je u malinjacima većina lastara izlomljeno, da ono što nije uništio sneg, desetkovaće mraz.

- Kada mraz prođe, potrebno je u svim zasadima, posle savetovanja sa agronomima, primeniti prskanje bakarnim preparatima, "cirkonom" i "epinom" a ovaj postupak trebalo bi ponoviti tri do četiri puta - posavetovao je Brzaković i dodao da je šteta velika i za šljivu i jabuku gde je cvetanje prošlo i da sada stradaju plodovi koji su tek počeli da se formiraju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set