• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

09.05.2017

12:02

SVEGA 10 ODSTO ZEMLJE OSIGURANO! Sneg i grad najviše štete naneli usevima oko Ljubovije!

Vesti

SVEGA 10 ODSTO ZEMLJE OSIGURANO! Sneg i grad najviše štete naneli usevima oko Ljubovije!

Podeli vest

Aprilski sneg i niske temperature, kao i grad koji je pogodio delove Srbije početkom maja, naneli su štetu poljoprivrednim usevima, pre svega zasadima voća, a najviše u selima u opštini Ljubovija, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević

Radošević je, na sednici skupstinskog Odbora za poljoprivredu, rekao je da nije redak slučaj kod nas da pada sneg u aprilu na visinama iznad 500 i posebno iznad 800 metara nadmorske visine, pa su snežne padavine, najviše u zapadnoj Srbiji naneli štetu pre svega zasadima voća, jer je došlo do lomljenja rodnih grana pa su i prinosi smanjeni.

Nakon toga su niske temperature dodatno oštetile useve, kao i grad koji je padao 3. maja, dodao je on.

Radošević je izneo podatke radarskih centara o proceni štete, prema kojima su najviše oštećenja pretrpela sela u opštini Ljubovija.

U ljubovijskom selu Leović grad je naneo štetu na 150 hektara pod malinama, kupinama, voću i povrću sa procentom oštećenja do 80 odsto, dok su u tamošnjim selima Gornja Ljubovija i Orovica staradale maline i kupine na po 100 hektara sa procentom oštećenja do 20 odsto.

U selu Savković takođe su stradale maline i kupine do 30 procenata, kao i na 250 hektara sela Selča sa procentom oštećenja između 15 i 20 odsto.

Šteta je zabeležena i u opštinama Krupanj na zasadima voća i povrća, Bajinoj Bašti i Lučanima.

Grad bez štete, naveo je Radošević, zapeležen je u Valjevu, Osečini, Velikoj Plani, Despotovcu, Petrovcu, Arilju, Kosjeriću, Užicu, Rekovcu, Vrnjačkoj Banji, Batočini, Vranju, Leskovcu...

U pojedinim lokalnim samouprava radi se na proceni štete, dodao je on.

Radošević je precizirao da su 3. maja protiv grada dejstvovavli strelci sa teritorija 37 lokalnih samouprava, a sa 151 lansirne stanice ispaljene su 454 ispravne protivgrdne rakete i jedna neispravna.

Ukupno je na protivgradnim stanicama preostalo 7.189 aketa spremnih sa dejstvo, dodao je Radošević.

On je informisao Odbor da je Republički hidrometeorološki zavod uputio zahtev Ministarstvu finansija da se obezbede dodatna sredstva za nabavku još 6.000 protivgradnih raketa.

Radošević je podsetio da Ministarstvo u budžetu za ovu godinu nema odobrena sredstva za nadoknadu štete, ali je rekao da kroz niz aktivnosti i mera pokušava da pomogne da se smanje rizici od elementarnih nepogoda.

Pre svega, kako je rekao, to su subvencije za premiju osiguranja useva u visini od 40 odsto, subvencije za nabavku protivgradne mreže u visini od 50 odsto, kao i za nabavku sistema za navodnjavanje.

Član Odbora Veroljub Marić iz SNS ukazao je da najčešće stradaju usevi u Zapadnoj Srbiji, uz Drinu, odakle uglavnom i dolaze gradonosni oblaci.

On je predložio da zbog toga RHMZ veći procenat raketa raspodeli u tom delu zemlje, kao i da se sa BIH razgovara o boljoj koordinaciji protivgradne zaštiti.

On je takođe ukazao na značaj popularizacije osiguranja useva.

Značaj osiguranja istakao je i Vladimir Ðurić iz Dosta je bilo, koji je upitao koliki je obuhvat osiguranja.

Radošević je naveo da je reč o oko deset odsto osiguranih useva, te da taj trend premije osiguranja, iako raste, i dalje nije dovoljan, jer pored ministarstva i lokalne samouprave daju subvencije za premiju za osiguranje.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dejan

pre 6 godina

ja sam vocar tako da znam kako funkcionise sistem osiguranja od grada. premije istina nisu velike drzava subvencionise 40% ali kada ti grad urnise vocku tu najmanje 2 godine nemas cemu da se nadas. za vocare je i dalje najbolje da ulazu u p.g. mreze i da se uzdaju u drzavu da ce da obezbedi dovoljno p.g. raketa.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set