• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2017

18:27

(FOTO) ZAGRMELE TRUBE NA JELICI: Oni su pobednici 'Kumovskog višeboja' u Goračićima!

Vesti

(FOTO) ZAGRMELE TRUBE NA JELICI: Oni su pobednici 'Kumovskog višeboja' u Goračićima!

Podeli vest

Dragačevske trube zatresle su planinu Jelicu da najave dvodnevni Sabor kumova u selu Goračići kod Guče. Uz zvuke srpske himne, narodna kola i kumovsku zdravicu počeo je još jedan festival narodnih običaja, srpskih specijaliteta, trubačke muzike i sporta
Informer

Sabor kumova su otvorili predsednik Opštine Lučani Vesna Stambolić i direkror Visoke škole za poslovu ekonomije i preduzetništvo (PEP) prof. dr Jovan Živadinović. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo je već osam godina generalno pokrovitelj ove, u svetu, jedinstvene manifestacije koja slavi običaj kumstva.

Informer

Na zelenim obroncima Jelice, u planinskom ambijentu Goračića takmičili su se kumovski parovi u disciplini „Kumovski višeboj" koja je predviđala šah, stoni tenis i skok u dalj. Otežavajuća okolnost je bila što se skok u dalj odvijao nakon ručka što je borbu učinilo težom.

U žestokoj konkurenciji  ovogodišnju titulu najbolji kumovi poneli su Boban Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Toth i Beograda. Srđan i Aleksandar su započeli svoje prijateljstvo preko šaha, Srđan je velemajstor a Aleksandar fidemajstor. Ipak, za pobedu nije bio presudan samo šah već je prelomio dobar rezultat na stonom tenisu.

SRPSKI KUMOVI ĆE OKUPIRATI JELICU: Jedinstvena manifestacija u svetu, osmu godinu zaredom u selu Goračići!

Pobednicu su kao glavnu nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu. Ostali učesnici dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge domaće proizvode iz Dragačeva. Ceremonija uručivanja nagrada odvijala se u porti više od 200 godina stare Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Informer

U Goračićima je održano i takmičenje u spremanju jeličke gibanice. Takmičenje se odvijalo u četiri kategorije: kuvari profesionalci, amateri, učenici srednjih ugostiteljskih škola i, kao posebna atrakcija, zaposleni na visokoškolskim ustanovama. Predsednik žirija bio je proslavljeni majstor kulinarstva Stambol Geštamov.

U konkurenciji je bilo 40 takmičara, a ovogodišnji pobednici su Nemanja Antić u kategoriji profesionalci, Gorica Stevanović u kategoriji amateri, Milan Ilić je pobednik među učenicima dok je Mirjana Radojković sa Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković" pobedila kolege sa drugih visokoškolskih ustanova.

Informer

- Za dobru gibanicu je najvažnije da materijal za prirpemu bude dobar. Potrebna su sveža domaća jaja od koka koje su šetale po dvorištu a ne onih koje su držane u kavezu, potreban je dobar kajmak i sir, dobre kore a toga na Jelici svega ima i zato je jelička gibanica jedinstvenog ukusa - objasnio je Stambol Geštamov tajne jeličke gibanice.

Oko škole u Goračićima juče su se širili mirisi pečenih prasića koji su se okretali na ražnju pomešani sa mirisom svadbarskog kupusa koji su priremali šampioni „Kupusijade" iz Mrčajevaca. Zvuk trube je uveseljavao goste koji su uživali u prelepim prizorima dragačevskog sela, srpskim specijalitetima i u druženju sa svojim kumovima.

Informer

Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP), dr Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

- Goračići zaista imaju šta da ponude kad je turizam u pitanju i cilj nam je da se nađemo na turističkoj mapi Srbije. Sabor kumova je manifestacija na kojoj ćemo i dalje da radimo i trudićemo se da još više obogatimo njen sadražaj - istakao je Cogoljević.

U sklopu Sabora kumova, u saradnji sa šahovskim klubom "Jelica PEP" danas, nedelja 11. jun, organizuje se otvoreni vikend turnir "Dragačevo 2017".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set