• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

21.06.2017

12:46

KRUŠEVLJANI OPREZ! Voda sa većine javnih česama neispravna!

Vesti

KRUŠEVLJANI OPREZ! Voda sa većine javnih česama neispravna!

Podeli vest

Zavod za javno zdravlje Kruševca, koji kontinuirano uzorkuje vodu sa gradskog vodovoda i javnih česama, tvrdi da je voda sa sistema jezera Ćelije jedna od najboljih u Srbiji. Hemijski i mikrobiološki ispravnu vodu sa tog vodovoda imaju Kruševac, Trstenik, Aleksansdrovac, Brus i Varvarin, sem Opštine Ćićevac, gde se zbog havarije na sistemu od pre desetak dana voda još ispira, a kontrola i analiza svakodnevno ponavljaju

Specijalista higijene Zavoda za javno zdravlja Kruševac doktorka Slađana Stanić upozorava da voda sa većine javnih česama u gradu i prigradskim naseljima nije ispravna za piće i pripremanje hrane.

-Samo su konstantno dobre za piće i pripremu hrane česme kod Famove kapije, sa izvora Pčela u Šancu i u Pakašanici, a stalno prisustvo nitrata uzorkovano je na izvorima kod crkve u Parunovcu i ta voda nije za piće ni pripremu hrane- izjavila je Slađana Stanić.

Sve ostale javne česme pokazuju kontinuiranu neispravnost vode, a to su Žulina i Uroševa česma kod Autobuske stanice, Lazarička i Lazareva česma kod Turskog kupatila u staroj čaršiji, dve česme u Beloj vodi, javna česma u Jasici , kao i dve česme kod Parunovačkog mosta, koje pokazuju visoku prisutnost nitrata. Što je posebno alarmantno, mikropbiološki i hemijski je neispravna voda sa javne česme kod crkve Presvete Bogorodice na Rasini , gde nadležni stalno ističu tablu da je voda neispravna, ali je neko uklanja, samo se vraća nazad kad nailaze specijalisti za uzorkovanje vode iz Zavoda za javno zdravlje.

Primećeno je da brojni gradjani, kako Kruševljani, tako i mnogi koji dolaze sa strane da posete Pokrov Presvete Bogorodice na Rasini, uzimaju ovu vodu u flašicama i odnose je kući, a ta voda je mikrobiološki i hemijski neispravna. Kad ih neko pita za šta će im ta voda, kad nije za piće i pripremanje hrane, oni odgovaraju da je ,,dobra za ispiranje očiju,, a stručnjaci kažu da ni za to nije.

Pomešali ljudi ovu vodu sa onom koja se nalazi na isceliteljskom izvorištu Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, pa misle ,,ako je tamo dobra, i ovde je,,. Stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati i vodu koja toči u gradskim fontanama, a posebno preporučuju da građani u ovim vrelim danima izbegavaju rashladjivanje u Zapadnoj, Južnoj i Velikoj Moravi, kao i Rasini pokraj Kruševca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set