• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

10.07.2017

08:08

SEDAM DANA POTPUNO NENORMALNOG VREMENA U SRBIJI: Danas i sutra 40C, pa do nedelje kiša!

Vesti

SEDAM DANA POTPUNO NENORMALNOG VREMENA U SRBIJI: Danas i sutra 40C, pa do nedelje kiša!

Podeli vest

Pred nama su dva najtoplija dana ove godine, a onda od srede kreće preokret, sa kišom, olujama i padom temperature od čak 15 stepeni. Vreme opasno za srčane, ali i psihijatrijske bolesnike

Bežite sa sunca
Danas i sutra biće ekstremno visoko UV zračenje, naročito na planinama
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella"

Srbiju u narednih sedam dana čeka period baš paklenog vremena, tvrde meteorolozi! Pred nama su dva verovatno najtoplija dana ove godine, pošto je za danas i sutra najavljeno rekordnih 40 stepeni. Međutim, već u sredu uveče sledi nagli preokret, jer nas od tada, pa sve do vikenda očekuje kišni period i pad temperature od čak 15 stepeni.

Lekari kažu da nagli prelazak iz veoma toplog u dosta svežije vreme može biti poguban za srčane i hronične bolesnike, ali u opasnosti su i psihijatrijski bolesnici, koji imaju sve više problema zbog naglih promena vremena.

Novi pakleni talas u avgustu

Sa ovim paklenim talasom nismo prebrinuli sve brige ovog leta, pošto nas očekuje još jedan, i to početkom avgusta.
- Koliko sad možemo da vidimo, u prvoj nedelji avgusta nas očekuje novi vreli talas i nekoliko dana s temperaturama od 40 stepeni. Na sreću, prema prognozama koje imamo, to bi trebalo da bude to za ovo leto, jer posle toga više neće biti tako paklenih dana - jasan je Đorđe Đurić.

Meteorolog sajta "Weather2umbrella" Đorđe Đurić rekao je za naš list da se u naredna dva dana očekuje vrhunac vrelog talasa, koji u našoj zemlji vlada još od sredine prošle nedelje.

- U ponedeljak i utorak će u svim krajevima Srbije biti sunčano i izuzetno toplo, a temperature će ići i do 40 stepeni. To je ujedno i vrhunac vrelog talasa koji je u Srbiji prisutan već nekoliko dana. U sredu će već biti prijatnije, ne toliko zbog temperature koja će pasti za samo nekoliko stepeni, već zbog vetra severca, koji će boravak napolju činiti znatno prijatnijim. Međutim, između srede i četvrtka nas očekuje baš drastična promena vremena, sa periodom kiše i olujnih pljuskova praćenih nevremenom. Uz to, stiže i zahlađenje od čak 15 stepeni, pa će temperature biti od 24 do 28 stepeni. Takvo promenljivo, svežije i kišovito vreme u Srbiji će se zadržati do kraja nedelje. Već od ponedeljka i utorka možemo očekivati da se temperature vrate na 30 stepeni - kaže Đurić.

Informer

Mesta u kojima će UV zračenje biti ekstremno visoko

* Kopaonik
* Zlatibor
* Sjenica
* Smederevska Palanka
* Negotin
* Vranje

On upozorava da u naredna dva dana pored nesnosnih vrućina preti i velika opasnost od ultraljubičastog (UV) zračenja, koje će biti ekstremno visoko.

- U većem delu zemlje indeks UV zračenje će biti između devet i 10, što spada u vrlo visoko. Da sve bude gore, u nekim mestima će taj indeks biti i 11, što već predstavlja ekstremno visoko zračenje i podrazumeva se obavezno izbegavanje sunca. Najveći stepen zračenja očekuje se na Kopaoniku, Zlatiboru, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Negotinu i Vranju. To su dosta ozbiljne stvari i ljudi bi zaista trebalo da izbegavaju izlaganje suncu između 10 do 16 časova, jer u suprotnom ugrožavaju zdravlje - savetuje Đurić.

Doktorka Branka Grujić, specijalista opšte prakse, kaže za Informer da je ovo surovo vreme kobno i za zdrave ljude, a kamoli za one koji imaju neko hronično oboljenje.

Sve su češće urinarne infekcije, koje se dobijaju na bazenima i rekama, i stomačni problemi od pokvarene hrane
dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse

- Na ovim velikim vrućinama krvni sudovi se šire i ljudima pada pritisak. Starije osobe i hronični bolesnici lako mogu da dobiju infarkt ili moždani udar. Uz to, čekaonice su prepune psihijatrijskih bolesnika kojima se na ovim vremenskim prilikama pogoršavaju simptomi i dobijaju napade - upozorava doktorka Grujić.

S njom je saglasna i doktorka Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse, koja dodaje da se pored hroničnih problema, znatno povećao i broj urinarnih infekcija i dijareja.

- Poslednjih dana imamo veliki problem sa urinarnim infekcijama koje pacijenti dobiju na bazenima. Uz to, znatno se povećao i broj letnjih dijareja, koje su takođe posledica kupanja na rekama i bazenima, ali i hrane koja se na ovolikom vrućinama lako pokvari - otkriva Dimitrijevićeva.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set