• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2017

15:56

STIGLA GROZNICA ZAPADNOG NILA! Batut potvrdio PRVA DVA SLUČAJA U SRBIJI!

Vesti

STIGLA GROZNICA ZAPADNOG NILA! Batut potvrdio PRVA DVA SLUČAJA U SRBIJI!

Podeli vest

Prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovana su na teritoriji Srbije, a obolele osobe su sa teritorije Grada Beograda

Reč je o osobama starijim od 60 godina koji su hronični bolesnici, saopšteno je iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe se svrstavaju u kategoriju sa povećanim rizikom, a slučajevi su registrovani u skladu sa nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2017. godine. 

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu, a infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. 

Radi se o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. 

Glavni vektor, odnosno prenosilac je komarac "culex pipiens" koji je odomaćen i kod nas, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni domaćin. 

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba inficirana virusom nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog procenta zaraženih osoba, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama. 

Prošle godine u ovo vreme bila su prijavljena tri slučaja obolevanja, a, u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom, "Batut" preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca - upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru. 

Takođe, preporučuje se upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, kao i boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima znatno smanjen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set