• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

07.08.2017

12:15

GOREĆE OPET SRBIJA! TROPSKI TALAS ne posustaje, od sutra ponovo + 40°C, A ZA VIKEND - ŠOK!

Vesti

GOREĆE OPET SRBIJA! TROPSKI TALAS ne posustaje, od sutra ponovo + 40°C, A ZA VIKEND - ŠOK!

Podeli vest

Posle sedam dana paklenih vrućina Srbiju danas čeka osveženje, ali samo kratkotrajno! Već od sutra cela zemlja ponovo će se naći na udaru još jednog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura, koje će se kretati i do 40 stepeni

 

Vreli dani
Naročito toplo biće u sredu i četvrtak, kada se očekuju temperature i do 40 stepeni
RHMZ

Izrazito vrelo biće sve do vikenda, kada će uz pljuskove i grmljavinu pasti i živa u termometru za sigurno deset stepeni.

Meteorolog "Vedr2Ambrele" Đorđe Đurić kaže da je današnji pad temperature samo predah pred pakao koji nam sledi od sutra.

- Neće, međutim, ni današnje osveženje svi stanovnici Srbije osetiti podjednako. Jer drastičniji pad temperature za nekih desetak stepeni čeka samo severne i zapadne delove zemlje, gde će biti i pljuskova, grmljavine i olujnog vetra. Na jugu i istoku biće malo prijatnije u odnosu na prethodne dane, ali će i dalje biti tropski toplo i bez padavina - kaže Đurić.

Beograd najtopliji u poslednjih 130 godina

Tanjug

Beograd je u subotu 5. avgusta sa izmerenih 40 stepeni u 16 časova bio topliji od recimo Atine (39 stepeni), Ibice (32), Majamija (33) i Havane (33). Takođe, 5. avgust u Beogradu bio je i najtopliji u poslednjih 130 godina. Prethodni najtopliji 5. avgust, sa 39 stepeni, bio je 1928. godine.

On napominje da nas, ipak, sve od sutra pa do vikenda čeka novi toplotni udar.

- Od utorka ponovo pakleno vrelo, a vrhunac ovog tropskog talasa očekuje se u sredu i četvrtak, kada će se temperature kretati i do 40 stepeni. Novo osetnije osveženje prognozirano je tek za sledeći vikend, kada se u celoj zemlji očekuju pad temperature i konačno padavine - objašnjava Đurić i napominje da nas od početka naredne sedmice čeka novi skok temperature, ali ne i novi tropski talas.

I prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je današnje osveženje, koje je zahvatilo pojedine delove zemlje, samo prolazno i da su pred nama četiri vrela dana.

- Naročito toplo biće u sredu i četvrtak, kada se očekuju temperature i do 40 stepeni. U pojedinim delovima Srbije, kao što su Beograd i Banat, očekuju se i tropske noći, što znači da će i noćne temperature biti izuzetno visoke - napominju u RHMZ.

PR beogradske Hitne pomoći Nada Macura kaže da su se telefoni ove ustanove prethodnih dana usijali zbog visokih temperatura.

Nikako na sunce!
Za vreme tropskog talasa najbolje je biti u klimatizovanim prostorijama ili debeloj hladovini
Nada Macura

- Ovako visoke temperature, vruć vazduh i jako UV zračenje smetaju i zdravima i bolesnima. Prethodnih dana najviše poziva smo primili zbog kolapsa na javnim mestima, ljudima pada pritisak, imaju vrtoglavice, nervozni su... Dosta problema zbog ovog vremena imaju i astmatičari, pa nas i oni zovu. Savetujem ljudima da za vreme tropskog talasa vreme provode u klimatizovanim prostorijama, na nekom kupalištu ili hladovini i da obavezno zaštite glavu kad su napolju. Izbegavajte izlazak napolje kada je najjače sunce, od 10 do 17 časova, ne izlažite se suncu i uzimajte dosta tečnosti - ističe Macura.

Uvedena restrikcije vode

Tanjug

U pojedinim opštinama Kolubarskog okruga uvode se restrikcije vode zbog povećane potrošnje, a štabovi za vanredne situacije pozivaju meštane na štednju najavljujući strože kontrole i kažnjavanje onih koji nenamenski troše vodu. Restrikcije su do sada uvedene na Ubu, Lajkovcu i Ljigu, jer je hronični problem tokom letnjih meseci vodosnabdevanje u tim mestima.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set