• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.08.2017

08:09

DOSIJE ZLOČINCA DAUTA HARADINAJA! Ramušev brat UBICA, TERORISTA, DILER DROGE...

Vesti

DOSIJE ZLOČINCA DAUTA HARADINAJA! Ramušev brat UBICA, TERORISTA, DILER DROGE...

Podeli vest

Prema dokumentaciji koju su prikupili srpski istražitelji, Daut Haradinaj je osim organizacije terorističkih akcija označen i kao "neposredni ubica srpskih i albanskih civila lojalnih Srbiji"

 

Brat Ramuša Haradinaja, prema pisanju Sputnjika, treba da se nađe na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Njemu će se suditi po prvi put za ratne zločine, a srpski i međunarodni istražitelji takođe su ga označili kao "glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahima Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova".

Kako prenosi Blic Daut Haradinaj je, sa braćom Ramušem i sada pokojnim Škeljzenom, pokrenuo organizovanje OVK na području Metohije, na kojem su njeni veći teroristički napadi počeli u jesen 1997. 

Tako je 26. novembra te godine u selu Lauša napadnuta policija, ali su teroristi odbijeni, a jedan od njih - Hasim Geci - je poginuo.

Daut Haradinaj sa braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i postaje prvi zamenik Ramuša, a kasnije biva imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade "Isuf Grvala", čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana.

Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. godine, sela oko Peći, ?akovice, Dečana i Kline bivaju očišćena tako da više nema Srba, a od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca.

Daut Haradinaj u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, zbog čega dobija nadimak "Obogaljeni", prenosi list, navodeći da su posebno teški zločini počinjeni u improvizovanom zatvoru u Glođanima, koji je bio pod direktnom kontrolom braće Haradinaj, kao i da su srpski istražitelji razotkrili kako su u tom logoru mučeni i ubijeni brojni civili.

printscreen

Kako stoji u spisima srpskih istražitelja, Daut Haradinaj je neposredno učestvovao u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića.

Kasnije je postao jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji, i zbog toga 26. juna 2001. dospeva na američku "crnu listu", sa koje do danas nije skinut, prenosi list.

Daut Haradinaj se u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) spominje kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim organizacijama.

"Ispred komande Kosovskog zastitnog korpusa bio je zadužen za koordinaciju rada sa islamskom terorističkom organizacijom Al Kaida. U tom svojstvu je oktobra 2001. u Sofiji organizovao sastanak sa Muhamedom Al Zavahirijem, bratom idejnog vođe pomenute organizacije, dr Ajmana al Zavahirija", navodi se izveštaju BIA, koji prenosi Blic.

List takođe napominje da je poznato da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači videli u Albaniji sa Osamom bin Ladenom.

Ime Dauta Haradinaja vezuje se za organizaciju brojnih likvidacija - sa ubistvima svedoka zločina braće Haradinaj počelo je odmah po okončanju rata, a kulminirala su 2003, kada su ubijena i četiri zaštićena svedoka.

Sumnja se da je Daut Haradinaj bio zadužen za ovde likvidacije dok je Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu.

Kfor hapsi Dauta 2002. zbog sumnje da je umešan u kriminalne aktivnosti, a Ramuš organizuje demonstracije ispred, i čak napad na zatvor Dubrava.

Prema nalazima BIA, braća Haradinaj su predvodnici velikog kriminalnog klana čija je dalatnost usmerena "na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
esma

pre 6 godina

Svak nek radi svoj posao najbolje sto moze ,pa tako i Haradinaji ,a i tuzilastvo a i srpsko rukovodstvo ako im i dalje smetaju albanski izvrsioci.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set